Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

Old School No. 33

Havi Metal
Lehet, hogy idén nem csupán egyetlen nagy rockfesztiválra lehet kimenni, hanem forintért meg lehet tekinteni egy-két nagy és néhány kevésbé ismert zenekart? Szinte túl szép, hogy igaz legyen, nem? Április legutolsó napjaiban gépelve ezeket a sorokat, a Guns-buli annyira biztosnak tűnik, amennyire W. Axl Rose esetében bármi tutinak vehető. Június végére a Pecsa death metal bulit csinál, hála egy-két agilis szervező srácnak, akik – megkerülve a monumentális és szörnyen lassan mozgó szervezőirodákat – léptek egyet annak érdekében, hogy bizonyos szinten bekapcsolódjunk a koncert-vérkeringésbe. Aztán július végén Bryan Adams és az Extreme érkezik Pestre. Talán, remélhetőleg… Ha még a nyár végét a Monsters Of Rock fesztivállal is tudnánk ünnepelni, az azt hiszem, igazán fesztivál lenne. (Lénárd László)

A Kiss vagy a halál
Honnan tudhattuk volna, hogy ilyen sokáig a felszínen maradunk? Amikor ezt az egészet elkezdtük, nem láttunk messzebbre, mint négy-öt év. Az egészet csak azért csináltuk, hogy felhívjuk magunkra az emberek figyelmét. Nem volt mögöttünk semmiféle ördögi stratégia. Valamilyen okból a rocksajtó szívébe fogadta a bandát és sokkal több helyet biztosított számunkra, mint amennyit megérdemeltünk volna. Papíron ez persze tényleg úgy fest, mintha megterveztük volna: tíz év maszkban, tíz év nélküle és egy kicsit slágeresebben, majd ismét jön a keményedés. De igazság szerint soha nem csináltunk mást, mint próbáltunk a saját fejünk után menni, és azt tenni, amiről úgy éreztük, az adott pillanatban illik hozzánk. (Gene Simmons/Kiss)

A death metal lényege
Úgy érezzük, ennél jobban 1992-ben nem lehet megfogalmazni a death metal lényegét. De változtatni vagy más bandákkal versenyezni nem fogunk. Az Obituary mindig kitart emellett a stílus mellett, egyszerűen csak jobbak leszünk minden lemezzel. Saját stílusunk van, és a srácok szeretnek minket. Miért is kellene változtatnunk? (Donald Tardy/Obituary)

Rituális fejlődés
Tudod, úgy van ez, hogy az ember fiatal srácként beleszeret a thrash műfajba, de aztán ahogy öregszik, és megkomolyodik, úgy változik a zenei ízlése is. Nevezhetjük ezt változásnak és egyben fejlődésnek is. És amint ez végbemegy az egyes emberben, úgy végbemegy a csapatban is. Egyszóval mások lettünk mind gondolkodásunkat, mind zenei ízlésünket figyelembe véve. Öt év hosszú idő és az ember nem ragadhat meg a tinédzser korban. (Eric Peterson/Testament)

’Deth metal a javából
Régebben úgy gondoltam, a nótákba beépített kis szünetek, pillanatnyi kihagyások jót tesznek a számoknak. Most lélegzetvételnyi szünet sincs egy-egy tételen belül. Azelőtt egy nótában rengeteg különböző újrakezdés, fordulópont, tempóváltás volt. Ez nincs többé. Jobb, ha mindenki tart magánál egy kézi lélegeztető készüléket, mert amit hall, az lélegzetelállító. (Dave Mustaine/Megadeth)

Vissza a zenei pusztításhoz
Véleményem szerint egy dal ideális hossza két és fél perc. Ezalatt mindig ki lehet dolgozni rendesen a dal ötletét és még nem unalmas a dolog. Amikor írtuk a nótákat, mindig elérkeztünk egy pont, amikor éreztük, hogy na most kell abbahagyni. És ilyenkor mindig megálltunk. (Barney Greenway/Shane Embury/Napalm Death)  

Hangpróba 1. hely

John Norum: Face The Truth
Végre egy album, amiért felhőtlenül lehet lelkesedni. Igazi hard rock muzsika, alapvető mű, mely már a legeslegelső hallgatásra is hanyatt vágott. Glenn Hughes a csillagokat is leénekli az égről, Norum gitárjátéka fikcsis és hátborzongatóan dallamos is. Egy album, amely nem véletlenül lett a hónap albuma. (Lénárd László)

2. hely

Def Leppard: Adrenalize
Talán szőrszálhasogatás, de mindenképpen fáj, hogy nem tudtak ezúttal ugyanolyan nagyot ugrani előre, mint eddig tették minden albummal. Talán túlságosan maguk – és a világ – elé szaladtak 87-ben, talán sok volt nekik a tragédia és a bonyodalom a producerrel, ki tudja. (Lénárd László)

3. hely

Rage: Trapped
A csapat nem kapkodja el a dolgokat, de tempósan halad a heavy/power metal keményre döngölt ösvényén. Aki nem akar lemondani a hagyományos német ízekről, de szüksége van vérpezsdítő tempókra, az válassza a Rage-et.
(Cselőtei László)

Sokkoló Extra
Body Count: I – Ice T, az ismert rapsztár ezúttal rockföldekre tévedt. Haverjaival punk/hc/metal/rap-zagyvaságot hordott össze, melyben hasonlóan komoly amerikai társadalmi témákat feszeget, mint rapper korában. Zeneileg eddig sem tartottam sokra, de egy múltkori mozifilmben nagyon tetszett. Lehet, hogy rossz pályaválasztási tanácsokat kapott? (Lénárd László)

Demonstráció
Sámán – A Sámánnak nagyon jól áll ez a dallamokkal teli, nagyon húzós, nagyon erőteljes power metal. Az egész rendkívül jó benyomást tett rám. Remélem, ez a felállás hosszú életű lesz, és végre jó koncerteket és erős nagylemezt produkál majd. (Cselőtei László)  

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.