Skip to content

…AND OCEANS – Megújult erővel

A finn …And Oceans a black metal legvirulensebb időszakában, a ’90-es évek közepén alakult, az első két albummal kivették a részüket a műfaj formálásából. A 2000-es évek elején átalakuláson ment keresztül a zene és a hangzás, majd egyéb módosulásokat követően lezárult a zenekar pályájának első (két) korszaka. 2020-ban egy nagyon erős albummal (Cosmic World Mother), valamint felállással tért vissza a finn ötös, és a lendület az idei év elejére a folytatást is elhozta As In Gardens, So In Tombs címmel. A zenekarnak Milán Péter tette fel a kérdéseket.

Érdekfeszítőnek találtam az új album szövegeit, jobbak az átlagos black metal-témáknál. Mintha a dualitás valósága gyakorta felmerülne, valamilyen harmónia a végpontok között, és tán utalások is valamilyen magasabb erőre. Mire utal a lemezcím?

„Az inspiráció bárhonnan jöhet, akár egy dokumentumfilm megtekintéséből, vagy a hírekből, amit munkába menet hallgatok az autóban. Az én ’felsőbb erőm’ mindig a tudomány volt, és ezen az albumon azt tárom fel, hogy a különböző vallások, világnézetek, szokások hogyan magyarázzák ezeket a tényeket. Való igaz, a dualitás, amit érzékelsz a szavakban, számos formában jelen van.”

A The Collector And His Construct és a Cloud Heads dalokra készült egy-egy videóklip. Mit érdemes tudni a kisfilmekről?

„Nos, a Collector… egyfajta stúdiónapló. Voltak nálunk kamerák, és Guilherme Henriques, a Season Of Mist házi videósa összerakta ezeket a darabokat. Ő készítette a Cloud Heads videóját is. A kiadónk valami egészen különleges dolgot akart, mi pedig számos lehetőség megvitatása után úgy döntöttünk, hogy a legjobb az lenne, ha Portugáliában vennénk fel a klipet. A finn metal zenei videókat olyan helyeken rögzítik, amelyeket már mindenki ismer, ezért sokszor ismétlik egymást, ezzel szemben ez a Porto városában készült videó elég speciális lett! Soha nem fogom elfelejteni ezt a kiruccanást, a pandémia a legrosszabbat tette Európával, de ezt követően lehetőségünk nyílt egy kisebb vakációra. Nem panaszkodom.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw