Skip to content

HOBO – Búcsú Kóbor Jánostól: „A veszteség felmérhetetlen”

Földes László, azaz Hobo megemlékezése a 78 éves korában elhunyt legendás Omega alapító-frontemberre, Kóbor Jánosra.

Búcsúztató

Irtózatos csapásokat mért a sors az utóbbi években az Omega zenekarra, amit inkább nem sorolnék fel. Így sajnos nem teljesülhet be Mecky és a magyar közönség közös vágya, a 60. születésnapi koncertjük.

Tulajdonképpen mindvégig, a hatvanas évek óta a legnépszerűbb magyar zenekar volt az Omega, talán az egyetlen, amelyik a nyugati világban is sikereket ért el. Munkásságuk utánozhatatlan és meghatározó volt a magyar rockzenében.

Az együttest 59 éven át Kóbor János vitte a hátán. Az ő előadói stílusa, megjelenése és zenei érzékenysége dominálta az együttes pályáját. Emberi hozzáállását ma még nem tudom megfelelően leírni.

1965 őszén lettem Omega rajongó, mivel ők rengeteg Rolling Stones dalt játszottak, amikért már akkor megőrültem. Ráadásul Mecky hasonlított is Mick Jaggerre, ami tovább növelte szimpátiámat. Hamarosan személyesen is megismerkedtünk és ez odáig jutott, hogy életemben először, 1968 januárjában az ő klubjukban léptem színpadra Doleviczényi Miklóssal, aki később a Kex alapító tagja lett.

Vele közösen adtuk elő a Lakájdal című szerzeményünket, amely a Népszabadság az Omega-klubot gyalázó cikkére volt válasz. Emiatt Szalkai Sándor filmrendező szakos hallgató és egyben III./III-as besúgó feljelentett minket. Ellenem politikai rendőrségi eljárás indult, az Omega-klubot pedig egy megrendezett betörés és pénztárrablás ürügyén bezárták.

Egy évre rá megalapítottam a Lepkék Virágok nevű, négy koncertet megért zenekaromat, melynek első fellépése Benkő Laci és az ő segítégével Omega E-épületbeli klubjában volt.

1979-ben a már több megyéből és pesti klubból kitiltott Hobo Blues Bandet is ők mentették meg a megsemmisüléstől, mivel előadóművészi engedély híján lassan mindenhonnan kiszorultunk. Meckyék csak úgy vállalták a 68 előadásos ORI-turnét, ha a HBB-t előzenekarként magukkal vihetik, így mentettek meg és futtattak be minket.

Innen nyílegyenes út vezetett a következő lemezük előkészületéig. Felkértek és megírtam a Bunker című szöveganyagot, aminek körükben akkora sikere volt, hogy német menedzserük kérésére Borsovszky kisasszony lefordította angolra. Persze a nemzetközi sikerből nem lett semmi, mert dr. Erdős Péter főcenzor a szövegek olvastán idegrohamot kapott és az akkoriban elkészült Kopaszkutya lemezünkhöz hasonlóan a szemétkosárba vágta az egészet. Így Mecky Sülyi Péterrel megíratta a nagysikerű Az arc anyagát.

Első lemezeink idején is többször dolgoztunk Mecky stúdiójában, amely a hűvösvölgyi házában épült.

Végezetül vagy 40 évet ugorva elmondanám, hogy idén augusztusban Mecky felénekelte a megjelenés előtt álló Térdig a szarban, fülig a szeretetben című lemezem záródalának, a Középeurópai hobo blues II-nek egyik versszakát és arra is felkértem, hogy a 2022 február 13-i Aréna koncertemen lépjen fel velem.

A veszteség felmérhetetlen. Egy káprázatos előadó, zenei vezető és egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű, mindenkivel barátságos és segítőkész ember hagyott itt minket.

Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld.

___

Forrás: www.facebook.com/hobo.official

Kép: Az Omega és a Hobo Blues Band az 1979-es közös turné idején

nka
KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw