Skip to content

TULPA – How To Create… (lemezkritika)

A Tulpa 2020-ban alakult, volt két EP-jük (How to Create… Part One és Part Two), melyeket egyberakva, a dalsorrendet módosítva és a mastert egységesítve, meg is lett az első albumuk, cikkem tárgya, a lap melléklete. Úgyhogy nekem nem újdonság a cucc, de remélem, sokan most döbbennek rá, mekkora királyság ez a banda.

Mondjuk ez borítékolható volt már onnantól fogva, hogy kiderült, a két ifjú titán, Győri Atilla gitáros és Jáger Zoltán dobos társai Székely Marci énekes (Chris Cornell magyar hangja a Superunknowns élén, ex-Ozone Mama) és Binges Zsolt basszer (Fish!, Storm The Studio) lettek. Persze láttunk már jó nevű zenészeket bénázni közös projektben, de ez nem az a hely. Bődületes nagy muzsikálás megy itt mind a tíz nótában (mondjuk sajna új nincs köztük), de nem villongás szinten. Hanem hogy micsoda dalokat írtak!

A nyitó Stand Your Ground nálam a múlt év egyik slágere volt, simán elmenne Audioslave-nek, és ha valaha támogatásra, pozitív energiákra lenne szükséged, hallgasd meg ezt! A Mislead tán az egyetlen, ahol Attila szólózik, ami csak azért kár, mert irdatlan feelinggel pakolja. A The Hideaway, az első az albumon, ahol nagyon erős az esős, szomorkás grunge-hangulat, s van még ilyen több is (Purple, Paralyzed, Light of Day), de egyik sem tisztán befordult, mindnek van sodrása. A Greedy Eyes Red Hot Chili Peppers-jellegű, ugrálós nóta orbitális refrénnel, míg a Down the Road We Go olyan southern/americana, hogy a nap is kisüt tőle. Szemben a Light of Day-jel, ami behúzza a függönyöket, és belső utazásra, táncra hív.

Aki szereti a változatos, feelinges hard rock zenét, melybe a széles terpeszes és vigyoros témáktól a sötétebb tónusú, balladisztikus pillanatokig sok minden belefér, az a Tulpát imádni fogja!

9/10

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw