Skip to content

Saját szavaival: BONFIRE – Point Blank (1989)

Claus Lessmann énekes elmeséli nekünk, hogy miről szólnak a Bonfire harmadik, Point Blank című albumának dalai.

BANG DOWN THE DOOR
„Legelőször márciusban mentünk át az Államokba, hogy összejöjjünk egy-két prominens amerikai dalszerzővel. Bob Halligan Jr.-ral már két évvel ezelőtt szereztünk pár nótát, de egyikük sem került fel a nagylemezre. Ezúttal három dalt készítettünk el közösen, és ezek közül ez a szám illik legjobban a Bonfire stílusához. Az album szövegeinek egy része igen kétértelmű és ez is olyan. A fickót, akiról a dal szól, mindig lekoptatják a csajok, mígnem egyszer azt mondja az egyiknek, hogy ‘bekeményít’, amennyiben a csaj nem enged hamar. Az utolsó mondatot mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.”

WASTE NO TIME
„Ez az első elkészült dal, még Németországban írtuk. Bizonyíték arra, hogy a kezdetektől fogva meghatározott terveink vannak a lemezzel. A lényege annyi, ha valami nem tetszik, ne habozz, változtass! Legyen az környezetszennyezés vagy akármilyen más probléma, a dolgok mindig kijavíthatóak. Sietni azonban érdemes, hiszen könnyen túl késő lehet.”

HARD ON ME
Ez az első kislemezünk erről az albumról és már a videóklipje is elkészült. Azzal a Jack Pontival írtuk a dalt közösen, akit már mindenki jól ismerhet a Fire Works albumról. Ahogy az amerikaiak mondják, jó a kémiai összetétel Jack és a banda között, ez hallható a nótán is. A téma egy olyan párkapcsolat, ahol a fickó komplett idióta. A nő a meghatározó egyéniség és a férfi egyszerűen esélytelen vele szemben.”

WHY IS IT NEVER ENOUGH
Ballada akusztikus gitárokkal. Rólunk, zenészekről szól, arról, hogy mellkasunkban két szív ver egyszerre. Az egyik dobog a feleségért és a nyugodt, békés családi életért, a másik pedig azért a szenvedélyért, ami mindettől távol tart. A dal azokról szól, akik ugyanazt csinálják, mint mi.”

TONY’S ROULETTE
„Igazi rocknóta, bár a szövege nagyon komoly. Az AIDS-ról van benne szó, arról, hogy ma már a szerelem egy rulett, pont olyan kockázatos. Személyes tapasztalat íratta velem a dalt, de mielőtt félreértés származna ebből, leszögezem, hogy nem rólam van szó. Ismerem a srácot, akinek persze nem Tony a neve, de a történet maga igaz.”

.

YOU’RE BACK
„Ez a gyors dal egy olyan férfiról szól, aki a kábítószer rabja. Természetesen próbál ebből kitörni és az egész életét megváltoztatni, de hamar visszaesik. Sajnos, csak saját erejére támaszkodhat a küzdelemben, de akarata nagyon csekély.”

LOOK OF LOVE
„Egy másik ballada… Ezt nagyon szeretem, szerintem egyike az eddig készült legjobb Bonfire-daloknak. Érzelmileg nagyon megkapó, s mivel én alapvetően érzékeny vagyok, ezért szeretem annyira a szép, lassú számokat. Úgy érzem, saját magamat is ezekben a dalokban tudom leghűségesebben kifejezni, nagyon szeretek balladákat énekelni. A téma egy tipikusnak nevezhető párkapcsolat egyébként.”

FREEDOM IS MY BELIEVE
„Talán motoros nótának is nevezhetjük. Nekem sosem volt motorom, bár mindig álmodoztam róla. Amikor ezt a dalt írtam, visszaidéztem ezeket az időket. Vagy pénzem nem volt elég, vagy a szüleim tiltakoztak ellene, valami mindig közbejött. Mindig is arról álmodtam, hogy igazi ‘biker’ leszek. A dal a következő sorral indul: »Álcázott törvényen kívüli vagyok és valóban mindig így éreztem. Mindig azt akartam tenni, amit nem volt szabad, vagy nem voltam képes.« A dal olyan emberekről szól, akik hasonló problémákkal küzdenek és egész nap azt várják a munkahelyen, hogy mikor tolhatják már ki a gépet a garázsból, pattanhatnak nyeregbe és érezhetik a hajuk lobogását.”

GIMME SOME
„Ez is Jack Ponti segítségével készült. Nem lepne meg, ha egy nap sláger lenne a nótából. A szövegek ‘övön aluliak’, azt hiszem nem is szükséges többet mondanom erről.”

NEVER SURRENDER
„Na, ez komoly téma. A Berlini Falról van szó és egyáltalán a kelet-nyugati kapcsolatról. Vannak emberek, akik mindenáron be akarják bizonyítani, hogy jelentős különbségek léteznek a kettő között. Ostobaság! Tökéletesen egyformák vagyunk, ugyanazon tudunk nevetni és sírni is, nem létezik semmiféle különbség. Még a híres 63-as Kennedy-beszéd is hallható itt, hogy minden félreértést elkerüljünk.”

20TH CENTURY YOUTH PATROL
„Egyértelműen az élet íratta velünk a dalt és épp emiatt az ‘utca érzése’ is benne van. Azokról a kemény utcai srácokról szól, akik nem tűrnek el parancsolgatást. A srácoknak mindig megmondják, hogy mit szabad tenniük és mit nem. Ennél jobban semmit nem gyűlölnek! Nem értem, hogy egyes emberek miért nem engedik a többieket azt csinálni, ami nekik jólesik!?”

KNOW RIGHT NOW
„Na, ezt a dalt egy emberként szereti mindenki a bandában, talán amiatt, mert kapcsolatban áll a Fire Works-szel. Dallamos szerzemény, témája pedig egy, a végéhez közeledő kapcsolat. Habár a férfi tudja jól, hogy a helyzet menthetetlen, a végső lépést mégsem képes megtenni.”

WHO’S FOOLIN’ WHO
„Egy másik ballada. Ez végig akusztikus, csak tamburin kíséri a gitárt. Hosszú éveket vártam, mire itt végre gitározhatok és nem is hangzik rosszul. Brooklynban született a dal, Marc Ribler segítségével. Amikor elkészültünk vele, lementünk a tengerpartra és ott is meghallgattuk. Fantasztikus volt, ahogy a tenger morajlott a háttérben! Rögtön támadt is egy ötletünk és felvettük egy második változatát is ugyanennek a nótának.”

Oliver Klemm

x

Kedves Olvasónk! A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával dolgozzuk fel az első (még Metal Hammer Hungarica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 

METAL HAMMER HUNGARICA No. 7 (1989/7) – TARTALOM
HAVI METAL – Év végi összegzés
BON JOVI – Szelíd motoros
KING DIAMOND – A mi kis karácsonyi ajándékunk
SÚGD MEG NEKÜNK – Az örökké terjeszkedő rovat
FORRÓ DRÓT – Botrány botrány hátán
TÜZESVÍZ – Második otthonunk a mulató
HANGPRÓBA – Közepes eresztés
SOKKOLÓ KORONGOK – SDI, Darkness, FM, Gorky Park stb.
NASTY SAVAGE – Ronnie lomtalanít
GUNS N’ ROSES – Forradalom az USA-ban?
PA – A koncerterősítés anatómiája
LA GUNS – Hollywood tűz alatt
SODOM – ‘Intellektuális metal’
VAIN – US Davy
GANG GREEN – „Sörivó vagyok”
SZPONZORÁLÁS – Pénz a zenéléshez
ÉLŐ FÉM – Mindenhol Marilyn
VIDEOVÍZIÓ – Hard ‘n’ Heavy, de még nem annyira!
FORDÍTÁS – Sweet Slash o’mine
DEMONSTRÁCIÓ – Az utánpótlás-válogatott
GITÁRMÁNIA – A rovatok rovata
SZEKERES TAMÁS – A gitár mániákusa
AEROSMITH – Mi az a dulcimer?
SAJÁT SZAVAIVAL – BONFIRE – Claus kiönti a lelkét
RAGE – Peavey titkai
MSG – De hová tűnt Michael úr?
ANVIL – Múltunk és jelenünk

Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw007/

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw