Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

KHOLD – Nordikus konokság

A Khold az ezredfordulón alakult, amikor a norvég black metal hegemóniája már komoly támadások alatt állt. A 2001-es Masterpiss Of Pain friss vért pumpált a megfagyott északi erekbe, a norvégokban volt még erő, s ezt a későbbi lemezek is igazolták. A színtér veteránjait tömörítő Khold nyolc év után tért vissza a Svartsyn albummal, amelyen a jellegzetes pőre, kicsontozott black metalt halljuk. Milán Péter kérdéseire a dobos, Sarke válaszolt.

Miként emlékszel vissza azokra az időkre, amikor a Khold megszületett? Akkor volt az ezredforduló. Milyen volt akkoriban a norvég black metal és mit akartatok létrehozni ezzel az új zenekarral?

„A black metal már régóta létezett, amikor eljött a 2000-es év. Emlékszem, hogy annak idején a black metal második hullámának neveztek bennünket. Megvolt bennünk a stílus érzésvilága, atmoszférája. Viszont mi súlyosabb hangzást akartunk. Ezenkívül kissé eltérő külcsínt és hangzást, valami újat hozni a black metal-színtérre. Egy új súlyos zenekart akartunk megalkotni, amely lemezen és élőben egyaránt remekül megszólal.”

Az első lemezek elég hamar követték egymást, mondhatjuk, hogy a kreativitás csúcsponton volt a Khold soraiban. Hogyan vélekedsz azokról a korai lemezekről?

„Mindkét album jól sikerült. Remek számokat tartalmaznak, ma is szeretem őket. Amikor kiadtuk az első lemezt, már a második albumhoz is sok dalunk volt készen. Ezt követően sokat koncerteztünk. Valószínűleg ezért jelent meg a harmadik lemez kicsit később.”

Svartsyn címmel jelent meg az új album, ami a Khold jó öreg ösvényét tapossa. Hogy zajlott a zeneírás? Van fő dalszerző?

„Mindnyájan hozunk ötleteket és riffeket. Sokat írunk otthon és egy kis stúdióban szintén. Azonban a számokat mindig a próbák során tökéletesítjük, amíg mindenki elégedett nem lesz az eredménnyel. A szövegekkel is szinkronba hozzuk a zenét; a hangulattal és a szövegek tartalmával.”

Mi a véleményed a norvég black metal jelenlegi helyzetéről? Ma egészen másképp fest a műfaj képe, mint amilyen annak idején, a ’90-es években volt, de a norvég zenekarok még ma is léteznek…

„Az első black metal zenekarok zöme ma is megvan. Természetesen kezdetben ez az egész jóval sokkolóbbnak mutatkozott, újdonságot jelentett, sötét és gonosz volt a hangulata. Néhány ember egy kissé túl messzire is vitte el. Nem lehetséges, hogy valaki tizennyolc éves korától ötvenéves koráig ugyanolyan gonosznak láttassa magát, vagyis az egész mára már lecsendesedett. De a metalban működő emberek 90%-á­nak a zene állt a középpontban. Norvégiában ma már az emberek többsége tudja, hogy mi a black metal, ami teljesen elfogadottá vált. Azt hiszem, ma is jól működik a színtér, csak valamelyest eltér a harminc évvel ezelőtti helyzettől.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV