NIGHTRAGE – Abyss Rising (kritika)

NIGHTRAGE
Abyss Rising
(Despotz Records)

Ugyan az ezredforduló évében megalakult Nightrage alapítója és mozgatórugója, a gitáros Marios Iliopoulos görög arc, ám lemezeiken mégis az ún. göteborgi vonal dallamokkal átitatott thrash/death metalja hallható. Mondhatnánk erre, hogy na tessék, még egy hullámlovagló csapat, esetükben azonban nem erről van szó. Induláskor kapásból itt volt ugyanis az ex-At The Gates ordibátor, Tompa Lindberg, aki alap-arc ezen a fronton, a folyamatos jövés-menés során pedig az európai underground metal színtér olyan figurái fordultak meg itt, mint pl. Nick Barker, Snowy Shaw, Jesper Strömblad, Olof Mörck, Christian Münzner, vagy a szintén görög Gus G.

Az „üzemeltető” Marios által afféle szerelemprojektként működtetett Nighrage soraiban kisebb hadseregnyi muzsikus tette már tiszteletét, az irány azonban a kezdetek óta töretlen: az At The Gates legendás Slaughter… albumának vonalán művelt svédes melo-death/thrash. Mondhatnánk, hogy mi szükség erre az eredeti mestermű ismeretében, és a kérdés valahol nyilván jogos is. Azonban itt valahogy annyira ösztönösen és maguktól értetődően áramlanak a dallamok, gyalulnak a riffek és zakatolnak a tempók, hogy ha kicsit is szimpatizálsz ezzel az irányzattal, akkor agyalás helyett szimplán csak mosolyogva öleled kebledre ezt a tizenhárom dalt.

A kilences sorszámú Abyss Rising szépen illik az eddigi sormintába: ezúttal a nagy átlagnál kicsit talán polírozottabb a hangzás (Fredrik Nordström), azonban a produkció így is kellőképpen fajsúlyos. Az In Flameshez és a Dark Tranquillityhez képest az egész produkció egy léptékkel gorombább, nagyjából úgy a klasszikus At The Gates és a Dimension Zero módjára. A frontember Ronnie Nyman recsegős, könyörtelen orgánuma jól ráerősít erre, míg a két gitáros által eregetett, old school metal hatásokban bővelkedő gitárdallamok és szólók ezt ellenpontozzák hatásosan. Mondhatjuk, hogy különösebb meglepetések nélküli utat jár a Nightrage, de tény, hogy a színvonallal nincs gond, mint ahogy az egész mutatvány hitelessége sem kérdéses.

A göteborgi vonal régi híveinek mindenképpen ajánlom a lemezt, de a később érkezett melo-death bandák kedvelőinek is bejöhet. Korrekt munka, minden tekintetben.

Schmidt Péter 8NIGHTRAGE – Abyss Rising
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Cancer Culture címmel május 27-én jelenik meg a lengyel Decapitated új albuma, a 2017-es Anticult lemez utódja, harmadik előzetesként pedig a klippel kísért Just A Cigarette dallal lehet barátkozni.
A kaliforniai Nekrogoblikon azt mondja magáról, hogy goblin metalt játszik, ami egyébként folkos, hörgős szimfonikus metalt jelent, az új albumuk pedig április 1-jén jött ki The Fundamental Slimes and Humors címmel. És most megérkezett a goblinok új videóklipje a Bones dalhoz.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.