Tiltólista macskás gazdik számára: milyen ételeket ne adj soha kedvencednek?

Napjainkban szerencsére egyre több a felelősségteljes állattartó, akik odafigyelnek kedvencük igényeire, egészségére és boldogságára. A régi beidegződéseket azonban néha nehéz kiűzni a fejekből. Az alábbi ételekkel például pár évtizede még bevett szokás volt etetni a macskákat, ma már azonban tudjuk, hogy többet ártanak, mint használnak.

Tej, tejbe aprított kenyér

A már elválasztott kiscicákat, de a felnőtt macsekokat is sokszor kínálják még ma is tejjel, ha pedig “teljes értékű” étkezést akarnak vele biztosítani, akkor a tejbe kerülhet egy kis szikkadt kenyér is. A cica pedig jóízűen lefetyeli a tejet, majd elfogyasztja az ázott kenyérdarabokat is. Mégis mi a gond ezzel?

Az, hogy a macskák alapvetően laktózérzékenyek. Bár az anyatej is tartalmaz némi laktózt, amint azonban túllépnek az elválasztás időszakán, a szervezetük már nem tudja megemészteni. Emiatt a tej emésztési problémákat, például gyomorfájást, puffadást, hasmenést okozhat, akárcsak a laktózérzékeny emberek esetében.

Ezért ideje tudomásul venni, hogy a macskáknak nincs szükségük tehéntejre! A még anyatejjel táplálkozó kiscicáknak sem, nekik speciális tejpótló szert kell adni. A kenyeret pedig talán nem is kell bővebben részletezni, egyszerűen nincs benne semmiféle olyan tápanyag, ami a cicák szervezetének hasznos lenne. 

Kutyaeledel

Ahol kutya és macska is él a családban, ott bevett szokás, hogy a cicák is a kutyák ételéből kapnak. Hiszen táp, táp, nem igaz? Mi különbség lenne a csomagoláson meg a kiszerelésen kívül? Nos, nagyon is sok! A kutyák és a macskák emésztőrendszere ugyanis közel sem egyforma, emiatt más a táplálékigényük is. Emellett a cicák számára több taurin szükséges a szívük működéséhez!

A cicáknak nagyobb arányban van szükségük állati fehérjeforrásokra, míg a kutyák könnyebben megemésztik a növényi eredetű összetevőket is. Ezt az eledelgyártók is jól tudják, így ha figyelmesebben elolvasod a tápok összetételét, akkor látni fogod a különbséget.

Ezért a legokosabb megoldás, ha minden háziállat a saját fajának megfelelő táplálékot kapja, és lehetőleg abból is a legjobb minőségűt. A Petgurunál kapható Royal Canin macskaeledelek mind teljes értékű élelemforrások a cicák számára. A kínálatban találhatóak különböző életkoroknak és speciális igényeknek megfelelő tápok is, hogy minden gazdi kiválaszthassa a legideálisabbat kedvence számára. 

Mindez pedig természetesen visszafelé is működik, tehát a kutyának sem ajánlott macskatápot adni.

Halszálka

Szintén tévhit, hogy a macskák szeretik a halszálkát. Egyrészt nincs is rajta semmi hús, tehát nem különösebben ízlik nekik, másrészt igen veszélyes is lehet. Az éles szálkák ugyanis megakadhatnak a cica torkában, felsérthetik a gyomrát, a beleit, a nyelőcsövét, nyelőcsövét, ezáltal rengeteg problémát – akár fulladásos halált – is okozhatnak.

Ezért soha, semmilyen körülmények között nem javasoljuk, hogy a halas vacsora maradékát, a szálkákat a macskádnak add! Kerüljön csak oda, ahova való: a szemetesbe!

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.