Skip to content

…AND OCEANS – Megújult erővel

A finn …And Oceans a black metal legvirulensebb időszakában, a ’90-es évek közepén alakult, az első két albummal kivették a részüket a műfaj formálásából. A 2000-es évek elején átalakuláson ment keresztül a zene és a hangzás, majd egyéb módosulásokat követően lezárult a zenekar pályájának első (két) korszaka. 2020-ban egy nagyon erős albummal (Cosmic World Mother), valamint felállással tért vissza a finn ötös, és a lendület az idei év elejére a folytatást is elhozta As In Gardens, So In Tombs címmel. A zenekarnak Milán Péter tette fel a kérdéseket.

Érdekfeszítőnek találtam az új album szövegeit, jobbak az átlagos black metal-témáknál. Mintha a dualitás valósága gyakorta felmerülne, valamilyen harmónia a végpontok között, és tán utalások is valamilyen magasabb erőre. Mire utal a lemezcím?

„Az inspiráció bárhonnan jöhet, akár egy dokumentumfilm megtekintéséből, vagy a hírekből, amit munkába menet hallgatok az autóban. Az én ’felsőbb erőm’ mindig a tudomány volt, és ezen az albumon azt tárom fel, hogy a különböző vallások, világnézetek, szokások hogyan magyarázzák ezeket a tényeket. Való igaz, a dualitás, amit érzékelsz a szavakban, számos formában jelen van.”

A The Collector And His Construct és a Cloud Heads dalokra készült egy-egy videóklip. Mit érdemes tudni a kisfilmekről?

„Nos, a Collector… egyfajta stúdiónapló. Voltak nálunk kamerák, és Guilherme Henriques, a Season Of Mist házi videósa összerakta ezeket a darabokat. Ő készítette a Cloud Heads videóját is. A kiadónk valami egészen különleges dolgot akart, mi pedig számos lehetőség megvitatása után úgy döntöttünk, hogy a legjobb az lenne, ha Portugáliában vennénk fel a klipet. A finn metal zenei videókat olyan helyeken rögzítik, amelyeket már mindenki ismer, ezért sokszor ismétlik egymást, ezzel szemben ez a Porto városában készült videó elég speciális lett! Soha nem fogom elfelejteni ezt a kiruccanást, a pandémia a legrosszabbat tette Európával, de ezt követően lehetőségünk nyílt egy kisebb vakációra. Nem panaszkodom.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw