Skip to content

Death: Leprosy (Hatásokk)

Negyven éve, 1983-ban alakította meg csapatát (akkor még Mantas néven) egy Chuck Schuldiner nevű, eredetileg New York-i srác, aki huszonévesen stílusteremtővé, harmincas éveinek derekán pedig sajnos örök legendává vált. A tinédzser éveit taposó Chuck eltökélte, hogy mindenkinél keményebb zenét fog játszani, és mivel New York államban nem talált megfelelő zenészekre, fogta a gitárját és Floridába költözött. Bandájának első felállásában Kam Lee és Rick Rozz voltak a társai – ma ők is a death metal klasszikus érájának prominensei.

Az aktív demós évek után 1987-ben jelenhetett meg első albuma, a Scream Bloody Gore, amelyet Chris Reifert dobossal kettesben vettek fel. A Scream Bloody Gore dalai a korai demókról származtak, és szinte kizárólag horrorfilmek ihlették a témáit, a lemezborítót ehhez igazítva készítette egy Ed Repka nevű, egyre keresettebb fiatal grafikus. A dalokat először Floridában vették fel, de ezt a felvételt sem a kiadó, sem a zenekar nem találta vállalhatónak, így végül egy tapasztalt és akkoriban menő szakember, Randy Burns stúdiójában dolgoztak, Kaliforniában.

A Scream Bloody Gore egyértelmű áttörés volt a csapat számára. Néhányan állítják, hogy a műfaj konkrét alapjai nem itt, hanem a Possessed Seven Churches albumában keresendők, viszont létezik egy olyan vélemény is – magam is ezt osztom – hogy a Possessed „csupán“ összeköti a pontokat a thrash és a death között, illetve a Death Metal alapszabályait a Scream Bloody Gore nótái definiálták. Ez az új zene egyre több követőt szerzett a régióban, rajongók és zenészek közül egyaránt. A valódi fordulópont az extrém metalban viszont még nem érkezett el.

1987 őszére elkészült a Death második albumának anyaga. Ezen a basszust még Chuck játszotta, de visszatért Rick Rozz gitáros, a dobos pedig Bill Andrews volt. A borítót ezúttal is Repka készítette, viszont Chuck nem akart megint Kaliforniában stúdiózni, inkább úgy gondolta, hogy bizalmat szavaz egy másik floridai stúdiónak, a Morrisoundnak Tampában, ahol egy másik Burns, egy Scott keresztnevű vette fel a nyolc új dalt, amelyek már végleg elszakadtak Chuck muzsikájának thrash metalos gyökereitől.

Ahogy a Leprosy a mesterszalagra került, talán az Univerzum is megváltozott, de annyi biztos, hogy AZ a pont volt a fordulópont, a Death Metal Ősrobbanása, amikor a semmiből létrejött a Minden. Nem csak egy új műfaj, hanem egy teljes zenei szín alakult egy kultikus központtal, és a floridai death metal meg a Morrisound hangzás – ami Scott Burns produceri pályájának alapjává és védjegyévé vált – hosszú időre meghatározta ezt az új muzsikát. Ha a Scream Bloody Gore alapszabályokat írt, akkor a Leprosy törvénykönyvet. Sikere kaput nyitott a színtér más bandáinak, köztük a Massacre, az Atheist, a Deicide, a Morbid Angel, az Obituary vagy épp a „betelepülőnek“ számító Cannibal Corpse vagy Malevolent Creation, akiket egymás után vadásztak le a nagy kiadók.

Bár a Death világát megkülönböztető hangzásbeli és lírai jegyek igazán csak a Spiritual Healing idején jelentek meg – ez volt az az lemez, amit már komplett zenekarral és Scott Burns teljes irányításával vettek fel – a 35 éves Leprosy ma nem csak egy klasszikus death metal alapmű, generációk kedvence, de kibillenthetetlen alapkő és egyike az extrém műfajokra legnagyobb hatást jelentő albumoknak.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw