Skip to content

TOMB MOLD: The Enduring Spirit

A Tomb Mold korábban a death metalnak egy valamelyest direktebb változatát művelte, még akkor is, ha lemezeiken, főleg a 2019-es Planetary Clairvoyance-on voltak kisebb csavarok. Ugyanakkor a jó témákra ügyelt Derrick Vella és három társa. Ehhez az irányhoz képest a The Enduring Spirit című negyedik album elég radikális váltást jelent. Vella jó gitáros, nem kérdés, ahogyan társai is urai hangszereiknek, s minden bizonnyal adódott a lehetőség, hogy egy a korábbinál jóval technikásabb irány felé tolják a Tomb Mold szekerét.

A kanadaiak zenéje gyorsabb, komplexebb lett, sőt, azt kell mondanom, helyenként kissé átláthatatlanok is a szerkezetek. Vella és a Tomb Mold kikapcsolták a kontroll-gombot, mivel annyi témát paszírozta bele egy-egy tételbe, amennyit nem szégyelltek. Ez is egy metódus, önmagában nem lenne problematikus, azonban dalszerzés terén még messze nincsenek ott, mint mondjuk néhai Chuck Schuldiner, így a lemez egy idő után kissé fárasztóvá válik. Halljuk a folyamatos riffözönt, a sok váltást, azonban a témák tengerében kb. minden ötödik-hatodikra figyelhetünk fel, leginkább akkor, amikor érkezik egy kiállás, vagy egy dallamosabb rész akasztja meg a szakadatlan riffgyártást.

A fentiek értelmében a The Enduring Spirit leginkább egy „hallgassuk meg, hány hangot lehet egy death metal albumba belepréselni” típusú lemez, ily módon akár úgy is fogalmazhatnék, hogy ez egy kísérlet death metal-terepen. Olykor egészen hangulatos részekre lelhetünk (Servants Of Possibility), itt a szólók is nagyon jók, de összességében még lehetett volna dolgozni az egyes tételeken – ritkítani, gyomlálni, érlelni, alakítani. Nem feltétlenül kell mindent lemezre tenni, ami hang kijön az ujjak alól, bár lehet, hogy ők azt mondanák, már ezeket is megszűrték.

Prog-death-riffek armádiája: ez az új Tomb Mold.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw