Skip to content

SHAWN SMITH – 53 ÉVES KORÁBAN ELHUNYT A SEATTLE-SZÍNTÉR KIVÁLÓ ÉNEKESE, ZENÉSZE

53 éves korában elhunyt Shawn Smith énekes, dalszerző, multihangszeres, aki olyan Seattle-beli csapatokban zenélt, mint a Brad (a Pearl Jam gitárosával, Stone Gossarddal), a Satchel vagy a Pigeonhed (többek között a Soundgarden gitárosával, Kim Thayillal), de a Malfunkshunben is énekelt 2006 és 2011 között (Andy Wood utódjaként). Halálát a hírek szerint cukorbetegségével kapcsolatos komplikációk okozták. Shawn ugyanazon a napon hunyt el, április 5-én, mint Kurt Cobain (1994) és Layne Staley (2002).

Mike Inez az Alice In Chains-ből: „Isten veled, barátunk, Shawn Smith! Egyike a hatalmas Seattle-hangoknak. Nyugodj békében, testvérember!”

A Grungery.hu főszerkesztője, Pintér Miklós is megemlékezett Shawnról:

„2016 novemberében úgy volt, hogy találkozunk és interjúzunk Seattle-ben. Aztán valamiért mégsem jött össze a dolog. Tavaly aztán megint lett volna esély rá. A száma a mai napig a telefonomban van. ‘Yes, we need to meet in the next day or two though as I am leaving Monday for 2 weeks. My number is …’ – írta nekem 2016. november 25-én.

A Brad Interiors című lemezét 1997-ben hetekig, megállás hallgattam. Secret Girl, ó, micsoda nyitódal! Aztán 2015-ben, egy Everett-beli Malfunkshun koncerten megvásároltam a zenekar egyetlen olyan albumát, amin nem Andy Wood, hanem ő énekelt. Egy remekmű: senki sem tudta volna jobban, hitelesebben előadni az Andy korábbi szövegei alapján készült szerzeményeket, mint ő. Csodálatos kiadvány!

Elkezdtem gyűjteni a lemezeit. Ősszel végre az utolsó, hiányzó darabot, egy Brad/Satchel split albumot is megszereztem a gyűjteményembe. Ahogyan a Satchel Family albumát is, rajta a hihetetlen Criminal Justice-szal, vinylen. Egy interjúban mesélt nekem róla Szarka Joseph barátom. Máig hálás vagyok neki azért, hogy olyan szeretettel tette!

Az utóbbi években nem ment jól Shawn sora. Talán ezért is kerülte a találkozásokat. Ő volt Shawn Smith (1965-2019), a Brad, a Satchel, a Pigeonhead és a Malfunkshun csodálatos énekese és zongoristája.

Nyugodj békében, Shawn!”

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw