Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

ABAHÁZI RT – Életfogytig rock’n’roll

Abaházi Csabát ma már sokan csak rádiósként, műsorveze­tő­ként ismerik, hiszen több évtizede ez a munkája, ő azonban ma is rockénekesként gondol magára, és van is egy új rockbandája, az Abaházi RT, amellyel nemcsak a klasszikus Sing Sing-dalokat énekli, hanem friss nótáik is születnek. És ha tudsz arról, hogy pár hónapja káromkodás miatt tették ki a szűrét az egyik kereskedelmi rádióból, akkor világos, hogy a rockervér nem válik vízzé.

Úgy másfél hónapja mutattátok be az új zenekarod, az Abaházi RT első klipes dalát. Azzal szerintem sok embert megleptetek.
„Sokan nem tudják, de én valójában csak három évet töltöttem színpad nélkül, azóta folyamatosan nyomom, csak hát nyilván nem olyan intenzitással, mint annak idején a Sing Sing tíz éve alatt.”

Azt persze tudtam, hogy énekelsz egy Mégegykört nevű zenekarban, de ez az új zene sokkal rockosabb annál. Most azt az Abaházi Csabát hallom, akit annak idején.
„Nem véletlenül történt ez a váltás. Az Abaházi RT azért jött létre, mert azt éreztem, hogy nem vagyok a helyemen, mint énekes. Rádiósként, műsorvezetőként, meg minden másban, amit csinálok, a helyemen éreztem magam, itt nem. Ezért gondoltam azt, hogy összerántok egy olyan brigádot, amellyel meg tudom valósítani azt, amit a 90-es években a Sing Singgel. Vagyis dalokat írunk és ezeket elvisszük a közönséghez. És olyan dalokat alkotunk, mint akkor. És ennek első gyümölcse ez a klipes szám, a Képzeld el. Vadiúj nóta, közben meg olyan szerintem, mintha annak idején lemaradt volna egy Sing Sing-lemezről.”

Én is pont erre kaptam fel a fejem. Meg arra is, hogy ez kiállásra, érzetre is egy igazi rockbanda.
„Igazából a Mégegykör is egy nagyon jó kis baráti társaság volt, de jött a Covid, és sajnos jött egy haláleset, és utána már nem egyfelé mentünk volna tovább. Szerettem azt is csinálni, de ez az új zenekar tényleg valami egész más. A Mégegykör már egy létező formáció volt, amikor az énekesük lettem, és írtunk ugyan dalokat ott is, de más volt a dinamika. Szerintem egy zenekar akkor tud igazán jól működni, ha a frontember, akinek feladata, hogy ’eladja’ a bulit, maximálisan elégedett mindennel. És az Abaházi RT egy ilyen csapat.”

Hogyan alakult ki a felállás?
„Beke Peti a gitárosunk, akire sokat emlékezhetnek a 90-es évekből, hiszen olyan csapatokban játszott, mint a Slam vagy az XL Sisters. Játszottunk is együtt akkoriban, és érdekesség, hogy a Slamben az a Csordás Levi énekelt, aki a Sing Singben az elődöm volt. Rocktörténelem, érted… (nevet) Petivel véletlenül futottam össze a városban, és ez egy sorsszerű találkozás volt. Még meg sem született ez a zenekar, már írtunk is egy dalt közösen. Először a Mégegykörbe szállt be, majd elkezdtük tolni ezt az új zenekart. A dobosunkat sem igazán kell bemutatni. Ő Juhász ’Kicsi’ Attila, aki annak idején a Scandalben dobolt, később pedig énekesként, frontemberként is lehetett látni több csapatban is. Jelenleg is énekes a Santa Muerte zenekarban. Szoktam is mondogatni a koncerteken, hogy milyen szerencsés vagyok, mert a dobosom egy rocksztár! (nevet) A Santa Muertében játszik a basszusgitárosunk is, Czudor Gyula, aki szintén régi motoros. Ő annak idején a Hot Shot zenekarban játszott. Ebből adódik az is, hogy nagyjából ugyanazokon a zenéken nőttünk fel, az irányvonal tehát adott. Ezen nem is kell agyalnunk, amikor dalokat írunk.”

És ez is egy baráti társaság…
„Naná, máshogy ez nem is működik. Nem akarok megbántani senkit, de az a lényeg szerintem, hogy amikor együtt vagyunk, azt érezzük, hogy a másik is azt szeretné, amit én. Nem a gázsi a lényeg, hanem hogy mi is jól érezzük magunkat, és a közönség is. És ez most megvan. Igen, ez egy baráti társaság. Akár Abaházi BT is lehetett volna a nevünk, mert ez egy baráti társaság, de inkább Abaházi RT lettünk. Itt az RT nem részvénytársaságot jelent, nem is rocktársaságot, hanem rohadt trógereket!” (nevet)

(A teljes interjú a Hammerworld magazin júniusi számában olvasható.)

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.