Skip to content

Havi Metal Extra

Örömmel jelentem mindazoknak, akiknek esetleg elkerülte volna a figyelmét, hogy már egy hete megjelent a Hammerworld magazin március-áprilisi száma! Elképesztő mennyiségű tartalmat zsúfoltunk bele! Aki megveszi készüljön rá, hogy még átlapozni sem két perc, alaposan elolvasni pedig napokba, sőt hetekbe is telhet!

A megjelenés időszaka azért is mindig izgalmas, mert ilyenkor felfokozott az érdeklődés, és szinte azonnal érkeznek az olvasói (vagy nem olvasói) visszajelzések, vélemények az adott számról vagy a magazinról általában. Vannak köztük, amelyek jelentős visszhangot generálnak a szerkesztőségben, éjjeleken át megy a levelezés, eszmecsere a felmerült meglátásokkal kapcsolatban. A pozitív visszajelzések nyilván jólesnek, a negatív megjegyzéseket pedig megpróbáljuk elemezni, értelmezni, hogy tanuljunk belőle.

Már régóta tervezem, hogy a szerkesztőség munkájáról készítünk egy podcast-sorozatot, hogy lehessen látni, miként is működik egy ilyen rendszer, mit teszünk azért, hogy a lehető legjobb tartalmat szállítsuk időről-időre. Amíg ez megvalósul, írnék róla, mert úgy látom, az emberek fejében élő kép erről a munkáról nemigen tükrözi a valóságot.

Először is, ha egy klasszikus irodai képet látsz magad előtt munkaállomásokkal, beszélgetésekkel, háttérben a legfrissebb zenék hangjával, akkor ezt felejtsd el. Ma már  mindenki otthonról dolgozik, legtöbben a rendes munkájuk mellett.  Az irodánk pedig mindössze egy alkalmi találkozóhely.

A stáb tagjainak a nagy része igazi zenei újságíró veterán. Sok esetben évtizedek óta közvetlen közelről követik kedvenc stílusuk alakulását. Bátran mondhatom, szinte mindenről tudnak, ami itthon vagy a világ más részein történik az adott műfajban és úgy általában a hard rock és metal világában. Érdeklik őket az új zenék, kutatják ezeket, olvassák a nemzetközi nyomtatott és online szaksajtót.

A szerkesztőség központi magja (Posta Jani operatív szerkesztő, Pintér Miki szerkesztő és Zubor Olly online szerkesztő, valamint jómagam) napi rendszerességgel, nemritkán a klasszikus értelemben vett munkaidőn túl is kommunikálunk, küldözgetjük egymásnak a zenéket, híreket, illetve megbeszéljük a magazint ért kritikákat. Janival és Mikivel heti egyszer személyesen is találkozom. Ezek sok órás egyeztetések intenzív információcserével, agyalással.

Bár állandó levelezésben vagyunk, egy-egy lapszám megjelenése után személyes stábértekezletet tartunk, amelyen a legtöbb újságírónk részt vesz. Ez a legizgalmasabb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb része a melónak, ahol mindenki elmondja a gondolatait, feldobja az ötleteit. Véglegesítjük a Hangpróba anyagát, megvívunk egy-egy albumkritika megírásának lehetőségéért (mert bizony harc folyik a legizgalmasabb lemezekért!), megbeszéljük, ki ír majd egy-egy koncertről, stb. Ekkorra már szervezés alatt van több interjú, sőt általában véve az egész lap tartalma körvonalazódik.

A tartalom összeállításának legfontosabb szempontjai:

… Az adott időszak legfontosabb történései (albummegjelenések, koncertek, turnék – különös tekintettel a hazai eseményekre)

… A legnagyobb, legrelevánsabb nemzetközi, illetve magyar nevek, hiszen ezek sok olvasót érdekelnek, ők „adják el” leginkább a lapot

… A legizgalmasabb új zenék és előadók, tehetségkutatás

… A legérdekesebb, legaktuálisabb háttértémák (pl. covid, mesterséges intelligencia, hallgatói, rajongói szokások változásai, lemezpiac alakulása, stb.)

Lénárd Laci halálát követően Jani vette át a központi hammeres levelezést (mhh@/info@), hozzá érkezik a mérhetetlen mennyiségű infó a zenekaroktól, menedzsmentektől, PR-ügynökségektől, koncertszervezőktől. Interjúlehetőségek, új album- és dalmegjelenések, koncert- és turnébejelentések futnak be naponta tucatjával. Ezekből készül egy hosszú lista, amelyet aztán folyamatosan monitorozunk.

