Skip to content

AUTOPHAGY: Bacteriophage

Erről az amerikai death metal bandáról annyit tudok, hogy 2018-ban alakult, és eddig egyetlen demót készített, amely három saját szerzeményen kívül egy Nihilist-fedolgozást (Supposed to Rot) tartalmazott. Aztán jött néhány változás a felállásban, illetve a debütáló korong elkészítése. De hogy melyikre került sor előbb, arról nincsenek információim.

Próbáltam itt-ott rákeresni a formációra, de a nagy kutakodásomnak csak az lett a vége, hogy megtudtam az autofágia szó jelentését (a szervezet öntisztuló folyamata). Ha tippelnem kéne, azt mondanám, ezt a lemezt már a tagcserék után követték el a portlandiak, igaz, a nagyon hasonszőrű hörgés-morgás alapján azért elbizonytalanodva tenném mindezt.

Egy biztos, ez a lemez úgy kezdődik, mintha a demo folytatása lenne. Azaz, a koszos, dübörgő hangzás olyan összhatással párosul, hogy az alapján simán lehetne akár ez egy albumelőzetes promo-kiadvány is. De aztán nem kell sokat várnunk arra, hogy ez a pusztulatos megszólalás irgalmatlan erővel üssön minket mellkason, a dobhártyánkat is darabokra szakítva közben.

Ezt a kiváló, old school-jellegű hangzást a felvételeknél ügyködő Charlie Korynnak, Billy Andersonnak, na meg a „maszterfelelős” Dave Oterónak köszönhetjük. Na meg persze annak, ahogyan a zenészek egészen hihetetlen mélységből prezentálják számunkra az egyszerű témákból összeálló szerzeményeiket.

Lehet, hogy egy-két téma összetettségén, ha úgy tetszik, nehézségén még lehetett volna dolgozni, ugyanakkor unalmas részeket keresve sem lehet találni a korongon. Az biztos, hogy a szabályok és határok közé szorulás nem a legfőbb jellemzője a néhol egészen beteges dallamokat szállító kvartettnek, így nem ritka az, hogy a doomos lassulásokat egyik pillanatról a másikra grindos begyorsulások váltják fel. De az az igazság, hogy a középtempós szaggatások, megspékelve a finoman csilingelő cintányérokkal, szintén jól állnak a bandának.

Nincs itt újító szándék, egyediségre való törekvés, csak hangulatos zenélés, harmincnégy percen keresztül.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw