WHEEL – Resident Human (lemezkritika)

WHEEL
Resident Human
(OMN Label Services)A prog vonalas finn Wheel két EP után, két évvel ezelőtt jelentette meg bemutatkozó lemezét, a kiemelkedő kreatív energiákat felszabadító Moving Backwards-ot. Nagy kérdés volt számomra, vajon merre lép tovább a csapat egy ilyen erős “indítás” után.

Ahogy indul az új lemez, az a Periphery legutóbbi lemezének kezdetét juttatta eszembe: ahogy a Hail Stan, úgy a Resident Human is egy 10 perc feletti darabbal izzít be. A Dissipating lágyan indul, kicsit döcögősen építkezik, simogató, kissé bánatos énekkel vezetve, diszkrét, enyhén furfangos gitártémával, majd színes zúzdák és elmélkedősebb szakaszok váltják egymást – igényesen összerakott tétel, de elég szétaprozódó. Ezzel szemben az előző korongon a szintén 10 perc feletti Wheel több és jobb vezér gitár- és énekdallama révén igazán jó dal tud lenni.

Az itt következő Movement sokkal rövidebb, egyenesebb, szépen végigvezetett téma, határozott, ám nem zavaró – a brigádra általánosságban jellemző – Tool-hatással, harsány gitárral; a csapat eddigi legkompaktabb szerzeménye. A zenekar nevét viselő tétel hosszához és fogósságához mérhető a Hyperion, egyik kedvencem.

A hosszas instrumentális részek végig szaggatnak az újabb 10 perc feletti darab címadóban, és ahogy ez a nóta, úgy az egész korong ötletgazdag, s bár helyenként kissé bizonytalanul próbál összeállni, összességében a Resident Human egy nagyon ígéretes prog csapat munkája, megérdemli a jóindulatot és a figyelmet.

Gáti Viktor 9

WHEEL – Resident Human (a 2021-es album)01. Dissipating
02. Movement
03. Ascend
04. Hyperion
05. Fugue
06. Resident Human
07. Old Earth

 

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.