Bár a Hammer majd’ négy évtizedes létezése és tevékenysége hatalmas presztízst ad, sok olyan interjút el tudunk intézni, amelyet kisebb orgánumok nem, mégsem egyszerű a helyzetünk, hiszen egy kis ország olvasóihoz szólunk magyar nyelven, ami miatt korlátozott a piacunk, az elérésünk.

A legnagyobb külföldi sztárok ezerszer is meggondolják, hogy akár csak tíz percet is szánjanak egy interjúra. Sokszor még a legjelentősebb magazinok sem tudnak interjú lehetőséghez jutni. Így aztán vannak esetek, amikor hiába a sok évtizedes kapcsolatrendszer, a prémium magazin és online felület, nem tudjuk elérni az adott előadót. Azokból a lehetőségekből kell tehát válogatnunk, amelyek rendelkezésre állnak.

Az elérhető sztárok közül azokat soroljuk a lista elejére, akik az újság megjelenésének időszakában Magyarországon játszanak vagy akkoriban jelenik meg új kiadványuk. Ez azért fontos, mert mi mindig is a hazai közönséghez szóltunk, amelyet azok az előadók, események, zenék érdekelnek, amelyekhez személyesen, közvetlenül is tud kapcsolódni. Ezzel az érdeklődő közönségnek és a szervezőknek is segítünk.

Mindig figyelünk arra, hogy stílusok szempontjából is változatos legyen a tartalom. Ha csak lehet, minél többféle zenei irányból is válogassunk, mert így mindenki talál majd valamit, amit szeret, amiről szívesen olvas, a többi cikk pedig a ’népművelés’ funkciót tölti be.

Nos, ennek az elég bonyolult szempontrendszernek a mentén állnak össze az egyes lapszámok. Simán összerakhatnánk egy 200 oldalas újságot is – és nem kéne kétszer mondani, hogy nekifogjunk, hiszen imádjuk csinálni –, valamint tartalom van bőven. Ha nem is mindig a legnagyobb nevek (mint például éppen a most megjelent szám esetén), de izgalmas témákban nincs hiány!

A terjedelmi korlátokat – és ez vonatkozik a CD mellékletekre is – a rusnya anyagiak szabják.  Rendkívül egyszerű a képlet: minden paraméterünket kettővel kellene szorozni – az újság eladási árát (most pont a feléért adjuk, mint a hasonló terjedelmű, átlagos külföldi rockzenei magazinok), a hirdetések mennyiségét és árát, és persze az eladott példányszámot.

Annyit mondhatok: a lelkesedésünk, a fémzenébe vetett hitünk a régi, egy kicsit sem kopott meg az esztendők alatt. Mindenkinek látnia kéne azt a ragyogást, ami stábtagok, e meglett férfiak arcáról sugárzik, amikor az értekezleteken a zenéről beszélünk.

2026 decemberében lesz 40 éve, hogy a magazin létezik. Célunk, hogy még akkor, sőt azután is megjelenjünk nyomtatott formában, és a lehető legtöbben lapozgassák elégedetten a Hammert.

–Cselőtei László

.

A Hammer duplaborítós(!) 354. lapszáma országosan kapható az újságárusoknál, a hipermarketekben, és a benzinkutakon, valamint digitális formában a Laptapír rendszerében.

HAMMERWORLD No. 354 / 100 oldal / 1990 Ft

Interjúk: Alcohol ★ Alestorm ★ Alva ★ Band-Maid ★ Bátky Zoltán ★ Borknagar ★ Dimmu Borgir ★ Dust Bolt ★ Exhorder ★ Exit Eden ★ Fate Gear ★ Hanabie. ★ Hooligans ★ Ihsahn ★ Jelusick ★ Job For A Cowboy ★ Lovecrose ★ Madder Mortem ★ Necrophobic ★ Nemophilia ★ North Sea Echoes ★ Omega Diatribe ★ Ossian ★ Prong ★ Rivers Ablaze ★ Saxon ★ SFV ★ Slash feat. Myles Kennedy ★ Sonata Arctica ★ Sonic Bear Punch ★ Sorcerer ★ Spectral Voice ★ Spike/The Quireboys ★ Subsignal ★ The Flower Kings

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf ★ Élő Fém ★ Gasztrometal ★ Hangpróba ★ Klasszikus! ★ Médiaradar ★ Sokkoló Korongok/Extra ★ Zenészfüllel

OLVASÓI HANGPRÓBAhttps://hammerworld.hu/HP/


SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw