Skip to content

WITCHERY: Nightside

Az alapító Patrik Jensen gitáros a The Haunteddal párhuzamosan, amolyan hobbicsapat jelleggel futtatja a blackened heavy/speed/thrasher Witcheryt. Kezdetektől állandó társa a mókában a másik hathúros, Richard Corpse, kettőjük mellett pedig a skandináv underground szcéna színe-virága megfordult az eltelt két és fél évtized alatt. A csapat deklarált célja, hogy a tagok tinédzserkori kedvenceinek stílusjegyeit felhasználva kotyvasszanak működőképes saját dalokat, merítve ehhez az Accept/Priest iránytól kezdve a Motörheaden át egészen a Slayer, a Sodom és a Venom munkásságáig.

Karcos, horzsoló zene ez ráspolyos-rikácsolós énekkel, a riffekben azonban fel-feltünedeznek fogósabb-melodikusabb témák, vannak minimál dallamok és tapadósabb harmóniamenetek, a gitárszólók megformálásával pedig az old school heavy metal vonalig is simán visszanyúlnak. Nálam főleg az első két korong ütött be tőlük, amiknél már a címválasztással (Restless & Dead – 1998; Dead, Hot And Ready – 1999) is egyértelműen a fentieket erősítették. Egyébként egyes dalcímek és konkrét nótarészletek is rendre tartalmaznak jópofa visszakacsintásokat, teljesen szándékoltan.

Alapvetően a szórakozás és a szórakoztatás jegyében üzemel a brigád, nem kevés derűs nosztalgiával a fentebb leírt korszak klasszikusai iránt. Ez persze csak egy dolog, azonban szerencsére többnyire egész működőképes dalokat sikerül farigcsálniuk – az első két album szintjét ugyan azóta sem tudták megugorni, de azért a későbbi lemezeken is rendre van néhány kiugróan izmos momentum. A 2010-es Witchkrieg volt még erősebb ilyen tekintetben, a Nighside pedig nagyjából ugyanazt a szintet produkálja szűk 36 percben. Ami itt nagyon jó, az pl. a bőszen kalapáló Popecrusher, a szinte ultradallamos szólóval felvértezett Storm Of The Unborn meg a nyomasztósabb-obskúrusabb záró címadó. De a többi nóta is minimum korrekt.

Reálisan szemlélve mindez 7,5 pont lenne, azonban mivel ilyen opció nincs, valamerre kerekítenem kellett. Amiért pedig ezt végül felfelé tettem meg, abban oroszlánrésze van a De Mysteriis…-t – nyilván tudatosan – idéző, kriptahangulatú proto-horror frontborítónak. Hülyén hangzik az, hogy feelgood blackened metal? Mert a Witchery számomra ezt jelenti, a Nightside pedig ennek egy jól sikerült megtestesülése.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw