Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

FIVE FINGER DEATH PUNCH – Egy harcos nemzet fia

Aki ott volt a pandémia előtti egyik utolsó nagy nemzetközi metalbulin, az első magyar Five Finger Death Punch koncerten az Arénában, sosem fogja elfelejteni azt a hangulatot, azt az ünneplést, ami a zenekart és különösen az alapítót, a Magyarországról a 90-es évek elején az USA-ba költöző gitárost, Bathory Zolit fogadta. És ahogy az exkluzív interjúnkból kiderül, Zoli számára is örök emlék marad az az este, ennek is köszönhető különleges címlapfotónk, amit régi cimboránk külön a Hammer számára hozott össze. A nyár végén jön majd az új Death Punch album, az első anyag Andy James gitárossal, előbb azonban egy újabb budapesti koncert következik.

Július elején visszatértek Budapestre is. Az első magyar koncertet 2020 februárjában adtátok, pár héttel a pandémia kitörése előtt. Óriási hangulatú örömünnep volt az a koncert. Milyen érzés volt annyi év után újra Magyarországon, Budapesten lenni?
„Először is nagyon köszönöm a két évvel ezelőtti hangulatot! Még nem is volt alkalmam rendesen köszönetet mondani mindazoknak, akik eljöttek megnézni minket. Mindenkinek köszönöm azt a bulit, sosem fogom elfelejteni, hihetetlen volt! Nem számítottam arra, hogy egy arénányi közönség ismeri majd a szövegeinket, és szinte az összes dalt velünk énekli. Tényleg egyfajta ünneplésnek éreztem a koncertet… A színpadon állva hamar rájöttem, hogy ez a koncert nektek is olyan fontos, mint nekem. A zenekarban a többiek is rendre felidézik Budapestet, és erre is olyan büszke vagyok. Mindig mondtam nekik, hogy majd azt nézzétek meg, amikor egy nap eljutunk Magyar­országra. Csak azt kell mondanotok, hogy ’ria-ria’, aztán számíthattok a tornádóra! De ez a fogadtatás felülmúlta minden várakozásomat. Az első hangtól az utolsóig tényleg egy örömünnep volt, ahogy fogalmaztál, de még annál is több. És nem csak számomra, az egész zenekar, a stáb, a technikusok számára is. Mindenki érezte ezt. Nagyon-nagyon különleges este volt az!”

Budapestet körbe is jártuk a koncert napján, felidéztük a régi emlékeket…
„Nektek is köszönöm azt a napot, óriási érzés volt vissza­menni egy kicsit a múltba, megnézni a régi koleszomat, a sulimat, találkozni régi ismerősökkel. Tüzes Víz, Fekete Lyuk… Rengeteg emlék tolult fel bennem. Az olvasók talán nem is tudják, de annak idején nagyon jóban voltunk, veled szomszédos utcában is laktam egy időben, még a magazinnak is írtam pár cikket. Metalfanatikus cimborák voltunk. Jó, Cselő a Los Angeles-i vonalért volt nagyon oda, amiért mindig kapta is az ívet! (nevet) Abszolút barátilag, persze. Mellesleg egy csomó akkori dallamos zene valójában nagyon is jó volt. Szóval, ahogy körbejártuk Budapestet, sorra visszajöttek a régi emlékek. A Thrash Mosh Club, az Undertaking-arcok… Mindenkivel jóban voltam akkoriban, Moby Dick, Zana Zoli, Sámson G, hosszan sorolhatnám… Szerencsés vagyok, hogy átélhettem azokat a korai metal­éveket Magyarországon. És azokon a helyeken, azokon az utcákon szövődtek az álmaink… Mindig is azt mondogattam, hogy az nem lehet, hogy innen képtelenség kitörni, hogy ne juthatna el valamelyikünk Amerikába, hogy aztán ott legyen ’világsztár’. Még ha lehetetlenségnek is tűnt, nem tudtam ebbe beletörődni. Valakinek valahogy meg kell törnie ezt az ’átkot’, át kell törnie a falakat, és abban is biztos voltam, hogy én meg fogom próbálni, lesz ami lesz. Mindent bele fogok adni. Ilyenkor egy idő után mindenki csak legyintett körülöttem, de aki ismert, azt is tudta, hogy elég elszánt vagyok, hogy tényleg belevágjak. És meg is tettem. Úgy érzem, hogy ez a győzelem mindenkié, az összes otthoni álmodozóé is. Sikerült kitűznünk a magyar trikolort a csúcson! Nem lehetetlen!”

Két éve a pesti bulin is a Megadeth volt a különleges vendégetek, és az új lemez amerikai turnéjának is együtt vágtok majd neki. Tudom, hogy te is ős-Megadeth-rajongó vagy, úgyhogy különleges lehet ilyen jó kapcsolatban lenni Dave-vel. Mi a személyes benyomásod róla? Milyen az ’offstage’ Dave Mustaine?
„Annyira jól éreztük magunkat együtt Európában, hogy igen, ősszel újra közösen fogunk turnézni. És valóban szürreális számomra ez az egész. Nekem is kint voltak a falamon a Megadeth poszterei, most meg a turnén keresem a hangolómat, és ott van Dave-nél… (nevet) Nehéz ezt felfogni. Nagyon jó a kapcsolat köztünk. Nem mondom, hogy rendszeresen beszélünk, mert odahaza mindenki a saját dolgával, a saját életével van elfoglalva, de a turnén más a helyzet, ott nap mint nap találkozunk, dumálgatunk egy kicsit. Dave egy nagyon rendes fickó, és rendkívül okos is… Nyilván ismerem én is a régi sztorikat, hogy mekkora őrült volt, de én csak a józan Dave-et ismerem, és annak alapján nehéz is elképzelni, hogy volt ő másmilyen is. Sajnos az új lemezüket még én sem hallottam, de a turnén vettem a bátorságot, hogy a bariton hangolást javasoljam neki! (nevet) Szerintem azzal valami kegyetlen hangzásuk lenne!”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.