KIRK HAMMETT – Itt a Metallica-gitáros szóló-EP-jének első dala: High Plains Drifter

High Plains Drifter címmel máris meghallgatható az első előzetes dal Kirk Hammett instrumentális szóló-EP-jéről. A Metallica gitárosa Portals címmel hozza majd ki a 4 dalt tartalmazó EP-t április 23-án, digitális verzióban, CD-n és óceánkék vinyl EP-n (letöltőkártyával együtt).

A High Plains Drifter az EP nyitódala:A zene eredetileg egy általam írt flamenco-darabból származik, ami egy két és fél perces téma volt, és nagyon tetszett, de az egyik riffjét nehéz lett volna beépíteni a Metallicába. Tudtam, hogy valamit majd kezdeni akarok vele, még ha spontán módon született is. Odakint ültem és egy akusztikus flamenco gitárral babráltam, és csak úgy kijött belőlem…

Kirk Hammett:Még mielőtt felmerült volna bennem a szóló EP ötlete, az inspirált, hogy valamilyen hanganyagot kellene készítenem a The Kirk Hammett Collection néven a massachusettsi Salemben, a Peabody Essex Múzeumban 2017-ben megrendezett első ‘It’s Alive’ kiállításhoz. Olyasmi zenét képzeltem el, amely folyamatosan szól a háttérben, miközben az emberek végigsétálnak a kiállításon. Egyik este leültem egy témával, és mire észbe kaptam, már minden meg is volt a Maiden And The Monster dalhoz.

Valójában a Portals ezzel az egy dallal kezdődött. Ezt követően ugrott be, hogy filmzene-szerű momentumokat is létre tudnék hozni. Ezeket úgy nevezem magamban, hogy ‘audio cinematic’; hangokat és zenei darabokat hozok létre a fejemben játszódó filmekhez. Remélhetőleg mások fejében is megjelenik majd valami film a zene hallatán.


A Portals a címéhez hűen kapukat nyújt, amelyeken belépve zenei és pszichikai célpontok felé lehet venni az irányt. A világ minden táján – Los Angelestől Párizson át Oahuig – rögzített EP Kirk utazásainak eredménye, amolyan meghívó, hogy lépj be a saját belső világodba. A klasszikus zene, a filmzenék, a horrorfilmek és talán egy picit Ennio Morricone hatására Kirknek az volt a célja, hogy az EP íveljen át az évtizedeken, és vonultasson fel minden általa kedvelt horrort.

A Portals anyagának Kirk volt a producere, az A oldalra kerül fel a Maiden And The Monster és a The Jinn, a B oldalra pedig a High Plains Drifter és a The Incantation. Utóbbi két dalt Edwin Outwaterrel közösen írta, akire az S&M²-ből emlékezhetsz. Outwater billentyűs hangszereken is közreműködött, de az EP-n a Los Angeles-i Filharmonikusok zenészeit is irányította. További ismerős nevek az EP-n: Jon Theodore (zenésztárs a Kirk-féle Wedding Bandben) és Abraham Laboriel dobosok, Greg Fidelman basszusgitáros, az Emmy-díjas hangszerelő Blake Neely, valamint Bob Rock.


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.