Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

EXODUS – “Ha olyat mondasz, ami nekem nem tetszik, akkor kizárlak, töröltetlek, betiltalak, kitiltalak… Tiszta őrület…”

November 19-én jelenik meg a Bay Area thrash veterán Exodus új albuma, a Persona Non Grata, a novemberi HammerWorld magazinban pedig egy alapos interjút olvashatsz Gary Holt gitárossal. Eredetileg már nyáron megjelent volna a lemez, de Tom Hunting dobos laphámrákjának kezelése miatt elcsúsztatták a kiadását. A Persona Non Grata albumot a kaliforniai Lake Almanorban vették fel Steve Lagudi hangmérnök segítségével, a keverést pedig Andy Sneap végezte. A lemezen vendégként Rick Hunolt gitáros is szólózik, az Exodus egyik alapítója, aki legutoljára a 2004-es Tempo Of The Damned lemezen játszott a bandával, majd 2005-ben átadta a helyét Lee Altusnak. Részlet a Gary Holttal készült interjúból.

Stúdiózni hol tudtatok a járvány közepette?

„Na, pont ez okozta a problémát. Nyilván találhattunk volna valami stúdiót, de ha ott vagy a városban, egyből van egy csomó szabály, amire figyelni kell. Elszigetelés, tesztek, maszkok, az összes szarság. Úgyhogy azt találtuk ki, hogy Tomnál vesszük fel a lemezt, ahol megírtuk a dalokat. Felvittük a szükséges cuccokat, augusztus táján megérkeztek a többiek is, aztán nekiláttunk. Együtt az egész banda. Tényleg olyan volt, mint egy nyári tábor! (nevet) Együtt lógtunk, együtt kajáltunk, esténként meg tüzet raktunk, húst sütöttünk. És a legszebb, hogy semmiféle határidő nem sürgetett minket. Úgysem tudtunk volna semmi mást csinálni… (nevet) Feljött velünk a cimboránk, a hangmérnökünk, aki amúgy a Machine Headdel szokott turnézni, de hát neki sem volt semmi melója, így aztán ő segédkezett a felvételeknél. Ha valami technikai zűr akadt, azt is ő oldotta meg.”

Ilyen lehetőség valóban nem akad bármikor.

„És ki is használtuk a dolgot. Tudtuk, hogy egy rohadt jó lemezt kell csinálnunk, mert a karantén alatt mindenki lemezt csinált, nem lehet akármivel előállni. És szerintem nincs is üresjárat most. Az egész lemez gyilkol, az elejétől a végéig. Tavaly október táján kész is lettünk mindennel odafent, aztán februárban leadtuk a kevert, maszterizált cuccot a kiadónak. A többi már az ő feladatuk.”

Tom betegsége már a lemez készítése közben kiderült?

„Nem, már csak utána. De azt láttuk, hogy nincs étvágya, hogy rendesen elkezdett fogyni. Elég nagydarab fickó volt mindig is, nem lehetett nem észrevenni. De nem sejtettük, hogy ilyen komoly a baj. Az év legelején derült ki, hogy ott az a daganat.”

A The Years of Death and Dying szövegét Tom írta. Mintha csak megsejtett volna valamit, nem?

„Igazából nem erről volt szó. Egy csomó embert elveszítettünk a rock világában, és ilyenkor azért az embernek eszébe jut a saját halandósága is. Elment David Bowie, Tom Petty, Glenn Frey, egy csomó régi nagy rocker. Igazából ez volt az inspiráció. És azt azért tudni kell, hogy Tom a legelső albumunk, a Bonded By Blood óta nem írt soha szöveget. Valójában most is csak egy verset akart írni az érzéseiről, aztán amikor megmutatta, hogy mire jutott, kicsit kipofozgattuk és írtunk hozzá zenét is. Közben elment Eddie Van Halen meg Neil Peart is, úgyhogy őket is beleírtuk a szövegbe. Ez egy igazi tribute dal lett, megemlékezünk a hősökről, az elődökről, mindazokról, akik inspiráltak minket és már nincsenek köztünk. Az egyik nagy kedvencem a lemezről.”

