Skip to content

OBITUARY – Tengerpart, pálmafák, death metal

Január 13-én jelent meg a floridai death metal legenda, az Obituary legújabb, immár tizenegyedik albuma, a tíz kompromisszummentes old school típusú tételt tartalmazó Dying of Everything. Ezzel párhuzamosan a zenekar európai turnéra indult, melynek során februárban újra ellátogatnak hazánkba. Ez a két tény elegendő oknak bizonyult ahhoz, hogy a zenekar alapító dobosát, Donald Tardyt felkérjük egy tartalmas beszélgetésre.

Szokás szerint ismét nyomasztó címmel láttátok el az albumot, illetve dalszövegeitek is többnyire komor témákkal, háborúval, gyűlölettel, az elmúlással foglalkoznak. Továbbra is pesszimistán látjátok a jövőnket?

„Nem igazán tudok a fivérem helyett válaszolni, tudod, a dalszövegeket ő írja, s nem akarok helyette beszélni róluk, így csak általánosságban tudom elmondani a véleményemet. Minden zenész minden egyes alkalommal, amikor megír egy új dalt, vagy amikor bemegy a stúdióba, hogy felvegyen egy albumot, arra számít, hogy jobb lesz, mint az előző. Abban a tudatban élsz, hogy fejlődtél az előző munkád óta, s ez tükröződni fog az aktuális projekteden. Szerintem a fivérem is így gondolkodhatott, amikor ezeket a dalszövegeket írta. Az gondolom, az eddigi legjobb formáját hozta ezen az albumon, azaz egyre jobb dalszövegeket kapunk tőle, ugyanakkor azt is látom, hogy az emberek ma már sokkal jobban megértik a gondolatait, mint amikor fiatalabb volt.”

Az Obituary fő zeneszerzői ti ketten vagytok Trevor Peres-zel. Az album címadó dalát viszont Kenny Andrews írta, és ebben érzek egy kis thrash hatást is.

„Igen. Tudod, az ő zenei háttere inkább a thrash metalhoz vezethető vissza. Amikor még egészen fiatal kölykök voltunk, mi hárman, a fivérem, Trevor és én az olyan korai, súlyos, de lassú death vagy black metal zenekarokon nőttünk fel, mint a Venom, a Celtic Frost vagy a Hellhammer. Ken inkább Slayert hallgatott, és ez a korai hatás mutatkozik meg abban a két dalban, amit vele közösen írtunk a Dying of Everything albumra. Szerintem ez jót tett a zenénknek, hozott bele egy kis extra ízt.”

(A teljes interjú a 2023. februári lapszámunkban olvasható.)

A 2023. februári 100 oldalas lapszámunk 1990 Ft-os áron kapható Budapesten a Magyar Zene Házában, a CD Pince, H-Music, Headbanger, MG Records, Solaris, Viking és Wave lemezboltokban, illetve országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Címlapon: PHIL ANSELMO / PANTERA

Tartalom: Ahab ★ Amaranthe ★ …And Oceans ★ Auraleak ★ Avatarium ★ AWS ★ Butcher Babies ★ Cadaveres ★ Clue ★ Csikk ★ Enslaved ★ Evergrey ★ Faceless Man ★ From The Sky ★ Katatonia ★ Liv Kristine ★ Lord Of The Lost ★ Molto ★ Moonspell ★ Necropsia ★ Obituary ★ Pantera ★ Rhino Bucket ★ Stratovarius ★ The Hu ★ Them ★ Trident ★ Vented ★ Wednesday 13 ★ ZPZ

Rovatok: Zenészfüllel (Eluveitie) ★ Így született (Stratovarius: Survive) ★ Saját szavaikkal (From The Sky: Antarktika) ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Élő Fém ★ Médiaradar + Közönségszavazás és A Szerkesztőség Kedvencei

Ajándék CD: FROM THE SKY – Antarktika

A lapszámhoz kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw349/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw