Old School No. 28

Havi Metal
Igyekszünk minden műfajnak és csapatnak a népszerűsége, jelentősége szerint helyet biztosítani. Ugyanakkor az együtteseknek és az olvasóknak is be kell látniuk, a piacgazdaság törvényei kell, hogy érvényesüljenek az újságkészítésben is. Meg kell szokni, hogy a lemezhirdetések, turnék, koncertek, egyéb ilyen információk közlése pénzbe kerül. Meg kell szokni, hogy a lemezcég, a menedzser, a szervező vagy maga a csapat felemeli a telefont és árakról tárgyal a gazdasági vezetővel, és a szolgáltatásért fizet. (Cselőtei László)

Forró Drót
Ötödik albumán dolgozik az Exodus, ám nem alakul minden tökéletesen náluk. Rob McKillop bőgős kiszállt tőlük és átment a Piranhába, mely nem más, mint az eredeti Exodus-énekes, Paul Bailoff csapata, ahol még egy volt Exodus-­muzsikus is található: Tom Hunting dobos. Lassan az eredeti Exodus körvonalazódik a Piranhában… Bár még egy bizonyos Hammett is hiányzik…
Szerencsétlenül járt a Psychotic Waltz gitárosa, Dan Rock. Mint amatőr hegymászó, leesett egy csúcsról, közel húsz métert zuhant, és össze-vissza törte magát. Emiatt az Európa-turnéjukat is el kellett halasztani.
Poszthumusz Mercyful Fate-válogatás napvilágot Return Of The Vampire címmel. A lemezen rengeteg eddig ki nem adott felvétel lesz, főleg már ismert nóták eredeti verziói. Egy tízest megelőlegezhetünk, nem? És most, kedves King Diamond, hívd fel a többieket és álljatok újra össze!
Februárra várható az ötödik Ossian LP, a Kitörés, melyet Paksi Endréék optimista, pozitív lemeznek ígérnek.

Az új seattle-i hang
Los Angelesben mindig az aktuális divat számít. Elég csak megnézni azokat a bandákat, akik onnan jönnek, mind egyformák. Még az is elveszti ott az egyéniségét, akinek volt… Erre jöttek rá a szakemberek is. A másik dolog meg az, hogy itt a zenész, mondjuk Kurt a Nirvanából, nem azért írja a számait a hálószobájában, hogy a lemeztársaságoknak megtetszen, hanem hogy kifejezze önmagát, a gondolatait. Ez a helyzet velünk is, meg az összes itteni bandával. Itt nem csábít az ital, a drog vagy a feszes ruhájú 15 éves kiscsajok, mint LA-ben. Sokkal ártatlanabb az itteni zenei élet. (Chris Cornell/Soundgarden)

Világhódító germánok
Az ember mindig úgy érzi, hogyha régebbi lemezekről játszik, akkor túl messzire megy az időben. Néhány dalt ma már nagyon furcsa lenne elénekelnem. – Csinálhatnánk egy bulit, ahová csak olyan rajongókat engednénk be, akiknek van jegye valamelyik hetvenes évekbeli koncertünkről. Másoknak nem is lenne érdemes eljönni, mert úgyis csak csodálkoznának, milyen régi muzsikát nyomunk. (Klaus Meine és Matthias Jabs/Scorpions)

Újra csókol a múzsa
Igazából nem tudnám elképzelni, hogy újra maszkot öltsünk magunkra. Egyszerűen nem látom értelmét, miért tennénk ezt. Viszont azt is megtanultam, hogy az ember soha nem mondjon nemet, ne zárja el végleg a lehetőséget egy esemény megvalósulása előtt. Én szeretnék előre és nem visszafelé lépni. Mindazonáltal, ha annyi Kiss-rajongó kérné, talán megfontolnánk, hogy újra felkenjük magunkra a festéket. (Paul Stanley/Kiss)

A magyar rock nagy öregje
Sok olyan magyar zenekar van, amelyik nem érdekel, mert meghallom a szövegeiket és azt mondom: jaj, de buta! Ezt a buta metalt! Nagy általánosságban, azért a metalszövegek hasonlítanak a Ricse szövegeihez, mert buták. De ha ezeket a látszólag semmitmondó közhelyeket hittel töltöd meg éneklés közben, akkor ennek hirtelen jelentése lesz. (Nagy Feró/Beatrice)

Zenészfüllel – Don’t Cry
Kik is ezek? Ja persze, hát a Guns N’Roses! Tuti sikernóta, ezer százalék. Pillanatnyilag a srácok azt csinálnak, amit csak akarnak. Még a szart is úgy vinnék, mint a cukrot, ha az lenne ráírva, hogy Guns N’Roses! (Ozzy)

Doom Metal
Sokan ma már csupán pénzkereseti lehetőségként fogják fel a turnézást, pedig ennél többet kell jelentsen egy zenésznek a közvetlen találkozás a közönségével… (Lee Dorrian/Cathedral)

Új aranykor
Egy nagyon kemény lemezt szeretnénk írni. Hiszem, hogy ez az album bebizonyítja majd, a Black Sabbath továbbra is a világ egyik legsúlyosabb bandája, nagyon kemény zene, sok csodálatos melódiával. Lehet, hogy sokan egy második Heaven And Hellt várnak tőlünk, de mi nem ismételjük meg önmagunkat. (Ronnie James Dio/Black Sabbath)

Hangpróba Top 3

Savatage: Streets – A Rock Opera
Néhol egyszerűen elfáradok a lemez hallgatása közben, szerintem óhatatlanul bekerült egy-két unalmasabb, felesleges rész. A lemez igazán jó pillanatai valóban a csapat eddigi legkiugróbb teljesítményei, ám mint teljes album, még mindig inkább a 83-as Sirensre szavazok. (Lénárd László)

Soundgarden: Badmotorfinger
Izgalmas zenei világot teremtett a Soundgarden a már meglévő hagyományok felhasználásával. A heavy metal, a doom, a pszichedelikus zene, a jazz és a punk keveredik itt átható, megrázó eleggyé. Nem kétséges, ehhez hozzá kell szokni, de az ember minél többet hallgatja, annál inkább a bűvkörébe kerül. (Cselőtei László)

The Scream: Let It Scream
Nem sok esélye van egy új bandának a befutásra, de a Scream nótái talán könnyebben megtalálhatják az utat az amerikai rádióállomásokhoz. Ami miatt mégsem maximális pontszámú ez a fantasztikus debütálás, az a szerintem kissé túlzásba vitt balladisztikus hangvétel. Ha egy kicsit jobban erőltették volna a vadabb rocknótákat, akkor még jobban tudnék lelkesedni értük. (Lénárd László)

Sokkoló Extra
Nirvana: Nevermind – A hetvenes évek amerikai popzenéjének tökéletes keveredése a hetvenes évek rockzenéjével. Metalosok számára is élvezhető eredetisége, egyénisége miatt, persze nem azonnal hat. Aki egy kicsit újra vágyik, próbálja ki. (Lénárd László) 

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Ahogy tavasszal már beszámoltunk róla, Iconic néven egy új hard rock banda született, többek között Joel Hoekstra gitárossal és Tommy Aldridge dobossal a Whitesnake-ből.
Már három lemezelőzetes dalt is bemutatott az Arch Enemy az utóbbi hónapokban, a Deceivers című új albumuk pedig július 29-én jelenik meg. Most pedig már itt a negyedik új dal is, a Sunset Over The Empire - hivatalos videóklippel együtt.