A Persona Non Grata (nem­kívánt személy) lemezcím kire vonatkozik?

„Az a közhangulatról szól, ahogy a címadó szám is, meg még jó néhány. Erről a megosztottságról, a szekértáborokról, arról, hogy az emberek hallani sem akarják, ha a másiknak más a véleménye. Nem szeretek és nem is szoktam direkt politikát vinni a szövegeimbe. Most sincs ilyesmi. Mi csak leírjuk, amit látunk, amit tapasztalunk, ami felkúrja az agyunkat. Ha valaki csakis azokkal áll szóba, akikkel egyetért, másokat eleve kizár az életéből, akkor egyre csak ostobább lesz. Tanulni tudunk egymástól. Látjuk, hogy kialakultak ezek a véleménybuborékok, ahol mindenki a magáét fújja, és eleve ki is zárják annak lehetőségét, hogy másfajta véleményekkel, másfajta érzésekkel, gondolatokkal, netán érvrendszerrel találkozzanak.

Ha olyat mondasz, ami nekem nem tetszik, akkor kizárlak, töröltetlek, betiltalak, kitiltalak… Tiszta őrület ez az egész! És akkor csodálkozunk, hogy a két tábor élesen szembeáll egymással. Én nem tudok így gondolkodni. Vannak témák, kérdések, amikben az egyik táborral értek egyet, más kérdésekben meg a másikakkal. Szerintem ez a normális. Az meg rohadtul nem normális, hogy mindenkinek ugyanazt kell gondolnia mindenről! Ezért is van az, hogy inkább csak macskás fotókat szoktam kitenni az Instagramra. A macskákat mindenki szereti, nem igaz? Egyelőre… Aztán valaki majd azt is kitalálja, hogy a macska túl megosztó, miért nincsenek kutyás képeim is!” (nevet)

A teljes interjút megtalálod a novemberi HammerWorld magazinban!

EXODUS – The Years of Death and Dying (a 2021-es Persona Non Grata album előzeteseként)

Tom Hunting: „A The Years Of Death And Dying versnek indult, méghozzá a Halál szemszögéből, aki egy gondolkodó entitás, mindig figyeli és keresi a gyengeséget, valamint a lehetőséget, hogy az embereket magához csalogassa. Ez tehát egy Kaszás-történet. Legendákat veszítettünk el: Bowie, Cash, Petty, Prince, Frey… a lista még hosszan folytatható. Aztán elkezdtük elveszíteni a családtagjainkat és a barátainkat. Mindenesetre először a cím jött, aztán megszületett a vers, amiből végül dal lett. Megosztottam a szöveget Garyvel, aki segített a befejezésében, a srácok pedig imádták. Újabb és újabb legendákat veszítettünk el egészen azokig a pillanatokig, amikor Zet végül énekelte. Reméljük, hogy tetszeni fog az áldozatok előtti tisztelgésünk!”

EXODUS – Clickbait (a 2021-es Persona Non Grata album előzeteseként)

Gary Holt: „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy végre bemutathatjuk a Clickbait című új számot is! Zúzós és pokoli agresszív – tökéletesen visszaadja az új album erejét! Minden nap egyre izgatottabbak vagyunk. November 19-e nem jöhet elég hamar!”

EXODUS – Persona Non Grata
(11/19 – Nuclear Blast)

01. Persona Non Grata
02. R.E.M.F.
03. Slipping Into Madness
04. Elitist
05. Prescribing Horror
06. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)
07. The Years Of Death And Dying
08. Clickbait
09. Cosa Del Pantano
10. Lunatic-Liar-Lord
11. The Fires Of Division
12. Antiseed

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.