Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

KREATOR – Mille mindenek felett

Az iparáról, megagyárairól ismert Ruhr-vidék nem túl barátságos környezete volt az otthona a Kreatornek, amelynek sztoriját éppen negyven éve kezdte írni a frontember Mille és cimborája, a dobos Ventor. A teuton thrash vonal vezető bandája júniusban adja ki a friss albumát, az elsőt a francia basszusgitárossal, Frédérickel, a Hate über alles pedig jó sok újdonságot is rejt a nagy thrash-zúzások mellett. Többek között erről is kifaggattuk a főnököt, Mille Petrozzát.

Két dolog is nagyon hallatszik ezen az új albumon szerintem. Az egyik, hogy egy új producerrel készült, a másik, hogy a Covid miatt bőven volt időtök kísérletezni a dalokkal, a hangszereléssel. Mikor és hogyan kezdtetek dolgozni a Hate über alles anyagán?
„2017 elején jött ki a legutóbbi lemezünk, a Gods Of Violence, aztán két éven át csak turnéztunk. Csaknem 100-100 koncertet adtunk, ennél többet az egész eddigi pályafutásunk alatt talán csak egyetlen évben játszottunk. Éreztem is, hogy kell némi pihenő, így a 2019-es évre nem vállaltunk semmit, eleve az új dalok megírásával akartunk foglalkozni. Az volt a terv, hogy 2020 elején összejövünk, próbálunk, véglegesítjük a dalokat, majd jöhet a stúdiózás. A járvány aztán szépen közbeszólt… 2019 októberében végül adtunk két koncertet Chilében, de 2020 tavaszától mi sem tudtunk semmit csinálni. Csak tervezgettünk, átszerveztünk, újragondoltunk… Tavaly augusztusban tudtunk csak újra koncertezni, de akkor is csak egyes országokban, idehaza, Németországban például nem, és a spanyoloknál is úgy kellett játszanunk, hogy a nézők asztaloknál ültek, biztonságos távolságra egymástól. Életem egyik legbizarrabb élménye volt! Sosem szeretném újra átélni… Ironikus, hogy Frédéric lassan három éve velünk van, de eddig csak 8-9 alkalommal tudott színpadra lépni a Kreatorrel. Ez egy teljesen őrült időszak volt számunkra is.”

Frédéric Leclercqről van szó, az ’új’ basszusgitárosról, aki korábban a Dragonforce-ban is zenélt. Miért váltatok meg huszonöt év után Speesytől, azaz Christian Gieslertől? Mert erről nem olvastam sehol semmit, csak a szikár tényt közöltétek 2019-ben.
„Nem is hinném, hogy fogsz róla olvasni, mert szerintem nem érdemes a témát túlragozni. Van, hogy elfárad egy kapcsolat, pláne ilyen hosszú idő után. Ő sem volt boldog, mi sem, úgyhogy ez volt a legjobb megoldás. De erről tényleg nem szeretnék többet mondani.”

Miért éppen Frédéricet választottátok? Régóta ismertétek egymást?
„Ó, nagyon régóta. 2004-ben ismertem meg egy Edguy-koncerten, és azonnal megvolt köztünk az összhang. Hamar kiderült, hogy a humorérzéke nagyon passzol az enyémhez, egész este csak röhögtünk. Rögtön eszembe is jutott, hogy el tudnám képzelni, ahogy együtt turnézunk, egy bandában vagyunk. Amikor aztán eljött az ideje a váltásnak, rögtön ő jutott eszembe. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, tudtam, hogy nem igazán elégedett a zenekara irányvonalával, azért is kezdett bele a Sinsaneumba. Mást ki sem próbáltunk, tudtam, hogy Frédéric a mi emberünk. Az is nagyon fontos, hogy emberileg ilyen jól kijöttünk egymással, de zeneileg is nagyon képzett. Igaz, hogy basszusgitárosként ismeri mindenki, de egy rohadt jó gitáros, és egy kreatív fickó, aki még a demózásnál is nagy segítségemre volt. Frédéric csatlakozásával most úgy néz ki a Kreator, hogy a banda fele autodidakta, ’primitív’ zenész, ez vagyok én és Ventor, és van a képzett részlegünk, Sami és Frédéric. Mindketten köröket vernek rám gitáron! (nevet) A profinak mondott zenekarokat meglehetősen unalmasnak találom, de azt kell mondjam, hogy mi is professzionalizálódtunk. Ugyanakkor az sokat segít, hogy a próbákon nagyon hamar összeállnak az új dalok. Megkapja szépen mindenki a demókat, aztán olyan felkészülten érkeznek a próbaterembe, hogy ott már minden flottul megy. Korábban azért ez nem így volt.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.