Skip to content

OFDRYKKJA: After The Storm

A 2012-ben alakult svéd Ofdrykkja tagjai átestek egy s máson az évek során, ami a kiadványokon is tükröződött, de a jelenlegi zene alapján úgy tűnik, már más szelek fújnak Västerås környékén. Az After The Storm címet kapott idei őszi album nem a black metal zaklatott vizein evez, legfeljebb igen kis mértékben, ellenben szép akusztikus szerzeményeket hallunk, amiket akár északi vagy neo-folknak is nevezhetünk.

Három évvel a Gryningsvisor után egy szinte teljesen metalmentes lemezt készített az Ofdrykkja, ami nem meglepő, mivel a black metal felől nagyon sokfelé el lehet mozdulni. A melankolikus népzenei területek az egyik ezek közül. Szép, sokszor szinte intim hangulatú tételeket hallhatunk visszafogott 31 percben, ahol az akusztikus gitáré a főszerep, s ennek dallamait egészítik ki a hangszerelés további elemei. Vonósokat éppúgy hallunk, mint néhol sejtelmes post-rock-áramlásokat, introvertált narrációkat, női éneket, hangulatemelő effekteket.

Az anyag kulcsmotívumai a magány, a visszavonultság, a természetjárás, a megnyugvás, az elmúlás fölötti elmélkedés, a befelé fordulás, ily módon, amennyire megkapó és elbűvölő az After The Storm anyaga, éppannyira szomorkás is. Találó a cím: mintha a sok megpróbáltatáson keresztülment, de ezeket végül túlélt lélek megnyugvásra lelt volna, és ugyan a hegeket kívül-belül hordozza az utolsó pillanatig, dalai is erről tanúskodnak, a zene, amit játszik, már levetett magáról minden harsányságot, hangzavart, harci kedvet. Arra vágyik, hogy megpihenjen a hegytetőn egy sziklakiszögellésen ülve, s hallgassa a szelek hangját, elmerüljön az e világ szépségeiben, s talán eme introspektív dalok segítségével mindenek mélyebb értelmére is rálel. Ha ez irányba lépések történnek, már megérte minden erőfeszítés.

Nagyon szép zene az Ofdrykkja albuma, ítéletnapig tudnám hallgatni.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw