Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

IGNITE – Santana, de nem Carlos

A rajongótábort rendesen meglepte Téglás Zoli, amikor 2019 végén bejelentette, hogy távozik az Ignite éléről. A kaliforniai melodikus punk/hardcore csapatnak azonban nem ő volt az eredeti énekese, sőt, Zoli már a harmadik volt a sorban. Igaz, vele vált igazán ismertté az Ignite. De ez a múlt, a jelent pedig már az új énekes, Eli Santana képviseli, akit leginkább heavy metal gitárosként ismerhettünk korábban. Az alapító basszusgitárossal, Brett Rasmussennel beszélgettünk a szimplán Ignite címet viselő friss album kapcsán.

Téglás Zoli 2019 novemberében jelentette be, hogy kilép a zenekarból, már nem akar annyit turnézni, az életének más területeire akar koncentrálni. Váratlanul ért titeket Zoli akkori döntése?
„Igazából nem, ez már egy hosszabb ideje húzódó téma volt, úgy gondolom. 2010-ben Zoli a Pennywise énekese is lett, és már a két banda ügyeit is nehezen lehetett egyeztetni. Aztán 2012-ben megsérült egy turnén, mi meg ott álltunk a saját európai koncertjeink előtt. Csak az utolsó pillanatban sikerült megoldanunk, hogy a Sense Field énekese, John Bunch beugorjon a helyére, így nem kellett lemondanunk a turnét. Nyilván aggódtunk, hogy mit szólnak a rajongók, ha Zoli nélkül állunk ki a színpadra, de minden aggodalom felesleges volt, mert a turné remekül sikerült. Valójában ez egyfajta megerősítés volt számunkra; ha egyszer úgy adódna, és Zoli nélkül kellene folytatnunk a zenélést, azt is túl tudnánk élni. Csak a megfelelő énekest kell megtalálnunk a dalainkhoz.”

John Bunch 2016 elején elhunyt, vele sajnos nem számolhattatok, de az új lemez On The Ropes dalát neki dedikáltátok.
„John egy hihetetlenül rendes srác volt, azt az egy hónapot, amíg nálunk énekelt, sosem fogom elfelejteni. Tíz év telt el azóta, de nincs olyan hét, hogy ne beszélnénk róla. A Sense Fieldtől játszottunk is azon a turnén egy számot, a Buildinget. John óriási űrt hagyott maga után, remek ember volt.”

Volt egy emlékkoncert 2016 tavaszán, ahol az eredeti Ignite énekessel, Joe Nelsonnal léptetek fel. Az nem került szóba, hogy Joe visszatérne hozzátok?
„Nem. Nagyon jóban vagyok Joe-val, a Triggerman nevű csapatban együtt is zenélek vele, de az Ignite-nak egy olyan énekes kellett, aki vállalni tudja az összes turnét.”

Az új srác Eli Santana lett, akit eddig metalgitárosként ismertünk, elsődlegesen a Holy Grailből. Hogy került éppen ő a bandába?
„Elit már vagy húsz éve ismerjük, ugyanarról a környékről származik, mindig el is jött a koncertjeinkre. Eredetileg a dobosunk, Craig cimborája volt, de annyit lógott velünk a backstage-ben, hogy akár be is vehettük a zenekarba! (nevet) Craig egyébként csak annyit említett neki, hogy énekest keresünk, és ha tudna javasolni valakit, akkor ne fogja vissza magát. Erre Eli önmagát javasolta! (nevet) De komolyan, felénekelte az egyik dalunkat és átküldte, hogy hallgassuk meg. Talán még Craig sem tudta, hogy ilyen jól énekel, hiszen mi is csak azt tudtuk, hogy nagyon jó gitáros, és hogy egy metalbandában játszik. Az az egy felvétel elegendő is volt ahhoz, hogy elkezdjünk próbálni Elivel. Annak vége meg ez az új lemez lett.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában található.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.