Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

SZAPPANOS GYÖRGY – 55 éves korában elhunyt a mesteri basszusgitáros

“Elment a Szapi” – tudatta a Facebookon az 55 évesen elhunyt basszusgitáros zenésztársa, Borlai Gergő. 55 éves korában elhunyt Szappanos György basszusgitáros. Szapi pár nappal ezelőtt stroke-ot kapott, és bár az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálják az állapotát, végül nem tudták megmenteni.

Szappanos Györgyöt a legjobbak között tartották számon, kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának. Az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját. Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet. Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet azóta is a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tartott – jóllehet nem tartotta magát klasszikus értelemben vett jazz zenésznek. Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak – így a nagybőgőt választotta, de azután ismét visszatért a basszusgitárhoz.


Pályája kezdetén többek között a Mos-Oiban is játszott, de nyughatatlan személyiség volt, így megannyi rock illetve jazz együttesben megfordult. Basszusgitározott Babos Gyula és Tátrai Tibor mellett, olyan zenekarokban csapott a húrok közé, mint a Tátrai Band és a Boom Boom.

Vágyott a saját projektekre is, ezért Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapította a legendás Háború zenekart, amely meghozta számukra az eMeRTon-díjat. 2003-ban létrehozta saját jazz-rock zenekarát Full Playback néven, és rendszeresen lépett fel Nagy János zongoristával is. Az évtizedes közös munka számos közös projektet eredményezett, például Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában is Szappanos György zenélt.
https://www.youtube.com/watch?v=post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgergo.borlai.9%2Fposts%2F4571198382894350&show_text=true&width=600

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV