Skip to content

SATURNUS / ESOTERIC / HELEVORN / POEMA ARCANVS – Bp., Dürer Kert

Minden műfajnak megvan a maga másod-harmadvonala, természetesen a doom metalnak, ezen belül a doom/death-nek is megvannak a lelkes művelői, amelyekben vagy nincs meg a kellő potenciál, vagy elvileg megvan, csak még nem sikerült kibontakoztatni. Tehát a Swallow The Sun, az October Tide, vagy a Draconian által közvetített kiemelkedő nívó mellett olyan csapatok is hallatják hangjukat, mint a chilei Santiagóban székelő Poema Arcanvs és a spanyol Helevorn. Eredetileg a svéd When Nothing Remains is fellépett volna, de végül ők nem jöttek el. Igazából nem is volt ez akkora probléma.

A fentiek fényében azt is mondhatom, az isteni szikra vagy megvan, vagy nincs meg. Néhány lemezt mindkét latin ajkú csapattól hallottam, és birtoklok is, azonban egyikük sem annyira erős, hogy a zenekarokkal a legjobbak között kellene számolnunk. A zenészekben megvan a tűz, a doom metal szeretete, az odaadás a metal-riff művelésére szintén, s olyan extrákkal igyekeznek változatosabbá tenni a doom/death metalt, mint a dallamos ének, de ezen a téren nem tökéletes a kivitelezés. Mind a Poema, mind a Helevorn több évtizedes múlttal rendelkezik, s ugyan vannak jobb pillanataik, mivel a lemezeik nem klasszikusok, a bemelegítő státusznál nem mutattak sokkal többet. Bármilyen szigorúan hangozzék is ez.

Ugyan kétlem, hogy valaha képes lesz akkora hatást gyakorolni rám az Esoteric, mint a 2008-as Brutal Assault-fellépésen – miattuk mentem ki anno a fesztiválra -, kevés koncertet vártam annyira mostanában, mint a brit doom-nagyágyúkat. A kis színpadra kikerültek az effekt pedálok, amelyek eleve helyet igényelnek, s eleve kíváncsi voltam, a zenekar hogy fér majd el egy ilyen kis helyen. Mivel a színpadképük elég statikus, így nem volt gond, az ötös különösebb felvezetés nélkül vágott bele a programba. Az Esoteric komolyságát, a zene rétegzettségét jelzi a tény, hogy három gitárral álltak ki, vagyis igyekeztek hűen visszaadni a lemezeken hallottakat. A billentyűs témákat, effekteket pedálokkal hozták működésbe.

A zenekar könnyen felismerhető megjelenéssel bír, a már évek óta tarkopasz Greg Chandler zenekarvezető/gitáros/énekes fejmikrofont használ, néha tesz pár lépést jobbra-balra, s közben rendkívül extrém hangokkal járul hozzá zenekara tökéletesen egyedi és különleges doom-zenéjéhez. Amit az Esoteric előad, az valóban extrém zene, nem csupán mellébeszélés, és e jelző szokásos unos-untalan előrángatása, sokszor teljesen indokolatlanul. A doom-alap adott, s innen számos irányba terjeszkedik a zenekar, olyan messzeségeket bejárva, amelyek puszta létezéséről sem tud a pályatársak jelentős része. Kompozícióikban megvan a death metal keménysége, szikársága, az indusztriális zajok félelmetes ridegséget kölcsönző valója, emellett ambient-hangképek, az eredmény pedig semmivel sem összehasonlítható.

Az egész koncerten nagyon élesen szóltak, s a produkcióból, a vaskos hangképből áradt valami nehezen körülírható hidegség, amit csak fokozott az a szokásuk, hogy a számok végét egy effekt aktiválásával „cseppfolyósítják”, és az így kinyert zajmassza hirtelen ér véget. Túl metalon, túl kortárs zenén, túl extrémitáson… Míg a turnén volt olyan állomás, ahol terjedelmes szettet játszottak – vagyis kétféle programot egyben -, addig nálunk csak az egyik program fért bele a mindössze egyórás játékidőbe. Sajnos az Esoteric csúcsművéről, a The Maniacal Vale-ről, e doom-gigászról nem játszottak semmit, de a Dissident, a Rotting In Dereliction, vagy a Stygian Narcosis megfelelő keresztmetszetét nyújtotta a teljes, komplett metal-paletta valaha létezett egyik legegyedibb és legbátrabban kísérletező, párját ritkítóan kiváló zenekarának.

Számomra az Esoteric volt az est fénypontja, örültem volna, ha ők zárják az estét, de ezúttal a dán Saturnus kapta a nagyobb rivaldafényt. Nem érdemtelenül, jegyzem meg, a rokonszenves zenészek kitettet magukért. Évekkel ezelőtt láttam őket az azóta megboldogult Showbarlangban, amikor is egy nagyon jó koncertet adtak. A színvonal most is adott volt, csak a tagság alakult át több poszton. Érdekes módon pont a gitárosok személyében láthattunk új zenészeket, akik ugyan nem dánok, de szemmel láthatóan felvették a fonalát ennek az északi ízű, romantikus hangulatú deathes doom metalnak. Mindannyian nagyon jól játszottak, a hangzáskép is melléjük szegődött, a gitárok mellett Brian Pomy Hansen bőgőjét is kitűnően lehetett hallani. Távolabb már nem is állhatna a dánok zenéje az Esoteric földöntúli brutalitásától; ami az angoloknál statikusnak mutatkozott, az a Saturnus esetében mozgalmasabb volt, a zenészek mozgása is rockosabb formát öltött.

Szép hosszú programot adtak elő, szemezgettek a lemezekről, s úgy tűnt, a Veronika Decides To Die albumot kiemelten kezelik. A szakáll ellenére Thomas Akim Grønbæk Jensen frontember inkább néz ki joviális családapának, mint bősz viking-leszármazottnak, azonban a hörgésekbe beleadta az erejét, tüdeje kapacitását. A szavak végét mindig megnyomja, így bömbölésének van egy érdekes, fura stílusa. Valahol ez is része a produkciónak. Ahogyan a Saturnus zenéjében benne van a vad északi romantika és a doom/death súlya is. Nemrég megjelent egy akusztikus EP (The Lighthouse Session) a Prophecy-nél, erről is előadtak egy számot. A fogadtatás és a zenekar műsora egyaránt roppant pozitív volt, hozzátéve, hogy a zenekarok úgy összebarátkoztak a turnén, hogy legszívesebben egymás koncertjeit is végigjátszották volna. Főleg a spanyol ajkúak között volt nagy az összeborulás, de a Saturnus műsorát is nézték az előzenekarok tagjai. Vendégszereplésre is sor került.

Összességében nagyon jó hangulatú est volt, melyből az Esoteric súly és stílus révén kissé kilógott, de soha rosszabb eseményt.

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw