Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

CITYROCKS – A közösség ereje

Egy zenekar a világ legnagyobbjai között, ha nem is hírnévben, de taglétszámban mindenképpen. Gajda Ferenc művelődésszervező, a Nevergreen egykori dobosa olyan bandát álmodott meg, amelyből a világon nem sok van. Mi is pontosan a CityRocks projekt? Kik és miért zenélnek együtt ebben a hatalmas zenekarban? Mindezekre választ kapunk Gajda Feritől.

Mi az esemény lényege?

„Az ország minden tájáról, a határontúlról, több országból összejönnek dobosok, gitárosok, énekesek és most már billenyűsök is, hogy ahányan csak vannak egyszerre eljátsszák azokat a dalokat, amelyeket jóval előtte mi válogatunk össze és hirdetünk meg. Megtanulják, eljönnek és együtt nyomják a dalokat. Lényegében egy spontán összeállt, ’száztagú’ rockzenekarról beszélünk!” (nevet)

Hogyan lehet bejutni ebbe a ’rockzenekarba’?

„Mindenkinek készíteni kell magáról egy kis bemutatkozó videót. Abból számunkra kiderül, hogy ki mennyire ura a hangszerének, alkalmas-e az együtt zenélésre? De nincs korhatár. Az ötéves dobostól a hetvenéves basszusgitárosig mindenki szerepelhet, minden korosztályból jönnek.”

Hogyan áll össze a setlist?

„A stábunk válogatja ki a dalokat. Általában könnyen eljátszható, ismert témákat választunk. Felerészben külföldi, felerészben magyar rockdalokat gyűjtünk össze. Az angol nyelvű, nagy slágerek azért fontosak, mert azoknak a farvizén tudjuk felvezetni és világszerte ismertté tenni a hazai nótákat. Látjuk a megtekintések számán, hogy mennyit ugrik egy-egy magyar dal népszerűsége, miután szerepelt a CityRocks repertoárjában. Egyébként minden dalt feldolgozunk, tehát nem egy az egyben kell előadni. Úgy igyekszünk alakítani a hangszerelést, hogy minél könnyebben megtanulható és eljátszható legyen, meg kicsit a saját arculatunkra is formáljuk egyben.”

Miként tud egy, mondjuk száz-kétszáz, akár ötszáz fős csapat sok-sok próba nélkül együttműködni?

„Mindenkinek otthon alaposan be kell gyakorolnia a témákat az előre elkészített oktatóvideóink alapján. A helyszínen pedig a dobosok kapnak a fülükbe taktjelet, hogy egyben maradjon a tempó, az énekeseknek a szöveget kivetítjük egy ledfalra. A színpadunkon van egy sokat próbált zenészekből álló ’bejátszó’ zenekar, akik nagyon precízen ’szamárvezetik’ a dalokat, hozzájuk igazodik a vendégzenész sereg. És van egy mascot/showman is, aki vezényel, közben jár-kel az éppen muzsikáló zenészek között és fokozza a hangulatot!”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV