Skip to content

WARHAWK: Dambuster

Hogy a Motörhead munkássága a mai napig milyen megtermékenyítő erővel bír a karcosabb gitárzenék világában, azt talán senkinek sem kell mondani. Szegény Lemmy 2015-ös év végi halála óta gyakorlatilag pótolhatatlan űr tátong a banda helyén, amit jó néhány követő próbál – érthető módon inkább kevesebb, mint több sikerrel – betölteni azóta. Ezek egyike a Göteborgban alakult Warhawk, akiknél úgy erős 70 százalékban mutatható ki a brit alapcsapat hatása.

Annyira azért nem egy az egyben motörheades itt a végeredmény, mint mondjuk a szintén svéd City Kings vagy a Midnight-főnök Athenar által gründolt Whitespade esetében, a fémesebb, vaskosabb hangzás és a néhol cseppet kaotikus dobjáték miatt a korai Venom neve is fel-feldereng – akik persze szintén jó tanítványai voltak Lemmyéknek, még ha zajosság tekintetében messzebbre is tolták náluk a biciklit. Esetleg a – „meglepő” módon ugyancsak svéd – Gehennah lehet még e szempontból igazodási pont a Warhawk zenéje kapcsán.

A négy töltényhevederes-bőrdzsekis-retróbajszos figura számára az origó nagyjából a bibircsókosék Bomber/Ace Of Spades/Iron Fist lemeztriója lehetett, az itt hallható 31 percnyi tíz nóta megszületésekor esélyesen ezek bírtak a legnagyobb befolyással. Ezt locsolták aztán meg a Venom és más korai zajbrigádok hatásaival, beleértve ebbe akár még a fémesebben megreccsenő punkhordákat is. Nagyon megfejteni ezen túlmenően ezt a muzsikát nem lehet, érzésből és zsigerből tolják az arcok a talpalávalót (az énekes Rob egyébként a szintén nem éppen cizelláltságáról híres Bestial Mockery frontembere is), befogadni tehát ilyen aggyal kell. Azért a nyitó Bombraid darálása közepette megszólaló honky tonk zongora így is meglepetést kelt, mint ahogy a Dags Att Dra ékes svéd nyelven elrecsegett vokalizálása ugyancsak jópofa momentum.

Speciel nálam a Whitespade és a City Kings jobban működik, de ez inkább csak ízlés és hangulat dolga – tényszerűen nem nagyon tudok belekötni ebbe az anyagba sem, mert hitelesen és feelingesen tolják el a fickók mindazt, ami ide kell. Sör mellé, hétvégére ajánlom.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw