Skip to content

IMPETUOUS RITUAL: Iniquitous Barbarik Synthesis

A 2006-ban alakult ausztrál Impetuous Ritual a 2009-ben megjelent Relentless Execution Of Ceremonial Excrescence-szel azonmód a legpusztítóbb death metal élbolyába verekedte föl magát, s e kompromisszummentes hozzáállást az évek során nemcsak megőrizték, de fokozni is tudták. E helyütt túl sok vigaszra ne számítson senki, mert egy olyan csapat, amelyben Portal- és Grave Upheaval-tagok kavarják a kondért, nem sok jóra lehet számítani. Az Impetuous Ritual nem annyira csavaros, mint a Portal, viszont jóval kuszább, mint a Grave Upheaval, s emellett maximálisan pusztító. Azzal a hangzásképpel, amivel az Inquitous Barbarik Synthesis című negyedik album rendelkezik, eleve rendkívüli módon nehéz az anyaghoz közelíteni.

Amint elindul a nyitó szám, a Sanguinary Abstraction, belekerülünk egy szakadatlanul forrongó örvénybe, melynek végeztével, ötven perc után, úgy kell visszaállítani az érzékeinket, tesztelni megkínzott hallójáratainkat. A „normál” death metal bandák strand-popzenét adnak elő az Impetuous Ritual gárdájához képest, amelyben egyrészt a vázolt ultrazajos, maximálisan torzított gitárokkal ellátott hangzásnak, másrészt magának a kakofonikus játéknak van szerepe. Jó példa erre a Psychic Necrosis, mely tétel, amennyire ki lehet venni a bábeli zűrzavarból, lassabb, ugyanakkor a gitárok, a basszus elképesztő, kaotikus zajförgeteget produkálnak. Valahol itt keresendő az ausztrálok zenéjének a kulcsa: a death metalt elvinni a legvégső határig, amíg szép lassan addig hevítik, ütik az anyagot, amíg cseppfolyóssá nem válik, felismerhetetlenné nem transzformálódik. Az Iniquitous Barbarik Ritual kíméletlen anyaga ennek a kvázi-alkímiai műveletnek a folyamatát írja le, s képezi végpontját.

Az említett Psychic Necrosis a tétel második felében maximalizálja a zaj mértékét: a mély hörgések egybefolynak a hangszeres poklokkal, mintha egy várfal magasságú lávafolyam fortyogna körülöttünk. Egy-egy hang, pengetés erejéig látszólag tisztul a kép, de a hőség nem enged, s a zajáramlat mar szét mindent maga körül. Mindez folytatódik a Sacreligious Penance-ben, majd következik a záró Metempsychosis, amiben a téboly eléri csúcspontját; mind sebességben, mint brutalitásban felteszik a pontot az „i”-re, majd kileheli bűzös lelkét a zajkreatúra. Csak erős idegzetűeknek és tűrőképességűeknek szól ez a vészjósló dal.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw