Skip to content

ENSLAVED – Heimdal, az istenek őrzője

Kevés olyan zenekar működik a teljes, globális extrém metal-színtéren, amely másfél tucat stúdiólemezzel rendelkezik, és nemhogy a kiégés jeleit nem mutatja, de a zenészek kreativitása nőttön nő; folyamatosan találnak új inspirációt, és ez idén már a tizennyolcadik(!) Enslaved-albumon mutatkozik meg. A norvégok a black metal-gyökereiket meg nem tagadva szélesítik zenei, művészi látóterüket, ami az összefogottabb 2020-as Utgard után a Heimdal albumon ismét terjeszkedő tendenciákat mutat. Milán Péter kérdéseire az Enslaved énekes/basszusgitárosa, Grutle Kjellson válaszolt.

Egy olyan hosszú pályafutással rendelkező zenekar tagjaként, mint az Enslaved, rengeteg lemezzel a diszko­gráfiában, ma is ugyanúgy találsz kihívást, izgalmat a zenélésben, a zeneírásban, mint régen?

„Abszolút. A fő filozófiám, amivel a dalszerzéshez hozzáállok, nem más, mint hogy mindig fejlődni kell és előrelépni. Soha nem kell visszafelé néznünk, ahogyan arra sincs szükség, hogy egy album megfeleljen bármilyen típusú közönségnek. Ez soha nem is volt ránk jellemző. Mindig az a célunk, hogy a saját kedvenc zenénket alkossuk meg. Három évtized elteltével mindez egy kicsit már könnyebb, mivel már sok inspirációval gazdagodtunk az évek során, ennek következtében egyszerűbb megtalálni a módszert, főleg, ami a dalszerkezeteket illeti. Mivel már nagyon sokféle ötletet kipróbáltunk, jóval többet, mint pl. ’92-’93-ban, sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezünk, és ez hatással van magára a dalszerzésre, a koncertekre, a stúdiózásra. Ez ma is nagyon élvezetes tevékenység.”

Az új album központi karaktere Heimdal, aki az istenek őrzőjeként strázsál a Bifröst hídon, majd a világvége, a Ragnarök eljövetelekor megfújja kürtjét, a Gjallarhornt. Miért Heimdal az új lemez címadó alakja?

„Azért választottuk, mert egy nagyon karakteres istenség az északi mitológiában. Alakja sokszor inkább a háttérben van, eltakarva. Sok kutatás történt Heimdal származását, eredetét illetően, hogy honnan jött, mert a történetekben, a sagákban, a versekben eléggé homályos, ködbe vesző figuraként jelenik meg. Ennek utánamenni rettentően érdekfeszítő volt. Heimdal valószínűleg sokkal öregebb, mint maga az északi mitológia. Messzebbre nyúlik vissza, mint az Odin- vagy a Thor-kultusz Skandináviában. Évezredekkel régebbi. Heimdal nyomai megtalálhatók a bronzkori sziklavéseteken. Lehet persze, hogy ez nem maga Heimdal, hanem az előfutára, akinek a nevét nem ismerjük, mivel a fennmaradt írásokban nem szerepel. Lehetséges, hogy ez a karakter már a kőkorban is létezett. Ezt az egész területet, felfogást ez a korai istenség nagyban befolyásolta, mi pedig lenyűgözőnek tartjuk. Egyfajta utazásként is fel lehet fogni ezt az egészet. Beszéltünk tudósokkal, olvastunk északi dokumentumokat, készítettünk fotókat, és ez az egész fantasztikus hátteret adott a zeneíráshoz és a felvételekhez.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw