Skip to content

CITYROCKS – A közösség ereje

Egy zenekar a világ legnagyobbjai között, ha nem is hírnévben, de taglétszámban mindenképpen. Gajda Ferenc művelődésszervező, a Nevergreen egykori dobosa olyan bandát álmodott meg, amelyből a világon nem sok van. Mi is pontosan a CityRocks projekt? Kik és miért zenélnek együtt ebben a hatalmas zenekarban? Mindezekre választ kapunk Gajda Feritől.

Mi az esemény lényege?

„Az ország minden tájáról, a határontúlról, több országból összejönnek dobosok, gitárosok, énekesek és most már billenyűsök is, hogy ahányan csak vannak egyszerre eljátsszák azokat a dalokat, amelyeket jóval előtte mi válogatunk össze és hirdetünk meg. Megtanulják, eljönnek és együtt nyomják a dalokat. Lényegében egy spontán összeállt, ’száztagú’ rockzenekarról beszélünk!” (nevet)

Hogyan lehet bejutni ebbe a ’rockzenekarba’?

„Mindenkinek készíteni kell magáról egy kis bemutatkozó videót. Abból számunkra kiderül, hogy ki mennyire ura a hangszerének, alkalmas-e az együtt zenélésre? De nincs korhatár. Az ötéves dobostól a hetvenéves basszusgitárosig mindenki szerepelhet, minden korosztályból jönnek.”

Hogyan áll össze a setlist?

„A stábunk válogatja ki a dalokat. Általában könnyen eljátszható, ismert témákat választunk. Felerészben külföldi, felerészben magyar rockdalokat gyűjtünk össze. Az angol nyelvű, nagy slágerek azért fontosak, mert azoknak a farvizén tudjuk felvezetni és világszerte ismertté tenni a hazai nótákat. Látjuk a megtekintések számán, hogy mennyit ugrik egy-egy magyar dal népszerűsége, miután szerepelt a CityRocks repertoárjában. Egyébként minden dalt feldolgozunk, tehát nem egy az egyben kell előadni. Úgy igyekszünk alakítani a hangszerelést, hogy minél könnyebben megtanulható és eljátszható legyen, meg kicsit a saját arculatunkra is formáljuk egyben.”

Miként tud egy, mondjuk száz-kétszáz, akár ötszáz fős csapat sok-sok próba nélkül együttműködni?

„Mindenkinek otthon alaposan be kell gyakorolnia a témákat az előre elkészített oktatóvideóink alapján. A helyszínen pedig a dobosok kapnak a fülükbe taktjelet, hogy egyben maradjon a tempó, az énekeseknek a szöveget kivetítjük egy ledfalra. A színpadunkon van egy sokat próbált zenészekből álló ’bejátszó’ zenekar, akik nagyon precízen ’szamárvezetik’ a dalokat, hozzájuk igazodik a vendégzenész sereg. És van egy mascot/showman is, aki vezényel, közben jár-kel az éppen muzsikáló zenészek között és fokozza a hangulatot!”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw