Skip to content
☆☆☆☆☆
METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA
☆☆☆☆☆

QRIXKUOR: Zoetrope

A Londonban székelő Qrixkuor 2011-ben alakult, hogy új utakat jelöljön ki a death/black metal számára. Eleinte nem sok történt, majd született két demó, egy EP, de a legkomolyabb történésre 2021-ig kellett várni, tavaly augusztusban jelent meg a Poison Palinopsia debütalbum. Az anyag egycsapásra a zenei extrémitásokat fürkészők élbolyába repítette a Qrixkuor tagságát, s pozíciójukon tovább javít a most megjelent EP, a Zoetrope.

A minialbum egyetlen bő 24 perces tételt tartalmaz, s ez az egyik legmegdöbbentőbb felvétel, amit az utóbbi időszakban extrém zenében hallottam. Roppant félelmetes a kezdés, az indító hangokat követően mintha egy végítéletet megéneklő klasszikus zenedarab indulna el; fokozatosan emelkedik a hangerő, majd a pandemónium zenéjébe bekapcsolódik a black/death metal olyan szintű kakofóniája, amire nem sok példa akad. Legalábbis ilyen kivitelezésben. A Qrixkuor kompozíciója egy ultrasúlyos, roppant sötét hangzású black/death-szimfónia – természetesen el kell felejteni a „szimfonikus” szó nyúlós, giccses konnotációit -, melynek hallatán mintha megelevenednének Hieronymus Bosch vagy Gustav Doré művei, festményei; akárha az ember a legvégső döntnök előtt állna, s e mindennél lényegesebb pillanatot, pontosabban az azt megelőző megannyi kétséget, bizonytalanságot, kaotikus érzést öntené zenébe e nem mindennapi alakulat.

Az örvényszerű riffelést sokszor nem is igazán lehet kivenni, hiszen annyi réteg rakódik az alap-gitárokra. Szólófüzérek, díszítések tömkelege, s mintha a billentyűs háttérmorajok is rendre felrobajlanának. A Celtic Frost Into The Pandemonium albumán a nagyzenekari részek hangulata jut eszembe, csak a Qrixkuor anyagán mindez tízezerszeres súllyal, rémisztőbb hangulattal, teljesen egyedi dobtémákkal, ritmusokkal szólal meg, egy nagyon zajos hangzáskeretben tálalva.

Valójában a death/black metal-kategóriából is messze kilóg a Zoetrope EP – nem kérdés, hogy az év egyik legkülönlegesebb kiadványát hallhatjuk.

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ALTZI
  All Eyes On Me
 2. LAMB OF GOD
  Omens
 3. ARCHITECTS
  The Classic Symptoms Of A Broken Spirit
 4. STRYPER
  The Final Battle
 5. LOST SOCIETY
  If The Sky Came Down
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. 156/SILENCE
  Narrative
 2. BOSTON MANOR
  Datura
 3. ASCENT OF AUTUMN
  Awakened
 4. SOMEHOW JO
  Scales & Details
 5. THEM
  Fear City
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. IGNITE
  Our Darkest Days
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw