Skip to content

ENSLAVED – Heimdal, az istenek őrzője

Kevés olyan zenekar működik a teljes, globális extrém metal-színtéren, amely másfél tucat stúdiólemezzel rendelkezik, és nemhogy a kiégés jeleit nem mutatja, de a zenészek kreativitása nőttön nő; folyamatosan találnak új inspirációt, és ez idén már a tizennyolcadik(!) Enslaved-albumon mutatkozik meg. A norvégok a black metal-gyökereiket meg nem tagadva szélesítik zenei, művészi látóterüket, ami az összefogottabb 2020-as Utgard után a Heimdal albumon ismét terjeszkedő tendenciákat mutat. Milán Péter kérdéseire az Enslaved énekes/basszusgitárosa, Grutle Kjellson válaszolt.

Egy olyan hosszú pályafutással rendelkező zenekar tagjaként, mint az Enslaved, rengeteg lemezzel a diszko­gráfiában, ma is ugyanúgy találsz kihívást, izgalmat a zenélésben, a zeneírásban, mint régen?

„Abszolút. A fő filozófiám, amivel a dalszerzéshez hozzáállok, nem más, mint hogy mindig fejlődni kell és előrelépni. Soha nem kell visszafelé néznünk, ahogyan arra sincs szükség, hogy egy album megfeleljen bármilyen típusú közönségnek. Ez soha nem is volt ránk jellemző. Mindig az a célunk, hogy a saját kedvenc zenénket alkossuk meg. Három évtized elteltével mindez egy kicsit már könnyebb, mivel már sok inspirációval gazdagodtunk az évek során, ennek következtében egyszerűbb megtalálni a módszert, főleg, ami a dalszerkezeteket illeti. Mivel már nagyon sokféle ötletet kipróbáltunk, jóval többet, mint pl. ’92-’93-ban, sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezünk, és ez hatással van magára a dalszerzésre, a koncertekre, a stúdiózásra. Ez ma is nagyon élvezetes tevékenység.”

Az új album központi karaktere Heimdal, aki az istenek őrzőjeként strázsál a Bifröst hídon, majd a világvége, a Ragnarök eljövetelekor megfújja kürtjét, a Gjallarhornt. Miért Heimdal az új lemez címadó alakja?

„Azért választottuk, mert egy nagyon karakteres istenség az északi mitológiában. Alakja sokszor inkább a háttérben van, eltakarva. Sok kutatás történt Heimdal származását, eredetét illetően, hogy honnan jött, mert a történetekben, a sagákban, a versekben eléggé homályos, ködbe vesző figuraként jelenik meg. Ennek utánamenni rettentően érdekfeszítő volt. Heimdal valószínűleg sokkal öregebb, mint maga az északi mitológia. Messzebbre nyúlik vissza, mint az Odin- vagy a Thor-kultusz Skandináviában. Évezredekkel régebbi. Heimdal nyomai megtalálhatók a bronzkori sziklavéseteken. Lehet persze, hogy ez nem maga Heimdal, hanem az előfutára, akinek a nevét nem ismerjük, mivel a fennmaradt írásokban nem szerepel. Lehetséges, hogy ez a karakter már a kőkorban is létezett. Ezt az egész területet, felfogást ez a korai istenség nagyban befolyásolta, mi pedig lenyűgözőnek tartjuk. Egyfajta utazásként is fel lehet fogni ezt az egészet. Beszéltünk tudósokkal, olvastunk északi dokumentumokat, készítettünk fotókat, és ez az egész fantasztikus hátteret adott a zeneíráshoz és a felvételekhez.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw