Skip to content

TAR POND: Petrol

Roppant különös formáció a Svájcban, egész pontosan Zürichben székelő Tar Pond. Az első lemezről lemaradtam (Protocol Of Constans Sadness – 2020), pedig nem akármilyen zenészek működtek közre az album létrehozatalában. A bőgőtémákat a Hellhammer/Celtic Frost legendás basszusgitárosa, a 2017-ben elhunyt Martin Eric Ain játszotta fel, a másik ritmushangszeres funkcióját Markus Edelmann, a nem kevésbé legendás Coroner dobosa töltötte be. Most nem volt időm a debüt meghallgatására, de a Petrol komoly benyomást tett rám.

A Celtic Frosthoz és a Coronerhez nem sok köze van a Tar Pond zenéjének, sokkal inkább a doom metalhoz. De ehhez az irányvonalhoz is úgy áll közel, hogy nem nevezném egyértelműen doomnak a svájci ötös művét. A Petrol című album feladja a leckét annak, aki kategorizálni akarja.

A nyitó Bomb alapján olyan doom-alapcsapatok jutottak eszembe, mint a Saint Vitus, vagy a The Obsessed, hozzátéve, hogy ezek sem tiszta doomok. Inkább a zene kisugárzása révén érzem a hasonlóságot. A két gitáros, Stefano Mauriello és Daniele Merico rendkívül hatásos és jól megkomponált minimál-riffet ad elő a Bomb dalban, s közben pulzál/pumpál a basszusgitár (Chris Perez), a hasonlóan egyszerű ütemeket pedig maga Edelmann szolgáltatja. De róla a Coroner klasszikusa, a Grin óta tudjuk, hogy mestere a szimpla, ám roppant erőteljes ritmusoknak.

A Tar Pond albumát már elsőre sem nagyon tudjuk hová tenni, s minden egyes hallgatásnál újabb és újabb benyomásokkal gazdagodunk. Thomas Ott hanyag, szenvtelen szövegmondása, éneke alapján helyenként az ex-Reverend Bizarre, ex-Spiritus Mortis, Sami Hynninen hangja is eszembe jutott, de Hynninen nagyobb tartományokat jár be. Zeneileg számos egyéb irányzat is felsejlett a Tar Pond különös dalai hallatán. Olykor mintha noise rock egészítené ki, tenné elmosódottá a doom metalt, másutt a gépiesség, néha eluralkodó szögletesség okán a Godflesh is beugrott. Minimál-zenék, zenekarok, irányzatok, egyben markáns egyéniségek mind kiadványokban, mind hangzás terén. A Petrol alapján arra gyanakszom, hogy a Tar Pond is könnyedén fog kialakítani egy saját világot, ami felé már e kettes albumon nagy lépést tettek.

A Petrol felvételei fölött egy másik Coroner-tag, Tommy Vetterli gitárzseni őrködött, aki a Something dalba zongorás effekteket is hozott. Masszív, tömör a Petrol hangzása, s a kissé klausztrofobikus zene amilyen nyomott hangulatú és olykor nehéz, annyira ötletes, s mutatja meg, hogy a súlyos gitárzenékben ma is bőven van lehetőség. Egyedi, különleges zenekar és lemez.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw