Skip to content

STRATOVARIUS – Túlélők

Harapós új dalokkal tért vissza hét év szünet után a Stratovarius, de a Survive nótáit hallgatva nem kétséges, hogy jót tett a szünet a dallamos power metal úttörőinek. Az új lemezről még Timo Tolkki is azt mondta, hogy a legjobb nélküle készült Strato-album; garantáltan mozgalmasabb év következik tehát a zenekar számára. A banda legendás billentyűmágusa, Jens Johansson válaszolt kérdéseinkre, szóba került az új lemez mellett, hogy milyen érzés Ritchie Blackmore-ral zenélni a Rainbow-ban, és lát-e esélyt rá, hogy Tolkki újra a csapat tagja legyen.

Sok hozzátok hasonló korú zenekar már nem is készít új lemezeket, vagy csak nagyon ritkán. Ha pedig még veszteséges is, akkor gondolom, kifejezetten élvezitek, hogy új dalokon dolgozhattok.

„Igen, pontosan! Amúgy a kiadónkkal is pont egyeznek az érdekeink. Ők örömmel kiadnának évente, kétévente egy új albumot, de azzal csak jobban adósságba vernénk magunkat, mert nem térülne meg. Viszont ha van egy igazán jó albumod, erős dalokkal – nem csak a kötelező két évenkénti sorlemez átlagos, felejthető cuccal –, az bőven termel, ha utána rendesen meg is turnéztatod, és jó marketinget építesz köré. Plusz a kiadónál van most a teljes katalógusunk. Szóval ha egyszerűen csak a zenekart építjük, és abból élünk, amink eddig van, azzal is termelünk pénzt nekik és nekünk is, úgyhogy ennyi erővel már csak ezért sem érné meg lemezt csinálni. De mi szeretnénk.

Mennyire számít szerinted a végeredmény szempontjából, hogy melyik dalt ki írta? Lehet mondani mondjuk a te dalaidra, hogy billentyű-centrikusabbak?

„Nem hinném, mert mindannyian értünk valamennyire egymás hangszereihez. Meg amúgy ez a műfaj eléggé függ a gitártól, úgyhogy amikor dalt írok, nekem is gitárosfejjel kell gondolkoznom, és azzal együtt kell terveznem. De ha nem is igazán játszol a hangszeren, dalszerzőként minimum oda kell képzelned a dobot, meg minden egyebet, de szívesen csinálnék olyat is, mondjuk a következő lemeznél, hogy mindenki csak a saját részeit írja meg, érdekes lenne, meg például egy dobos sokkal jobban meg tudja találni a saját hangszerének a szerepét, mint én. Most viszont Matias, Timo és én elég részletes demókat raktunk össze stúdiózáshoz, abból egyszerű volt dolgozni.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw