Skip to content

VILLE VALO – Egy őrült kihívás

Több mint öt évvel a melankolikus, sötét, misztikus hangulatú rockzene egyik vezető formációja, a finn HIM feloszlását követően, idén januárjában jelentette meg első szólóalbumát a stílus egyik legkarakteresebb személyisége, a zenekar egykori frontembere, Ville Valo. A szemlátomást jó hangulatban lévő Villének közvetlenül a koncert előtt tettük fel kérdéseinket.

Teljesen egyedül dolgoztál a Neon Noir albumon, azaz te írtad a dalokat és te is vetted fel őket a stúdióban, azaz minden hangszert egyedül játszottál fel. Könnyebb volt így dolgoznod?
„Nem, és nem azért történt így, mert ezt szerettem volna. A pandémia volt az oka, mivel a lezárás időszaka alatt lehetetlen volt összeszedni egy zenekart. Abból a szempontból persze szerencsésnek mondhatom magam, hogy van egy házi stúdióm Helsinkiben, ahol élek. Így a lezárás alatt nem kellett kimozdulnom otthonról, de mégis tudtam dolgozni. Minden, amire szükségem volt a dalíráshoz, vagy a felvételek készítéséhez, elérhető közelségben volt. Ez ugyan egyszerűvé tette a munkát, de nem tette könnyebbé. Egy őrült kihívás volt, aminek kitettem magam. Egy olyan feladat, amelynek nehézségeivel menet közben szembesültem, de nagyon örülök, hogy mégis megtettem. Ez más volt, mint a korábbi gyakorlat. Viszonylag gyakran írtam dalokat a HIM számára, ám ott mindig volt lehetőségem arra, hogy konzultáljak másokkal. Most teljesen egyedül dolgoztam, ami egészen más hozzáállást igényelt. Úgy viszonyultam az új helyzethez, hogy ez valójában egy tanulási folyamat, ami hozzájárul ahhoz, hogy még jobb dalszerző legyek.”

Nekem a Neon Noir dalaiból a markáns gitárjáték hiányzik a legjobban. Például a The Great­est Lovesong Vol. 666 vagy a Razorblade Romance vadsága.
„Sosem gondolkodom előre azon, hogy miként épüljön fel egy szerzemény, vagy milyen legyen a hangzása. Írás közben én csak játszom a gitáron, hagyom, hogy magával ragadjon a hangulat. Elkap egy érzés, követem azt, s aztán majd meglátom, hogy hova jutok el általa. Olyan ez, mint egy lelki utazás. Az érzések, az érzelmek hullámvasútja. Nincsenek előre eldöntött ötletek, nincs olyan elhatározás, hogy ennek a dalnak úgy kell szólnia, mint a Razorblade Romance vagy akár a Love Metal albumnak. Egyedül az a fontos, hogy hozzám álljon közel az adott dal, azt fejezze ki, amilyen érzelmek uralták a hangulatomat, miközben komponáltam a zenét.”

–x–

(A teljes interjú a 350. lapszámunkban olvasható. A magazinban megjelentek mellett még egy további kérdés is elhangzott, az ezekre adott választ alább közöljük.)

–x–

Említetted a szüleidet. Mi az igazság abból, hogy édesanyád magyar származású?
„Többször szóba került már ez a kérdés, de nem vagyok teljesen biztos abban, hogy igaz lenne. Amit én tudok, az csupán annyi, hogy a nagymamám valóban beszélt édesanyámnak erről. Nekem például nincsenek emlékeim arról, hogy édesanyám magyarul beszélt volna, és én sem ismerek egyetlen szót sem azon kívül, hogy ‘köszönöm’. A Magyarországgal kapcsolatos első élményeim már a HIM idejéből valók, de azok sem túl erősek. Nagyon rossz vagyok földrajzból, és a turnék során sem volt igazán lehetőségem arra, hogy jobban megismerjem azokat az országokat, ahol felléptünk. Így még ma is csak keveset tudok Magyarországról, de arra jól emlékszem, hogy az első itteni koncertjeink valamelyikén megnéztem egy-két olyan helyszínt, amit mások ajánlottak.”

–x–

A 100 oldalas lapszám 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: JAMES HETFIELD / METALLICA

Tartalom: Accept ★ Between The Buried And Me ★ Dawn Of Darkness ★ Def Leppard ★ Enforcer ★ Firkin ★ From The Sky ★ Grand Mexican Warlock ★ Heavy Brains ★ Hollywood Rose ★ In Flames ★ Isole ★ Joe Satriani ★ Kamelot ★ Metallica ★ Om ★ Omen / Nagyfi László ★ Overkill ★ P. Mobil ★ Periphery ★ Powerwolf ★ Sír ★ SnailGardN ★ The 69 Eyes ★ The Hellfreaks ★ Tulus ★ Ville Valo

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf (Kissin’ Dynamite) ★ Élő Fém ★ Hangerőmű ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Zenészfüllel (Alestorm/Gloryhammer)

Ajándék CD-k: SLOWMESH – III és SNAILGARDN – Comfort In Collapse

A lapszámhoz a CD-k mellett most egy korábbi Hammerworld magazin is jár ajándékba!

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw350/

Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw