Skip to content

MESMUR: Chthonic

A Mesmur egy nemzetközi brigád: amerikai, ausztrál és olasz tagokból áll. Az internet korában nem lehetetlen kontinenseken átívelő formációk születése, s vannak példák, amikor egy-egy ilyen alakulat esetében a tagok nem is találkoznak egymással személyesen. A lemezfelvétel is úgy készül, hogy mindenki a maga lakhelyén veszi fel a részeit, majd értő kezek „összefésülik” ezeket. Nem tudom, hogy a 2013-ban alakult Mesmur esetében is ez lett volna a helyzet, azonban ez a tényező nincs hatással a kész produktumra.

Én nem vagyok az a hallgató, aki nagyon kényes a hangzásra, legalábbis ami a nyerseség felé mutat. Pontosabban fogalmazva: a leglepusztultabb, ultrapenetráns megszólalást is elviselem, ha a zene jó és van benne fantázia/kraft, ellenben a művi hangzásokat nehezebben tolerálom. A Chthonic album esetében sem értem, hogy a pergőhangzást miért kellett ennyire művire, „kopogósra” venni. Az összhatáson sokat ront, és nem is illik egy morózus doom-anyaghoz.

Nem kezdő a kvartett, az azonos címmel ellátott 2014-es debütalbum óta a Chthonic a negyedik teljes hosszúságú mű, melyen tovább csiszolja doom metalját a négyes. Az említett első lemezre emlékszem, hogy hallottam, azonban a másik kettőben már nem vagyok biztos. A sors és az Aesthetic Death kiadó úgy akarta, hogy a 2023-as albumot CD-n hallhassam. A borítón látható Lovecraft-ihletésű rémalak, a zöldes-sárgás lidérces árnyalatok illenek a 48 perces album világához.

Egészen lassú és sötét tónusú doom metalt ad elő a Mesmur, amely nagyjából a funeral doom és a doom/death metal göröngyös határvonalain ődöng. A csapat a mai napig nem tagadhatja le – nem is tenné – a műfaj nagyjainak hatását, úgy mint Evoken, Esoteric, Skepticism stb. E lassúnál is lassabb irányvonalon nem könnyű olyan kompozíciókat összeállítani, amelyeken ott csillog a nagy tehetség szikrája, s igazából a Mesmur zenéjében, bár hangulatos, és igényes, nem érzékelem azt a pluszt, ami az említettek közelébe irányítaná a zenekart.

A négyes olykor megfeledkezik a doom metal „szabályairól”, hiszen a Passage-ben hallható egy nagyon gyors rész, s itt újfent kitérhetnék a fent említett problémára: a géppuskaszerű dobolás nagyon mesterkéltnek tűnik. A szellősebb részeknél nem tűnik fel az idegesítő dobsound, mivel a gitárok, az atmoszferikus részek magukhoz vonzzák a figyelem legjavát, azonban a gyors részeknél idegesítő a megszólalás e hiányossága.

Nem hoz új színeket a doom palettára a Mesmur albuma, de a Chthonic a műfaj értő művelőinek a műhelyében készült, amit alátámaszt a zene hangulata, ami az esetlegesen felbukkanó kevésbé erős részeket is áthidalja, megemeli.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw