SCORPIONS – A CIA-nek köszönhető a Wind Of Change daluk? Klaus Meine megmondja…

A Scorpions gigantikus slágere volt 1990-ben a Wind Of Change dal, amit az 1989-es moszkvai Music Peace fesztivál után írtak, részben a nagysikerű koncert hatására. Pár hónapja több komoly online portálon is felbukkant az a teória, hogy a CIA-nek köszönhető a szám, amolyan hidegháborús propaganda gyanánt született, amellyel a Szovjetunióban akarták elősegíteni a politikai változásokat.

A konteóval egy amerikai újságíró, Patrick Radden Keefe állt elő a Wind Of Change című podcastjában. Az Orwell-díjas Keefe egy meg nem nevezett titkosszolgálati forrására hivatkozva állt elő az elméletével.

A csapat frontembere, Klaus Meine a That Jamieson Show-ban erről is beszélt:


Szégyellném magam, ha egy ilyen sztorival állnék elő. Mindenki egyből azt mondaná, hogy ‘Klaus, ne már!’ A 30 éves évfordulóra egy marketing terv… Ilyen túlzásokba nem esik az ember, én nem is ismerek senkit, aki egy ilyen sztorit bekajálna……Szerintem azért lett olyan felkapott ez a Wind Of Change podcast, mert vannak viszont, akik vevők az ilyesmire, akik vonzónak tartják az ilyen teóriákat. ‘Hmmm, akár igaz is lehet. Elképzelhető, hogy így volt. Vagy talán nem. De talán igen…

Ez az egész CIA és a Scorpions történet erről szól. És a világon mindenfelé felkapták a cuccot, csak lestem… Istenem, a New York Times… Jesszum. Meg a Rolling Stone is?! Ne már!

Másfelől persze, a sztori nem igaz. De azt mutatja, hogy a zenének igenis lehet hatalma. Ha az emberek azt hiszik, hogy ez a dal amolyan propaganda eszköz volt, hogy segítsük a kommunizmus lerombolását… Úgy értem, hogy istenem… (nevet) Ez azt jelenti, hogy akár a zenének ilyen ereje is lehet, mármint egyesek szerint.

Egy olyan világban élünk, ahol tele vagyunk konteókkal, jönnek innen is, onnan is. Sokan pedig megeszik, amit látnak, hallanak, olvasnak. Azt hiszik, hogy az igazsággal szembesültek, hogy ez a valóság, sok esetben pedig szó sincs erről.

És sokan úgy vannak a dolgokkal, hogy nem akarnak együtt sodródni a mainstreammel. Tudod, hogy megy ez… ‘Az amerikaiak sosem jártak a Holdon, ezt is tudom. Az egész sztori csak etetés volt’. Sokan ezt is így hiszik… Ezek olyan figurák, akik azt akarják mutatni magukról, hogy őket nem lehet megvezetni, ők ezt is jobban tudják.
KERESÉS
RÓLUNK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email
AKTUÁLIS SZÁM
NO. 340 – 2021/12-2022/01
INSTAGRAM
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
NO. 340 – 2021/12-2022/01
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. BULLET FOR MY VALENTINE - Bullet For My Valentine
 2. ASKING ALEXANDRIA - See What's On The Inside
 3. MASTODON - Hushed And Grim
 4. MANIMAL - Armegeddon
 5. WHITECHPEL - Kin
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EXODUS - Persona Non Grata
 2. MASTODON - Hushed And Grim
 3. KHEMMIS - Deceiver
 4. WOLFTOOTH - Blood & Iron
 5. BONDED - Into Blackness
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. JERRY CANTRELL - Brighten
 2. THE PINEAPPLE THIEF - Nothing But The Truth
 3. THRICE - Horizons/East
 4. COLOURSØUND - Coloursøund II
 5. THE LUCID - The Lucid
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Time To Die címmel megjelent és végig is hallgatható a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp harmadik albuma, a Quarantine dalhoz pedig egy friss videoklip is született.
Atonement címmel még 2017-ben látott napvilágot az amerikai death metal intézmény, az 1988-ban megalapított Immolation tizedik nagylemeze, február 18-án pedig már jön is Ross Dolanék új albuma, az Acts Of God.