Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

EVERFLOW – Élni kell (lemezkritika)

Az Everflow a ’90-es évek második felének egyik legelőremutatóbb magyar zenekara volt, grunge-os, progos zenéjükben megvolt a potenciál, hogy tényleg ismertek legyenek, ám nem így történt. Eltűntek egy időre, 2009-ben egy alternatívabb vonalú albummal tértek vissza, majd újabb (részleges) csönd. Az új lemez pedig nagyon jókor érkezik.

Nagyon leegyszerűsítve lehet mondani, hogy ez az anyag betölti azt a régi űrt, amit a Black-Out hagyott maga után, de nyilván nem csak ennyiről van szó. Ahogy az erős Alice In Chains hatás sem kizárólagos. Az Everflow-ban már a korai demókon is volt valami játékosság, valami sajátos mágia, ami mára beérett. S mindezt új szintre emeli a szegedi Miracle Soundban rögzített anyag megszólalása.

Például az Útnak indulnék épp a játékosságot hozza: nem is tudom, valami gengszter- vagy James Bond filmhez is illene ez a bárzene felé kalandozó, mégis húzós dal. A Végtelen út viszont a nyomasztóbb, súlyosabb Everflowt mutatja, fojtott, lassan fokozódó téma. De ennél is nagyobbat üt a pozitív szövegű Élni kell, mely simán lehetne himnusza a csapat korosztályának, de bárkinek ad egy kis energiát, hogy hajrá!

A kb. sabbathos riffre épülő, és erősen AIC-hatású Követ egy angyal is nagy, akárcsak a gyorsabb tempót is hozó, szintén figyelemre méltó szövegű Isten lát. Az Elfeledett látomás, ha nem is lírai, de unplugged verzióért kiált, és a múlton mereng, jól. Az Ellopott idő megintcsak kissé bárzenés, de Kirilla József dobos villant némi prog témát is, míg a Lángol a jég elég beteges, kábszerellenes darab. Majd jön a Zuhanórepülés, ami full AIC (meg Baby Bone), de annyira pofátlanul jó, hogy imádom.

Az albumot két korábbi nóta új felvétele zárja. A Csend nyers, Layne/Cantrell-ihlette, örök darab a ’97-es Világszem demóról, míg a Tükör a 2009-es Újra rád talál kísérletezősebb világát hozza vissza (vonósok, swing/funky témák stb.) – ebben a közegben jobban működik, mint azon a lemezen.

8/10

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV