Skip to content

TULPA – How To Create… (lemezkritika)

A Tulpa 2020-ban alakult, volt két EP-jük (How to Create… Part One és Part Two), melyeket egyberakva, a dalsorrendet módosítva és a mastert egységesítve, meg is lett az első albumuk, cikkem tárgya, a lap melléklete. Úgyhogy nekem nem újdonság a cucc, de remélem, sokan most döbbennek rá, mekkora királyság ez a banda.

Mondjuk ez borítékolható volt már onnantól fogva, hogy kiderült, a két ifjú titán, Győri Atilla gitáros és Jáger Zoltán dobos társai Székely Marci énekes (Chris Cornell magyar hangja a Superunknowns élén, ex-Ozone Mama) és Binges Zsolt basszer (Fish!, Storm The Studio) lettek. Persze láttunk már jó nevű zenészeket bénázni közös projektben, de ez nem az a hely. Bődületes nagy muzsikálás megy itt mind a tíz nótában (mondjuk sajna új nincs köztük), de nem villongás szinten. Hanem hogy micsoda dalokat írtak!

A nyitó Stand Your Ground nálam a múlt év egyik slágere volt, simán elmenne Audioslave-nek, és ha valaha támogatásra, pozitív energiákra lenne szükséged, hallgasd meg ezt! A Mislead tán az egyetlen, ahol Attila szólózik, ami csak azért kár, mert irdatlan feelinggel pakolja. A The Hideaway, az első az albumon, ahol nagyon erős az esős, szomorkás grunge-hangulat, s van még ilyen több is (Purple, Paralyzed, Light of Day), de egyik sem tisztán befordult, mindnek van sodrása. A Greedy Eyes Red Hot Chili Peppers-jellegű, ugrálós nóta orbitális refrénnel, míg a Down the Road We Go olyan southern/americana, hogy a nap is kisüt tőle. Szemben a Light of Day-jel, ami behúzza a függönyöket, és belső utazásra, táncra hív.

Aki szereti a változatos, feelinges hard rock zenét, melybe a széles terpeszes és vigyoros témáktól a sötétebb tónusú, balladisztikus pillanatokig sok minden belefér, az a Tulpát imádni fogja!

9/10

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw