Skip to content
☆☆☆☆☆
METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA
☆☆☆☆☆

OFDRYKKJA: After The Storm

A 2012-ben alakult svéd Ofdrykkja tagjai átestek egy s máson az évek során, ami a kiadványokon is tükröződött, de a jelenlegi zene alapján úgy tűnik, már más szelek fújnak Västerås környékén. Az After The Storm címet kapott idei őszi album nem a black metal zaklatott vizein evez, legfeljebb igen kis mértékben, ellenben szép akusztikus szerzeményeket hallunk, amiket akár északi vagy neo-folknak is nevezhetünk.

Három évvel a Gryningsvisor után egy szinte teljesen metalmentes lemezt készített az Ofdrykkja, ami nem meglepő, mivel a black metal felől nagyon sokfelé el lehet mozdulni. A melankolikus népzenei területek az egyik ezek közül. Szép, sokszor szinte intim hangulatú tételeket hallhatunk visszafogott 31 percben, ahol az akusztikus gitáré a főszerep, s ennek dallamait egészítik ki a hangszerelés további elemei. Vonósokat éppúgy hallunk, mint néhol sejtelmes post-rock-áramlásokat, introvertált narrációkat, női éneket, hangulatemelő effekteket.

Az anyag kulcsmotívumai a magány, a visszavonultság, a természetjárás, a megnyugvás, az elmúlás fölötti elmélkedés, a befelé fordulás, ily módon, amennyire megkapó és elbűvölő az After The Storm anyaga, éppannyira szomorkás is. Találó a cím: mintha a sok megpróbáltatáson keresztülment, de ezeket végül túlélt lélek megnyugvásra lelt volna, és ugyan a hegeket kívül-belül hordozza az utolsó pillanatig, dalai is erről tanúskodnak, a zene, amit játszik, már levetett magáról minden harsányságot, hangzavart, harci kedvet. Arra vágyik, hogy megpihenjen a hegytetőn egy sziklakiszögellésen ülve, s hallgassa a szelek hangját, elmerüljön az e világ szépségeiben, s talán eme introspektív dalok segítségével mindenek mélyebb értelmére is rálel. Ha ez irányba lépések történnek, már megérte minden erőfeszítés.

Nagyon szép zene az Ofdrykkja albuma, ítéletnapig tudnám hallgatni.

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ALTZI
  All Eyes On Me
 2. LAMB OF GOD
  Omens
 3. ARCHITECTS
  The Classic Symptoms Of A Broken Spirit
 4. STRYPER
  The Final Battle
 5. LOST SOCIETY
  If The Sky Came Down
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. 156/SILENCE
  Narrative
 2. BOSTON MANOR
  Datura
 3. ASCENT OF AUTUMN
  Awakened
 4. SOMEHOW JO
  Scales & Details
 5. THEM
  Fear City
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. IGNITE
  Our Darkest Days
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw