Skip to content

WITCHERY: Nightside

Az alapító Patrik Jensen gitáros a The Haunteddal párhuzamosan, amolyan hobbicsapat jelleggel futtatja a blackened heavy/speed/thrasher Witcheryt. Kezdetektől állandó társa a mókában a másik hathúros, Richard Corpse, kettőjük mellett pedig a skandináv underground szcéna színe-virága megfordult az eltelt két és fél évtized alatt. A csapat deklarált célja, hogy a tagok tinédzserkori kedvenceinek stílusjegyeit felhasználva kotyvasszanak működőképes saját dalokat, merítve ehhez az Accept/Priest iránytól kezdve a Motörheaden át egészen a Slayer, a Sodom és a Venom munkásságáig.

Karcos, horzsoló zene ez ráspolyos-rikácsolós énekkel, a riffekben azonban fel-feltünedeznek fogósabb-melodikusabb témák, vannak minimál dallamok és tapadósabb harmóniamenetek, a gitárszólók megformálásával pedig az old school heavy metal vonalig is simán visszanyúlnak. Nálam főleg az első két korong ütött be tőlük, amiknél már a címválasztással (Restless & Dead – 1998; Dead, Hot And Ready – 1999) is egyértelműen a fentieket erősítették. Egyébként egyes dalcímek és konkrét nótarészletek is rendre tartalmaznak jópofa visszakacsintásokat, teljesen szándékoltan.

Alapvetően a szórakozás és a szórakoztatás jegyében üzemel a brigád, nem kevés derűs nosztalgiával a fentebb leírt korszak klasszikusai iránt. Ez persze csak egy dolog, azonban szerencsére többnyire egész működőképes dalokat sikerül farigcsálniuk – az első két album szintjét ugyan azóta sem tudták megugorni, de azért a későbbi lemezeken is rendre van néhány kiugróan izmos momentum. A 2010-es Witchkrieg volt még erősebb ilyen tekintetben, a Nighside pedig nagyjából ugyanazt a szintet produkálja szűk 36 percben. Ami itt nagyon jó, az pl. a bőszen kalapáló Popecrusher, a szinte ultradallamos szólóval felvértezett Storm Of The Unborn meg a nyomasztósabb-obskúrusabb záró címadó. De a többi nóta is minimum korrekt.

Reálisan szemlélve mindez 7,5 pont lenne, azonban mivel ilyen opció nincs, valamerre kerekítenem kellett. Amiért pedig ezt végül felfelé tettem meg, abban oroszlánrésze van a De Mysteriis…-t – nyilván tudatosan – idéző, kriptahangulatú proto-horror frontborítónak. Hülyén hangzik az, hogy feelgood blackened metal? Mert a Witchery számomra ezt jelenti, a Nightside pedig ennek egy jól sikerült megtestesülése.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw