Skip to content

NOTHGARD: Symphonia Deorum EP

Az epikus/melodikus death metalos Nothgard ötletgazdája, Dom R. Crey egy érdekes vállalkozásba kezdett ezzel a háromszámos EP-vel, ugyanis szerette volna elkészíteni a zenekar 2011-es debütáló albumának, a Warnhorns of Midgardnak az úgynevezett „klasszikus testvérét”. A hangszereléshez pedig annak a Corvin Bahnnak a segítségét vette igénybe, aki a 2021-ben megjelent Dominion of Cain próbái során is együtt dolgozott a csapattal, de eddigi pályafutását többek között a Lord of the Losttal való közös munkák is fémjelzik.

Könnyen kitalálható, hogy a Symphonia Deorumon tényleg főképp olyan hangszerek csendülnek fel, amilyenek egy klasszikus szimfóniában szoktak. Ennek megfelelően ezen a bő negyedórás hanghordozón messze nem a death metalos, hanem sokkal inkább az epikus jelleg domborodik ki. Sőt, ha úgy nézzük, a felcsendülő, nagyívű dallamokból sokkal inkább következtethetnénk arra, hogy itt egy tipikus német power metal alakulat zenei kalandozásairól van szó.

Ez persze nem baj, mert valóban fogós, kellemes dallamokkal operálnak a Nothgard tagjai. Ami nekem egy picit furcsán hat, hogy az első két instrumentális mű után a falatnyi gitárt is felvonultató Falling Skiesban váratlanul énekszólamokat is hallhatunk. Így olyan jellege van a hirtelen belépő vokáloknak, mintha az előadóművészek lekésték volna a produkció legnagyobb részét. Viszont, az is tény, hogy a vendégként meghívott Madeleine Liljestam, az Eleine énekesnője akkorát énekel a szerzeményben, hogy azt még egy komplett opera hosszában is jó lenne hallgatni. Sőt, mivel egyes részek akár a Lord of the Lost repertoárjából is idekerülhettek volna, nem is értem, hogy miért nem lépett be a vokalizálásba az említett Dominion of Cain keverését végző Chris „The Lord” Harms is…

Persze, értetlenkedésemet ezúttal nem kell komolyan venni! Sőt, kifejezetten örülök neki, hogy hallhattam ezt az EP-t a deggendorfi zenekartól. Még boldogabb már csak akkor lennék, ha több más melodikus death metal együttes is rászánná magát egy ehhez hasonló szimfonikus hanghordozó elkészítésére.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw