Skip to content

NATTEHIMMEL: Mourningstar

Ugyan a Botteri fivérek lassan kihátráltak a legendás In The Woods…-ból, 2016 óta nem játszanak eredeti formációjukban, ez nem jelenti azt, hogy hátat fordítottak a zenélésnek. 2013-ban megalakították a Strange New Dawn nevű rockos, doomos, progresszív ízű zenekart, mellyel két albumot is megjelentettek, s hogy a súlyosabb hangzások iránt sem maradtak hűtlenek, 2022-ben útnak indították a Nattehimmel nevű csapatot. Tavaly megjelent egy háromszámos demó, a The Night Sky Beckons, s egy év elteltével az első album is elkészült a Hammerheart istállója számára.

A demó három dala felkerült a Mourningstar albumra, de ahogy hallom, ezeket is újravették. Az In The Woods… első korszaka egyszeri és megismételhetetlen jelenség, nem lesz még egy ilyen zenekar, de érthető, hogy a Nattehimmel hivatkozik a Heart Of The Ages és Omnio klasszikusokra, mivel bennük él e zene, és vélhetően vissza is nyúltak inspirációért. Egy adott konstelláció – mivel annak minden eleme, időbeli és egyéb vonatkozása egyedi és visszahozhatatlan – nem valósulhat meg újra, de meg lehet próbálni újraélni bizonyos érzéseket, tapasztalatokat, és örvendetes, hogy a Nattehimmel albumán nyoma sincs görcsösségnek, meddő, értelmetlen nosztalgiázásnak. A kellemesen nyers hangzás, a black metal ereje, elementaritása, az érdes, éppen ettől eleven és nagyon hangulatos gitárok valamelyest felelevenítik a korai In The Woods…-világot, de nyilván mindenki tisztában van vele – alkotók és az értelmes hallgatók egyaránt -, hogy a Nattehimmel egy új formáció, amely felhasználja a múlt tapasztalatait, amelyek, mivel bennük élnek, elevenek, ily módon csak meg kell nyitni a kreatív erők csatornáit.

A két Botterin kívül a Nattehimmel sorait erősíti az angol James Fogarty, aki az újkori In The Woods… énekese volt, valamint a szintén angol David Carter gitáros és Sven Rothe dobos (lásd még Strange New Dawn). Rutinos zenészek álltak össze, s mondhatom a Mourningstar sokadik végighallgatása után, hogy akár egy veterán csapat albumáról is szólhatnánk. Folynak, áramlanak a norvég/angol zenekar dalai, s ebben az áramlásban minden egyes elem részt vesz. Fogarty hangját jól ismerjük az In The Woods… utóbbi lemezeiről és a saját projektjei alapján. Jellegzetes tónusával, klasszikus metal-torkával erős dallamokat énekel, de ha már black metalról beszélünk valamilyen értelemben, akkor az érces hangokat, extrém megoldásokat sem hanyagolja el.

A konkrét szerzemények kapcsán valójában bármelyiket kiemelhetném, mert mindegyik darab saját karakterrel bír. A ’90-es évek black metal-világát úgy közelíti meg a Nattehimmel, hogy a hangulat jelenvalóvá tétele mellett a dalszerzés ugyanolyan fontossággal bír. A Realm Of Hades szépen felidézi az In The Woods… világát, ahogyan az ezt követő sebes, nyers gitárokkal operáló, Fogarty szárnyaló hangjával, dallamaival telt The Immortals is a dicső korszak átélését célozza. Semmi por, semmi könnyes múltba révedés. Ez itt a zabolátlan észak történelme, zenei hagyománya, csodálatos természeti környezete, annak minden extrémitásával, szépségével egyetemben, s tiszteletadás egy páratlan zenei, kulturális – bizonyos értelemben ellen-kulturális – kirobbanás előtt, ami a ’90-es évek norvég black metalja.

A Botteri ikrek és társai látják a fényt az északi égbolton.

KERESÉS
Hammerworld No. 350
kapható országszerte!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. SUMO CYCO
  Bystander (dal)
 2. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 3. SET IT OFF
  Punching Bag (dal)
 4. FIFTH ANGEL
  When Angels Kill (dal)
 5. SHALLOW SIDE
  The Worst Kind (dal)
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THY ART IS MURDER
  Join Me In Armageddon (dal)
 2. FUTURE PALACE
  Malphas (dal)
 3. KALLIAS (feat. OLE BØRUD)
  Mouthless Embassy (dal)
 4. HEART OF A COWARD
  Decay (dal)
 5. THE 69 EYES (feat. KAT VON D)
  This Murder Takes Two (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Pushit (dal)
 2. LAST IN LINE
  Ghost Town (dal)
 3. METALLICA
  Too Far Gone? (dal)
 4. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 5. C.O.C.
  On The Hunt (Lynyrd Skynyrd cover) (dal)
HAJÓGYÁR x hw