Skip to content

TILL THE DIRT: Outside The Spiral

Kelly Schaefer az amerikai death metal nagy veteránja, a hőskorban három örökbecsű alapművet készítő Atheist (volt) frontembere. A klasszikus DM jegyeket progos, jazzes megközelítéssel kezelő csapat 2010-es visszatérő anyaga méltó folytatás lett, ám egy újabb albumra azóta is hiába várunk. Ahelyett viszont megérkezett Kelly mester Atheist-tagokat is soraiban tudó, friss projektjének tizenegy számos bemutatkozása.

Az Outside The Spiral címadója első hallásra letépte a fejem, Kelly földöntúli rikácsolása és tiszta(!) éneke egyaránt nagyon elkapott, a sodró erejű zenei témákkal egyetemben. A beharangozó után tíz pontos korongra számítottam. Persze egy szám alapján lehetetlen egy komplett lemezt megítélni, de jó érzés volt így rákanyarodni erre a 46 percre.

A korong első felében sorakoznak a jobbnál jobb ötletek: vad darálások, iszonyatos pörgetések, mázsás groove-ok váltogatják egymást, organikus, arányos hangzásba csomagolva. Egy idő után viszont kissé egybemosódik minden, néhol lendületét veszti mind a DM direktebb, könnyebben értelmezhető megfogalmazásától ritkán eltávolodó muzikális oldal, mind a főnök feltűnően sokoldalúan használt hangja.

Amúgy minden dalba jutott legalább egy-két ütős pillanat, a Starring Role és a ’Spiral főleg az ének sokszínűségével, az As It Seems stoneres groove-jával, a Who Awaits szélsőséges ritmusváltásaival, a The Good, The Bad, The Other eszement témázgatásaival tűnik ki. Ha már az Atheist nem tudott jönni, a Till The Dirtöt ugyanúgy szívesen látnánk a színpadon!

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw