Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

PADDY AND THE RATS – Nagyon fent, nagyon lent

Öt év után jelent meg az íres/keltás/mulatós/punkos/rockos muzsikát játszó, eredetileg Miskolcról elindult Paddy And The Rats új albuma, a From Wasteland To Wonderland. Pár hónappal a lemez kiadása előtt azonban óriási tragédia érte a csapatot, váratlanul elhunyt a harmonikásuk, a színészként is ismert Babicsek Bernát. Ami történt, arra nincsenek szavak, de Joey MacOnkay gitárossal azért bőven volt miről beszélgetni, hiszen régesrégi ismerősünk.

Talán már csak kevesen emlékeznek rá, én azonban igen: a történelem előtti időkben a Marilyn nevű miskolci glam banda frontembere voltál, én úgy ismertelek meg, majd a Disco Expressben bukkantál fel. Hogy kerültél át oda?
„A Disco Express is miskolci volt, és a vezetőjük, aki ma Vince Murphy néven a Paddy basszusgitárosa, nagy Marilyn-rajongó volt. Eleinte csak segítséget kért tőlem, de csakhamar a színpadra kerültem náluk. Hivatalosan vokalista voltam, de igazából csak bohóckodtam mellettük. Később aztán helyettesítettem gitáron, majd gitáros is lettem a vége felé. Aztán bejött a képbe a Paddy And The Rats, talán egy évig párhuzamosan futott a két banda, azóta viszont már nincs semmi más, csak a Paddy.”

A Paddy hogy indult annak idején?
„Kicsit ez is olyan úttörés volt itthon, mint a Marilyn. Nyilván játszott íres népzenét például a Méz, de az a lendületes, punkos, bulizós vonal, amit kint a Dropkick Murphys vagy a Flogging Molly képviselt, itthon nem igazán volt ismert. Paddy, az énekesünk, akkor még egy másik miskolci bandában volt, és ő mutatta nekünk ezeket a zenéket. Megtetszett a lendületessége, a vidámsága, próbáljuk ki! Írtunk dalokat, született demónk, és hirtelen úgy elkezdett működni ez az új banda, hogy azóta meg sem álltunk! (nevet) Olyan helyekre hívtak minket Nyugat-Európába, hogy csak lestünk. Kint azért megvolt ennek a kultúrája, klubokkal, fesztiválokkal, szervezőkkel, és talán nem önfényezés, ha azt mondom, hogy most már azért itthon is van egy ilyen színtér. Egy sor új banda is felbukkant a nyomunkban. És túl azon, hogy itthon is imádunk játszani, az azért nagy élmény, hogy mindenfelé tudunk koncertezni. Amikor azonban elindítottuk ezt a zenekart, erre mi sem számítottunk.”

Ez a keltás/íres, punkos zenei világ hogyan kapcsolódott össze a kalózos image-dzsel?
„Ennek szerintem történelmi gyökerei vannak. Évszázadokkal ezelőtt a brit tengerészek mi mást énekeltek volna, amikor jó kedvük támadt, amikor buliztak, mint a saját népdalaikat?”

Könnyen rá is éreztetek erre a zenei világra?
„Inkább az volt a gond, hogy az egészen korai időkben még nem voltak folk hangszereink, extra zenészek, és ilyen idióta hangmintákkal dolgoztunk. Aztán jöttek a folkzenészek, lett harmonikásunk, egyre komolyabb lett a hangszerelés, folyamatosan fejlődtünk. Az első lemeznél már voltak rendes folk hangszerek, de azért azt sem lehet összevetni az utóbbi anyagainkkal. Óriási szintkülönbségek vannak! De maga a stílus már az első lemeznél kialakult, csak hát a hangzás volt még tragikus…”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.