Skip to content

TAILGUNNER: Guns For Hire

Immáron öt éve aktív ez a klasszikus brit heavy metal hagyományait ápoló fiatal angol csapat. Tavaly egy négyszámos EP-t ugyan elpottyantottak már és pár single-t is kihoztak, azonban a nemrégiben megjelent bemutatkozó nagylemezükön mindezeket egybegereblyézve adták ki, úgyhogy a ténylegesen komoly debütálásuk igazából mostanra tehető. 10 dalos, 48 perces dalcsokorral állt elő egyébként a kvintett, akik közt a gitáros Rhea Thompson személyében egy hölgy is felsorakozik.

A tagság fiatal kora ellenére nem a happy euro metal vonulat, hanem sokkal inkább hazájuk 80-as évekbeli karcosabb, szikárabb fémzenéjének hagyományai mellett tör lándzsát. Ugyanakkor nem mondanám, hogy a Tailgunner dalai egy az egyben hajaznának a Maiden, a Priest vagy a Saxon muzsikájára – inkább a felfogásuk az, ami a velük való rokon vonások alapját adja. Gitárközpontú hangzás, riffcentrikus dalszerzői megközelítés, a gitárjátéknak inkább alájátszó, semmint önálló életet élő ritmusszekció – ez jelenti a banda saját szerzeményeinek fundamentumát. A frontember Craig Cairns hangja többnyire a magasabb és a közepesebb tartományokban mozog, ám az áriázós-vibratós megoldásokat hanyagolja, inkább ösztönösen-karcosan hozza magát.

Ezidáig tehát szimpatikusnak is mondhatnám a dolgot – sajnos azonban maguk a dalok nem igazán győznek meg, a számomra igen vonzó, felvállalt irányvonal ellenére sem. Valami kis extra, plusz szikra és kicsit több fogósság, pár markánsabb énektéma bizony igencsak hiányzik innen – az egészen hasonló felfogásban ügyködő svéd Screamer például rendre, jócskán emlékezetesebb nótákkal áll elő. Ugyanakkor az is hallatszik, hogy egy kis ide irányuló koncentrációval legközelebb akár tovább is léphetnek egy efféle karakteresebb irányba. Ha a lelkesedésük is meglesz ehhez, akkor simán esélyes, hogy a következő nekifutásnál már magasabb pontszámmal tudom honorálni az erőfeszítéseiket.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw