Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

UDO DIRKSCHNEIDER – Felmosóvödörrel a suliban

Ha még nem láttad volna Udo Dirkschneider egyik legfrissebb klipjét, amelyben iskolai takarítóként tombol a Queen egyik legismertebb dalára, akkor irány a Youtube! A videó egy érdekes feldolgozáshoz kapcsolódik, az pedig egy My Way című különleges új albumhoz, amely a német metalszíntér legendás énekesének 70. születésnapjára jelent meg. Az Accept egykori frontemberét természetesen mi is felköszöntöttük, és persze egy nagy rakásnyi kérdést is feltettünk neki.

Néhány héttel ezelőtt ünnepelted a hetvenedik születésnapodat. Először is, hűha, másodszor pedig hadd gratuláljak így utólag is. Volt nagy születésnapi buli?
„Köszönöm! Óriási bulit nem csaptunk, de a családdal azért ünnepeltünk egy kicsit. És az is nagyon jól esett, hogy rengetegen gratuláltak. Sven fiam már előző nap jelezte, hogy érdemes lesz figyelnem a közösségi médiára, úgyhogy megtettem. Hihetetlen, hogy mennyien gratuláltak, üzentek! Olyanok is, akiknek csak a nevét ismertem, mert sosem találkoztunk személyesen. Az persze fura, hogy ikonnak, élő legendának neveznek, de nagyon megtisztelő. Egyébként viszont már régóta nem foglalkozom túl sokat a korommal, az csak egy szám. A hetven is az, a hatvan az is volt. Már tíz éve is úgy voltam ezzel, hogy nem akarok semmi mást, csak a lehető legjobbat nyújtani, és lehetőleg egészséges maradni. Mindig is nagyon aktív életet éltem, ma is az a mottóm, hogy ’Gyerünk! Csináljuk!’ (nevet) Ezért is sajnálom, hogy a járvány két évet ellopott az életemből, ahogy persze mindenkiéből. De azért hetven táján két év sokkal többet számít, mintha mondjuk harminc vagy negyven lennék. Bosszant, hogy két év alatt csak négy-öt koncertet tudtunk adni.”

A stúdiózással viszont rendesen lefoglaltad magad. Megjelent két U.D.O.-album, a Dirkschneider & The Old Gang projekttel is készítettél egy EP-t, és itt van most ez a különleges lemez, a My Way. A te ötleted volt, hogy feldolgozzátok ezt a tizenhét dalt?
„Ez épp olyan spontán ötlet volt, mint az említett projekt. A Dirkschneider & The Old Ganget sem terveztük, csak úgy megtörtént. Jó érzés volt újra összejönni Peterrel (Peter Baltes basszusgitáros, aki 2018-ban szállt ki az Acceptből), és persze a korai U.D.O. gitárosával, Mathias Diethtel is. Csupán segíteni akartunk valahogy a stábtagjainknak és a zenésztársaknak, akiket pocsék helyzetbe hozott, hogy nem tudtunk turnézni. Amolyan jótékonysági projektnek indult, de annyira élveztük az egészet, hogy talán még egy albumot is készítünk majd. Meglátjuk… És amikor stúdióban voltunk, valahogy eszünkbe jutott egy ősrégi klasszikus nóta, a The Faith Healer az Alex Harvey Bandtől. Amikor 20-21 éves voltam, az óriási rocksláger volt, a rádiók is orrvérzésig nyomták. A korai Accept próbákon mi is sokat játszottuk, úgyhogy a régi idők kedvéért előkaptuk. Annyira jó érzés volt, hogy gyorsan fel is vettük, majd született még két feldolgozás, csak úgy, minden komoly elképzelés nélkül. Az már a kiadónk javaslata volt, hogy készítsünk el egy teljes albumot. Időnk bőven volt, úgyhogy megcsináltuk!” (nevet)

Egy óriási videóklip is született a Queen feldolgozáshoz. Az kinek az ötlete volt, hogy felmosó­vödörrel tombolj a sulifolyosón a We Will Rock You-ra?
(nevet) „Eredetileg csak egy szimpla, zenekaros videóra gondoltunk, de az túl unalmas lett volna. Beszéltünk a rendezővel, és végül ő találta ki, hogy legyek én a főszereplő, hogy legyek takarító a suliban, aki felmosás közben végigtombolja a számot, de legyek bármixer, legyek DJ is, és persze legyek önmagam is a bárpultnál. Nagyon élveztük a forgatást, végig bohóckodtunk, röhögtünk, de azért egy kicsit tartottam a videó fogadtatásától. Aztán felrobbantotta a netet! (nevet) Már egymillió felett van a Youtube-on, és mindenki imádja! És a legszebb, hogy még Brian May is gratulált a dalhoz. Az a német zenész, aki ritmusgitározott a stúdióban, Peter Knoobs, jóban van vele, gitározott is a We Will Rock You musicalben. Úgyhogy átküldte Briannek a feldolgozásunkat, aki egyből válaszolt is. Nagyon örült annak is, hogy végre valaki a nóta gyors, rockos változatát dolgozta fel. Őszintén mondom, hogy megmelengette a szívemet Brian May elismerése.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.