Skip to content

OFDRYKKJA: After The Storm

A 2012-ben alakult svéd Ofdrykkja tagjai átestek egy s máson az évek során, ami a kiadványokon is tükröződött, de a jelenlegi zene alapján úgy tűnik, már más szelek fújnak Västerås környékén. Az After The Storm címet kapott idei őszi album nem a black metal zaklatott vizein evez, legfeljebb igen kis mértékben, ellenben szép akusztikus szerzeményeket hallunk, amiket akár északi vagy neo-folknak is nevezhetünk.

Három évvel a Gryningsvisor után egy szinte teljesen metalmentes lemezt készített az Ofdrykkja, ami nem meglepő, mivel a black metal felől nagyon sokfelé el lehet mozdulni. A melankolikus népzenei területek az egyik ezek közül. Szép, sokszor szinte intim hangulatú tételeket hallhatunk visszafogott 31 percben, ahol az akusztikus gitáré a főszerep, s ennek dallamait egészítik ki a hangszerelés további elemei. Vonósokat éppúgy hallunk, mint néhol sejtelmes post-rock-áramlásokat, introvertált narrációkat, női éneket, hangulatemelő effekteket.

Az anyag kulcsmotívumai a magány, a visszavonultság, a természetjárás, a megnyugvás, az elmúlás fölötti elmélkedés, a befelé fordulás, ily módon, amennyire megkapó és elbűvölő az After The Storm anyaga, éppannyira szomorkás is. Találó a cím: mintha a sok megpróbáltatáson keresztülment, de ezeket végül túlélt lélek megnyugvásra lelt volna, és ugyan a hegeket kívül-belül hordozza az utolsó pillanatig, dalai is erről tanúskodnak, a zene, amit játszik, már levetett magáról minden harsányságot, hangzavart, harci kedvet. Arra vágyik, hogy megpihenjen a hegytetőn egy sziklakiszögellésen ülve, s hallgassa a szelek hangját, elmerüljön az e világ szépségeiben, s talán eme introspektív dalok segítségével mindenek mélyebb értelmére is rálel. Ha ez irányba lépések történnek, már megérte minden erőfeszítés.

Nagyon szép zene az Ofdrykkja albuma, ítéletnapig tudnám hallgatni.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw