HOBO – Búcsú Kóbor Jánostól: „A veszteség felmérhetetlen”

Földes László, azaz Hobo megemlékezése a 78 éves korában elhunyt legendás Omega alapító-frontemberre, Kóbor Jánosra.

Búcsúztató

Irtózatos csapásokat mért a sors az utóbbi években az Omega zenekarra, amit inkább nem sorolnék fel. Így sajnos nem teljesülhet be Mecky és a magyar közönség közös vágya, a 60. születésnapi koncertjük.

Tulajdonképpen mindvégig, a hatvanas évek óta a legnépszerűbb magyar zenekar volt az Omega, talán az egyetlen, amelyik a nyugati világban is sikereket ért el. Munkásságuk utánozhatatlan és meghatározó volt a magyar rockzenében.

Az együttest 59 éven át Kóbor János vitte a hátán. Az ő előadói stílusa, megjelenése és zenei érzékenysége dominálta az együttes pályáját. Emberi hozzáállását ma még nem tudom megfelelően leírni.

1965 őszén lettem Omega rajongó, mivel ők rengeteg Rolling Stones dalt játszottak, amikért már akkor megőrültem. Ráadásul Mecky hasonlított is Mick Jaggerre, ami tovább növelte szimpátiámat. Hamarosan személyesen is megismerkedtünk és ez odáig jutott, hogy életemben először, 1968 januárjában az ő klubjukban léptem színpadra Doleviczényi Miklóssal, aki később a Kex alapító tagja lett.

Vele közösen adtuk elő a Lakájdal című szerzeményünket, amely a Népszabadság az Omega-klubot gyalázó cikkére volt válasz. Emiatt Szalkai Sándor filmrendező szakos hallgató és egyben III./III-as besúgó feljelentett minket. Ellenem politikai rendőrségi eljárás indult, az Omega-klubot pedig egy megrendezett betörés és pénztárrablás ürügyén bezárták.

Egy évre rá megalapítottam a Lepkék Virágok nevű, négy koncertet megért zenekaromat, melynek első fellépése Benkő Laci és az ő segítégével Omega E-épületbeli klubjában volt.

1979-ben a már több megyéből és pesti klubból kitiltott Hobo Blues Bandet is ők mentették meg a megsemmisüléstől, mivel előadóművészi engedély híján lassan mindenhonnan kiszorultunk. Meckyék csak úgy vállalták a 68 előadásos ORI-turnét, ha a HBB-t előzenekarként magukkal vihetik, így mentettek meg és futtattak be minket.

Innen nyílegyenes út vezetett a következő lemezük előkészületéig. Felkértek és megírtam a Bunker című szöveganyagot, aminek körükben akkora sikere volt, hogy német menedzserük kérésére Borsovszky kisasszony lefordította angolra. Persze a nemzetközi sikerből nem lett semmi, mert dr. Erdős Péter főcenzor a szövegek olvastán idegrohamot kapott és az akkoriban elkészült Kopaszkutya lemezünkhöz hasonlóan a szemétkosárba vágta az egészet. Így Mecky Sülyi Péterrel megíratta a nagysikerű Az arc anyagát.

Első lemezeink idején is többször dolgoztunk Mecky stúdiójában, amely a hűvösvölgyi házában épült.

Végezetül vagy 40 évet ugorva elmondanám, hogy idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló Térdig a szarban, fülig a szeretetben című lemezem záródalának, a Középeurópai hobo blues II-nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13-i Aréna koncertemen lépjen fel velem.

A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket.

Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld.

___

Forrás: www.facebook.com/hobo.official

Kép: Az Omega és a Hobo Blues Band az 1979-es közös turné idején

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.