Skip to content

NORTH SEA ECHOES – Dalok a belső tengerből (interjú)

A progmetal király Fates Warning két fő tagja, Ray Alder énekes és Jim Matheos egy új, elektronikusabb hangszerelésű, atmoszférikus albummal jelentkezett, melynek a Really Good Terrible Things címet adták. Az épp nyaraló Ray válaszolt kérdéseinkre. Az aktuális lapszámunkban megjelenten túl a beszélgetés során további kérdések és válaszok is elhangzottak, amelyeket alább olvashatsz.

Te és Jim is mediterrán helyekről származtok, szóval honnan jött a projekt neve? (Északi Tengeri Visszhangok)

(nevet) „Én mexikói vagyok, Jim pedig görög származású, a név meg csak úgy jött. Nehéz volt nevet találni, sok különféle ötlet volt, de ez ült a legjobban. Illik ehhez a sötétebb zenéhez, jól átadja a hangulatát.”

Tény. De azért a lemezborítót és a címet is elmagyarázhatnád…

„Ugyanarról van szó. Mindig küzdelmes kitalálni, mi legyen az album címe, mi legyen a borítón, hogy tükrözze is, amiről az adott anyag szól. Mindkettőnknek volt sok ötlete, ez épp tőlem származott. Ha bármikor eszembe jut valami érdekes, leírom, hátha jól jön még, most is így történt. Az Igazán Jó Szörnyű Dolgok címben ott van az ellentét, ami igaz a dalokra is. Egyik sem tisztán pozitív vagy negatív, de mind elvisz valahova.”

Minthogy nem metal anyagról van szó, felmerült egyáltalán, hogy ne a Metal Blade adja ki?

„Valójában jó pár különféle kiadónak megmutattuk az albumot, főleg olyanoknak, akik csöndesebb, ambient-szerű zenéket is kiadnak, de vagy azt mondták, hogy nem, vagy azt, hogy talán. Először fel sem merült a Metal Blade, de ezek után nekik is megmutattuk, és örülünk, hogy bevállalták. Ők nekünk szinte családtagoknak számítanak, ismerünk ott mindenkit, nagyon régóta adják ki a lemezeinket, baráti a viszony kb. harminc éve, úgyhogy örülök, hogy végül náluk kötött ki ez a projekt is.”

.

Egy barátom, aki a legnagyobb magyar rajongód, azt szeretné tudni, hogyan viszonyulsz a rajongóidhoz?

„Szeretem őket. Ha csak mód van rá, igyekszem beszélgetni velük, ez az egyik legjobb része annak, ha benne vagy egy zenekarban. Meg a koncertezés. Megköszönni, hogy ott vannak, hogy értékelik a zenénket. A közösségi média mondjuk már kicsit túl sok, abban nem vagyok túl jó. Jobban szeretem a valós, szemtől szembe beszélgetéseket. Néha van egy-egy fárasztó ember, egy-egy fura üzenet vagy komment, de sosem volt még semmi igazán negatív tapasztalatom.”

Még mindig Spanyolországban élsz. Mi ott a legjobb, és mi hiányzik a leginkább Amerikából?

„Spanyolország gyönyörű hely, nagyon szeretek itt lenni. Van néhány olyan dolog, ami kényelmesebb vagy egyszerűbb megoldani Amerikában, de ha jól belegondolok, semmi más nem hiányzik igazán a családomon és ottani barátaimon kívül. Tárgyak terén még talán a kaját hiányolom, itt nincs olyan, hogy kimész a közeli mozgóbüféhez, és veszel magadnak burritót.” (nevet)

És hogy bírod a sziesztát?

„Remekül. Mexikóiként eleve a génjeimben van. (nevet) Az egyetlen nyűgöm ezzel, hogy délután kettő és öt között, szieszta időben, nem zajonghatok az otthoni stúdiómban, mert az zavarná a szomszédaimat. Igyekszem ezt tiszteletben tartani.”

Ha már szóba került: mit gondolsz a Mexikóval kapcsolatos sztereotípiákról?

„Van sok rasszista sztereotípia, de amúgy magam is viccesnek tartok sok mindent, vannak is mexikói vicceim. A jelen helyzet, meg amik kiderültek így Trump után, Amerika rasszista területein, az nyilván gáz. De valójában mindig is megvoltak ezek, csak nem kerültek ennyire előtérbe. Nem lehetett ilyen nyilvánosan beszélni ezekről a dolgokról, nem hangoztathatta senki csak úgy a mexikóiakkal kapcsolatos rasszista véleményét. Ez változott meg Trumpnak köszönhetően.” (HW)

A Hammer duplaborítós 354. lapszáma országosan kapható az újságárusoknál, a hipermarketekben, és a benzinkutakon, valamint digitális formában a Laptapír rendszerében.

HAMMERWORLD No. 354 / 100 oldal / 1990 Ft

Interjúk: Alcohol ★ Alestorm ★ Alva ★ Band-Maid ★ Bátky Zoltán ★ Borknagar ★ Dimmu Borgir ★ Dust Bolt ★ Exhorder ★ Exit Eden ★ Fate Gear ★ Hanabie. ★ Hooligans ★ Ihsahn ★ Jelusick ★ Job For A Cowboy ★ Lovecrose ★ Madder Mortem ★ Necrophobic ★ Nemophilia ★ North Sea Echoes ★ Omega Diatribe ★ Ossian ★ Prong ★ Rivers Ablaze ★ Saxon ★ SFV ★ Slash feat. Myles Kennedy ★ Sonata Arctica ★ Sonic Bear Punch ★ Sorcerer ★ Spectral Voice ★ Spike/The Quireboys ★ Subsignal ★ The Flower Kings

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf ★ Élő Fém ★ Gasztrometal ★ Hangpróba ★ Klasszikus! ★ Médiaradar ★ Sokkoló Korongok/Extra ★ Zenészfüllel

OLVASÓI HANGPRÓBAhttps://hammerworld.hu/HP/


SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw