Skip to content

IN THE WOODS… – A változatosság varázsa

A ’90-es évek Norvégiájában az évtized elejétől kezdődően páratlan zenei mozgalom bontakozott ki, aminek megvoltak a maga nagyobb gócpontjai (Oslo, Bergen), de ez a rendkívül virulens művészi, zenei terjeszkedés nem korlátozódott csupán a főbb helyekre. Az 1991-ben alakult In The Woods… Kristiansand városában született, és már a demókat követő első album, a ’95-ös Heart Of The Ages kimagasló tehetség születését fémjelezte. Az ezt követően megjelent Omnio és Strange In Stereo zsenialitását nehéz lenne írásban, szóban érzékeltetni, ám tíz év sem telt el, és a norvégok máris bejelentették a búcsúzást. Ami ugyanakkor méltóképpen zajlott egy koncert és annak felvétele révén. Tizennégy évvel később, megváltozott felállással, de visszatért az In The Woods… a Pure, majd a Botteri ikrek távozása után a Cease The Day albummal. Idén év végén a harmadik újkorszakos In The Woods…-lemezt is meghallgathatjuk, a kérdésekre pedig az egyetlen eredeti tag, Anders Kobro dobos mellett Kåre André Sletteberg gitáros, és Nils Drivdal basszusgitáros válaszolt.

Anders, nem érezted, vagy érzed furcsának, hogy te vagy az egyetlen eredeti tag az In The Woods…-ban? Mi visz előre a mai napig, ráadásul egy ekkora hagyatékkal a válladon?
Anders: „Valójában a legcsekélyebb mértékben sem érzem ezt furcsának. Az energia, az elkötelezettség, a barátság egészen kitűnő most a zenekarban, nem is kívánhatnék ennél többet. Fantasztikus ezekkel a srácokkal együtt dolgozni.”

Nem kérdés, hogy a mai In The Woods… egy teljesen más zenekar, mint az, amely a ’90-es években létezett. Ti érzékeltek folytonosságot a két formáció között, vagy teljesen elkülönítve kezelitek őket?
Kåre: „Ez egy nagyon tipikus kérdés, amit a zenekarunkhoz intéznek. De nyilván más csapatról volt szó a ’90-es és a korai 2000-es években. Más tagok más lemezeken. Ez része a zenekarnak, a zenekar történelmének. Törődünk a régi rajongókkal, de már soha nem fogják újra látni az ’eredeti’ csapatot. Néha kételkedem benne, hogy az emberek elolvassák a zenekar történetét… Ugyanakkor itt vagyunk, a régi rajongóknak is megmutatjuk, hogy mire vagyunk képesek, miközben újakra is szert teszünk.”

Beszéljünk a Diversum című új albumról. Hogy zajlott a dalszerzés? Milyen jellegű anyag elkészítése volt a cél?
Nils: „Bernt Sørensen írta az új albumot, és mi is rajtahagytuk a lenyomatunkat. Mindnyájan írunk dalokat, és ki tudja, hogy a jövőben ki írja majd meg a lemezt? Olyan szerzeményekre törekszünk, amelyek mindannyiunknak tetszenek…”
Kåre: „A zenekar csak olyan lemezt készít el, amit el akar készíteni. Nem tervezzük meg előre, hogy milyen legyen a hangzás, ez kialakul. Ez a zenekar legfőbb esszenciája és szellemisége. És ez mindig más. Lefektettük a Bernt Sørensen által írt alapokat, és az album úgy sikerült, amilyen végül lett.”

(A teljes interjút megtalálod a Hammerworld magazinban!)

Címlapon a májusban Budapesten koncertező OZZY OSBOURNE!

A tartalomból: THE HALO EFFECT ★ AVANTASIA ★ THRESHOLD ★ NAZARETH ★ DEPRESSZIÓ ★ ARCH ENEMY ★ 156/Silence ★ Aebsence ★ Ascent Of Autumn ★ Deströyer 666 ★ Disillusion ★ Dream Unending ★ Dynazty ★ Half Gramme Of Soma ★ In The Woods ★ Lajer László/Rockmobil ★ Mészáros-Komáromy Dénes ★ Solidity ★ Sonata Arctica ★ Thy Catafalque ★ Xandria

Élő Fém: Arena ★ Axel Rudi Pell / Mad Max ★ Brainstorm / Rage / Tristate Corner ★ Crippled Black Phoenix / Møl ★ Cult Of Luna / Caspian / Birds In Row ★ Lari Basilio ★ Lénárd László Emlékest ★ New Model Army ★ Opeth / The Vintage Caravan ★ Saxon / Diamond Head ★ Sear Bliss / Monastery ★ Skáld / Guilhelm Desq ★ Soen / Lizzard ★ The Ocean / Llnn / Playgrounded ★ Wolves in the Throne Room / Incantation / Stygian Bough

További rovatok: Zenészfüllel (Behemoth/Arch Enemy) ★ Hatásokk ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hangerőmű (Ibanez QX527PB-ABS) ★ Kulcsdalok (Sieges Even) ★ Gasztrometal ★ Médiaradar

Ajándék CD: TRIDENT – Mélyre vág

Keresd a budapesti CD Pince, H-Music, MG Records lemezboltokban, országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében: https://www.hammerworld.hu/digitalis

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. MANESKIN
  Rush!
 2. RIVERSIDE
  ID.entity
 3. OBITUARY
  My Will To Live
 4. CARCASS
  Necroticism
 5. ROTTING CHRIST
  Rituals
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. VISIONS OF ATLANTIS
  Clocks
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw