Skip to content

Old School No. 27

Havi Metal
Egy baráti beszélgetésen vetődött fel, hogy idén valahogy nem jelentek meg olyan újítóan egyedi hangzású korongok, mint tavaly, és valóban… A gazdasági visszaesés, amely Amerikában zenekarokat, turnékat rogyaszt meg, a kinti lemeztársaságokat, producereket is arra készteti, hogy csak a biztosra, a kiszámíthatóra utazzanak. Az ismert zenekarok is a kivárási taktikával dolgoznak, leveszik a lábukat a gázpedálról, és előszeretettel adnak ki koncertlemezeket vagy válogatásokat. Három zenekar jut eszembe csupán, akik továbbra is mernek/tudnak a kiszámíthatatlan, a kevésbé biztos felé haladni: GN’R, Metallica, Skid Row. Talán nem véletlen, hogy a világ minden táján rockerek milliói számára ők adták ki az év lemezeit. Azonban átmeneti, nyugisabb időszakok mindig voltak, szóval aggódni azért még nem érdemes… (Cselőtei László)

Forró Drót
Udo Dirkschneider, a volt Accept-énekes végleg felhagy az aktív zenéléssel és a továbbiakban legfejlebb produceri teendőket hajlandó elvállalni. Jólértesültek tudni vélik, hogy nem lehetetlen egy Accept újjászületés, de szerintünk ennek nem sok reális alapja van.
Sokan azt is pletykálják, hogy King Diamond szívesen alakítaná újjá a Mercyful Fate-et, de csak abban az esetben, ha egy lemeztársaság a neki megfelelő összeget hajlandó felajánlani…
Scorpionsék orosz nyelven is felvették nagysikerű dalukat, a Winds Of Change-t, és most ezt fogják megjelentetni a Szovjetunióban. Ha még lesz addigra olyan…
Több pletyka szól arról, hogy Izzy Stradlin kiválni készül a Guns N’Rosesból, de természetesen minden ilyen híresztelést cáfol a menedzsment.

Ozzy és a denevér esete
Kialakult egyfajta Ozzy-image, és ez ma már nagyon merev valami. Legalábbis számomra. El szeretném pusztítani a régi image-emet, ellenkező esetben az pusztít el engem. Negyven­három éves vagyok, öt gyermek atyja, elég volt a bohóckodásból. (Ozzy Osbourne)

A hard rock mestere
Én nem vagyok a nagy stadionok híve, nagyon szeretek klubokban játszani. Nem értem, hogy akár egy-egy nagy együttes is miért ne mehetne kis klubokba játszani, miért ne vihetné el a zenét az emberekhez? A Purple-lel sohasem mentünk kis klubokba, mert a fiúk úgy érezték, a Purple névhez a stadionok illenek. (Ian Gillan)

Sosem nyugszunk
Manapság egy együttes csak úgy juthat tovább, ha nem nézi a világot szemellenzővel, ha kitárulkozik a világ felé. Ami engem illet, a Kreator öt éve működik folyamatosan, és ha rajtam múlik, nem állunk meg, valamilyen irányba biztosan tovább fejlődünk. Az a fajta zene, amit mi játszottunk eddig, tökéletesen kiégett, ezért nem szeretjük, ha bárki is megpróbálna minket ebbe a kategóriába sorolni. [..] A Kreator egyszerűen egy metalbanda, amely nyitott mindenféle zenei hatás befogadására. A muzsikánkra olyan együttesek is hatottak, akiknek még a metalhoz sincs semmi köze. (Mille Petrozza/Kreator)

Veszélyes utcák
A mai zenénk sokkal átfogóbb jellegű, mint a régi lemezeink, persze azért a gyökereink még mindig tisztán kivehetők. Minden egyes lemezünkkel próbáltunk új területekre is lépni, nemcsak a már többiek által kitaposott ösvényen haladni. Remélhetőleg, rajongóink velünk együtt fejlődnek… [..] Vagy óriásit bukunk ezzel az albummal, vagy az eddigieknél sokkal nagyobb sikerünk lesz. Idegesek vagyunk emiatt, természetesen. Izgulunk, de hogy pontosan miért, azt nem tudjuk… (Jon Oliva/Savatage)

A lázadás naplója
Számunkra nem tűnt tíz évnek. Valahogy az egész olyan gyorsan elrepült. Mégis olyan sok minden történt velünk. Nemcsak kijózanodtunk és megkomolyodtunk, de rengeteg, eddig rejtett tehetség is előjött belőlünk. (Vince Neil/Mötley Crüe)

Az élet értelme
Mindig azt reméltem, hogy az embereket először megfogja a zene, aztán elkezdik szeretni a zenekart, és valamivel később kezdenek gondolkodni a dalok szövegein. Szerintem egy banda gondolkodása igenis fontos a rajongó számára. És mindenki eljut életében egy olyan pontra, mikor megkérdezi, hogy „Miért vagyok itt? Mi az egész élet értelme?” (Patrick Mameli/Pestilence)

Demonstráció
A Tankcsapda profin kiállított, ötszámos demót juttatott el hozzánk. Debrecen a minőségi rockzene városa, ezt bizonyította a Szfinx, a Krakatau és a Tankcsapda már több esetben. Ez a demó is egy kiváló darab. Alapvetően lendületes, motoros rockot hallhatunk rajta. Egyszerű rock ’n’ roll riffek és rájuk kissé kántáló, monoton módon énekelt, sűrűre írt szövegek alkotják. Talán a szövegmondás magyarosságára, a helyes prozódiára lehetne még nagyobb hangsúlyt fektetni. De a Tankcsapda egy nagyon feelinges rockzenekar. (Cselőtei László) 

Hangpróba 1. Ian Gillan: Toolbox
Ez az új mű egy ízig-vérig hard rock (hogy azt ne mondjam, heavy metal) anyag. Minden kellék együtt van. Sőt, a részletek mind hihetetlen egységbe forrnak Gillan keze nyomán. A klasszikus és modern angol rockzene éled itt újra. Ezernyi finomság, apró részlet teszi ezt a lemezt klasszikussá megszületésének pillanatában. Ez Gillan a 90-es évekre! Lenyűgöző! (Cselőtei László)

2. Tesla: Psychotic Supper
Változatos felépítésű, izgalmas hard rock lemez, amelyet nyugodta oda lehet helyezni a többi Tesla-anyag mellé a polcra. Mára már mindenki tudhatja, mit várhat a bandától, és a minőségre nem lehet panasz. (Lénárd László)

3. Lady Macbeth: Lady Macbeth
100% heavy metal keményen, agresszíven, érzéssel, ahogy azt csak kevesen tudják ma ebben az országban. (Cselőtei László)

Dimebag Darrell / Pantera

ÉLŐ FÉM – Monsters Of Rock, Moszkva

Napok alatt született meg a terv, s alig néhány hét állt rendelkezésre a kivitelezésre – az egyik legnagyobb amerikai cég, a Time Warner monstre ingyenkoncertet szervezett a moszkvai fiataloknak a M.O.R.-stáb és a Multimédia segítségével. A helyi szervezést egy fiatal moszkvai magáncég, a hard/heavy-műfaj terjesztésén fáradozó BIZ vállalta. Már semmi más nem volt hátra, mint egy hét alatt létrehozni valami olyat, amilyet még nem látott senki…

Meglehetősen sok nézőre lehetett számítani, így el kellett vetni az eredeti terveket, melyek szerint a koncert a belvárosi Manézs téren, vagy esetleg a Vörös téren lett volna, hiszen ezeken nem férne el öt-hatszázezer ember… Mert ennyivel kalkuláltak a szervezők! Így a választás végül a katonai repülőtérre esett, Tusinóra, ahol néhány nap alatt tábor épült sátrakból, kabinokból és buszokból, amelyek öltözőkként és irodákként szolgáltak. Majd elkezdtek érkezni a kamionok – tizenkettő hozta a színpadot, amely két nap alatt épült fel, majd jött az irdatlan mennyiségű hang- és fényberendezés, részben kamionokkal, részben két hatalmas Antonov-típusú katonai szállító-repülőgéppel. A koncert előtti napon már kb. 40 kamion parkolt Tusino kifutópályáin… A koncert előestéjén, ahogy a napi munka után visszaindultunk a szállodába, már érkezett a közönség előhada…

S eljött a nagy nap, szeptember 28. Délután kettőre volt kijelölve a kezdés, tizenegykor már mintegy ötvenezren tomboltak a színpad előtt, s folyamatosan özönlöttek be a kapukon, tömött sorokban… Mire pontban kettőkor színpadra került az első fellépő, a Pantera, a becslések már százezres nagyságrendűek voltak.

A Pantera becsülettel lenyomta félórás műsorát, ezután egy helyi banda, az E.S.T. következett, majd a Black Crowes, akiket személy szerint én leginkább vártam. Közben egyre özönlött be a tömeg… Hat óra felé végre színpadra robbant az est első fénypontja, a moszkvai fiatalok körében is hatalmas kedvenc Metallica. Fantasztikusan lendületes, feszes programot adtak elő. Rendkívül meggyőző volt a banda, sikerük abszolút megérdemelt. És még mindig özönlött be a tömeg…

Fél nyolckor végre megszólalt a Thunderstuck bevezetője, s a kissé már fáradt moszkvai rockerek új erőre kaptak. Mindnyájuk nagy álma vált most valóra – itt játszik nekik az AD/DC, az élő legenda, ez az igazi rockszörnyeteg… Együtt üvöltötték Brian Johnsonnal a TNT-t, a Whole Lotta Rosie-t és a többi klasszikust. Hatalmas ünnep volt. A tömeg közben becslések szerint túllépte a hatszázezres számot, s ha ez igaz, akkor világrekordról van szó. Ez esetben Tusino bekerül a Guiness világrekordok könyvébe, mint a rock történetének eddigi legnagyobb koncertje… (Szűts László)

Pantera – Domination, Psycho Holiday, Primal Concrete Sledge, Cowboys From Hell
E.S.T. – Bully, Moscow Outskirts, Bat’ka, pojalei konei, Suka, Desyat’ veseluh let, Proklatya Alisa, Katusha
The Black Crowes – Stare It Cold, Rainy Day Women, 12 & 35
Metallica – Enter Sandman, Creeping Death, Harvester of Sorrow, Fade to Black, Sad but True, Master of Puppets, Seek & Destroy, For Whom the Bell Tolls, One, Whiplash + Last Caress, Am I Evil?, Battery
AC/DC – Thunderstruck, Shoot to Thrill, Back in Black, Hell Ain’t a Bad Place to Be, Fire Your Guns, Jailbreak, The Jack, Moneytalks, Hells Bells, High Voltage, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Highway to Hell, Whole Lotta Rosie, Let There Be Rock + T.N.T., For Those About to Rock (We Salute You)
forrás: setlist.fm

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw