Skip to content
☆☆☆☆☆
METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA
☆☆☆☆☆

AUTOPHAGY: Bacteriophage

Erről az amerikai death metal bandáról annyit tudok, hogy 2018-ban alakult, és eddig egyetlen demót készített, amely három saját szerzeményen kívül egy Nihilist-fedolgozást (Supposed to Rot) tartalmazott. Aztán jött néhány változás a felállásban, illetve a debütáló korong elkészítése. De hogy melyikre került sor előbb, arról nincsenek információim.

Próbáltam itt-ott rákeresni a formációra, de a nagy kutakodásomnak csak az lett a vége, hogy megtudtam az autofágia szó jelentését (a szervezet öntisztuló folyamata). Ha tippelnem kéne, azt mondanám, ezt a lemezt már a tagcserék után követték el a portlandiak, igaz, a nagyon hasonszőrű hörgés-morgás alapján azért elbizonytalanodva tenném mindezt.

Egy biztos, ez a lemez úgy kezdődik, mintha a demo folytatása lenne. Azaz, a koszos, dübörgő hangzás olyan összhatással párosul, hogy az alapján simán lehetne akár ez egy albumelőzetes promo-kiadvány is. De aztán nem kell sokat várnunk arra, hogy ez a pusztulatos megszólalás irgalmatlan erővel üssön minket mellkason, a dobhártyánkat is darabokra szakítva közben.

Ezt a kiváló, old school-jellegű hangzást a felvételeknél ügyködő Charlie Korynnak, Billy Andersonnak, na meg a „maszterfelelős” Dave Oterónak köszönhetjük. Na meg persze annak, ahogyan a zenészek egészen hihetetlen mélységből prezentálják számunkra az egyszerű témákból összeálló szerzeményeiket.

Lehet, hogy egy-két téma összetettségén, ha úgy tetszik, nehézségén még lehetett volna dolgozni, ugyanakkor unalmas részeket keresve sem lehet találni a korongon. Az biztos, hogy a szabályok és határok közé szorulás nem a legfőbb jellemzője a néhol egészen beteges dallamokat szállító kvartettnek, így nem ritka az, hogy a doomos lassulásokat egyik pillanatról a másikra grindos begyorsulások váltják fel. De az az igazság, hogy a középtempós szaggatások, megspékelve a finoman csilingelő cintányérokkal, szintén jól állnak a bandának.

Nincs itt újító szándék, egyediségre való törekvés, csak hangulatos zenélés, harmincnégy percen keresztül.

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ALTZI
  All Eyes On Me
 2. LAMB OF GOD
  Omens
 3. ARCHITECTS
  The Classic Symptoms Of A Broken Spirit
 4. STRYPER
  The Final Battle
 5. LOST SOCIETY
  If The Sky Came Down
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. 156/SILENCE
  Narrative
 2. BOSTON MANOR
  Datura
 3. ASCENT OF AUTUMN
  Awakened
 4. SOMEHOW JO
  Scales & Details
 5. THEM
  Fear City
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. IGNITE
  Our Darkest Days
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw