Skip to content

MOURNFUL CONGREGATION: The Exuviae Of Gods – Part II

A funeral doom irányzat a doom metalon belül az egyik legnehezebbnek titulált vonal, amit „objektíve” értek, egyszersmind beszédesnek tartom, hogy míg az extrém metal különféle árnyalatai, ahol pl. a sebességnek fontos szerepe van, nagy népszerűségnek örvendenek, a doommal sokan nem tudnak mit kezdeni. Ez azért van, mert a modern ember képtelen értékelni és feldolgozni azt, amikor valami nem bombázza folyamatosan az érzékeit, nem „pörgős”, hogy egy általam nagyon rühellt műszót használjak, hanem lassú, sőt méltóságteljes. Egy-egy nagyon jól sikerült lassú doom album a befelé fordulásnak, az elmélyedésnek is lehet kifejezésmódja, megfelelője, s minthogy a mai ember semmitől nem menekül jobban, mint az önmagával való szembenézéstől, a szemlélődéstől, a lét nagy kérdéseitől, ily módon azoktól a művészeti ágaktól is irtózik, amelyek leginkább felhívhatják a figyelmet a kontemplatív szemléletre.

Az ausztrál Mournful Congregation, nyugodtan kijelenthetjük, mestere a funeral doom metalnak, kezdettől fogva nagyon komoly zenei vízióval rendelkeznek, a minőség már a korai anyagokon érezhető volt, s igazán örömteli, hogy ez a művészi látomás az évek és lemezek során át csak tovább terebélyesedett. Hogy csak az utóbbi időszak eseményeit taglaljam, a 2018-as The Incubus Of Karma, a Mournful Congregation legutóbbi teljes lemeze, csodás album, amely tán a diszkográfia addigi legjobbja volt. Tavaly májusban adta ki az Osmose a zenekar The Exuviae Of Gods – Part I EP-jét, s eredetileg úgy volt, hogy a második rész az év őszén megjelenik. Végül egy évvel az első epizódot követően lát napvilágot a második minialbum.

A tavalyi EP-t rendszeresen hallgattam, s mondani sem kell, hogy az új kiadvány is méltó elődjéhez és a zenekar nagyszerű életművéhez. Követvén a tavalyi EP útját, amikor is az An Epic Dream Of Desire került fel a lemezre az azonos című 1995-ös demóról, ezúttal ugyanerről a szalagról a Heads Bowed csendül fel nyitódalként. Az újravett tétel tökéletes bevezetőjét nyújtja ezen EP-nek, melyen ismét három tétel hallható.

Amit már eddig is tudhattunk az ausztrálok zenéjéről, csak megerősíttetik: a Mournful Congregation a legzeneibb, leginkább művészi társulat a hasonló területen tevékenykedő csapatok között. A The Exuviae Of Gods Part II pompázatos színekben mutatja be a doom metal eme mogorva ágát, ami tán furcsa lehet, ám az anyag épp azt bizonyítja, hogy kellő kvalitások és ihletettség birtokában a kereteket ki lehet tágítani, a határokat az extra zeneiség magától szélesíti ki. A közel 19 perces The Paling Crest a koronája az album-értékű (40 perces) anyagnak. A helyét önállóan is megálló, epikus, monumentális darab hallgatásának minden másodperce élvezet. Damon Good és Ben Petch gitárjátéka párját ritkító ebben az irányzatban: a riffeket átszövő gitárornamentikáik, dallamaik, és a funeral doomra végképp nem jellemző gitárszólók fülkápráztató élménnyel ajándékozzák meg azt a hallgatót, aki nemcsak a súlyt és a lassúságot, de a kiemelkedő zeneiséget is kedveli a doom metalban. Nem is beszélve a zene eleganciájáról, arról, hogy a hangszerekkel szinte hangképeket varázsol elő a zenekar – kis képzavarral élve festőinek is lehetne nevezni a Mournful Congregation zenéjét.

Miként a korábbi kiadványok, a két The Exuviae Of Gods jó példa arra, amikor nemcsak az extrémitások határainak kitolásával lehet figyelemfelkeltőt alkotni, hanem a zeneiség kidomborításával is, miközben a zene mélysége, „súlya” is megmarad. Kiváló zenekar egy újabb remek lemezzel.

KERESÉS
Hammerworld No. 350
kapható országszerte!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. SUMO CYCO
  Bystander (dal)
 2. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 3. SET IT OFF
  Punching Bag (dal)
 4. FIFTH ANGEL
  When Angels Kill (dal)
 5. SHALLOW SIDE
  The Worst Kind (dal)
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THY ART IS MURDER
  Join Me In Armageddon (dal)
 2. FUTURE PALACE
  Malphas (dal)
 3. KALLIAS (feat. OLE BØRUD)
  Mouthless Embassy (dal)
 4. HEART OF A COWARD
  Decay (dal)
 5. THE 69 EYES (feat. KAT VON D)
  This Murder Takes Two (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Pushit (dal)
 2. LAST IN LINE
  Ghost Town (dal)
 3. METALLICA
  Too Far Gone? (dal)
 4. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 5. C.O.C.
  On The Hunt (Lynyrd Skynyrd cover) (dal)
HAJÓGYÁR x hw