Skip to content

Havi Metal No. 1 (1989)

Kedves Olvasónk! Az utóbbi években már találkozhattál a magazinunkban az Old School rovattal, amelyben a harminc éve megjelent lapszámok tartalmából szemezgetünk érdekességeket. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával most elkezdtük feldolgozni az első (még Metal Hammer Hunga­rica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Terveink szerint ezek a régi lapszámok havi rendszerességgel kerülnek fel a digitális terjesztésbe. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 


EGY OLYAN TÖRTÉNETET szeretnénk elmondani, amit még mi is alig hiszünk… 1984-et írtunk. Nyárelő táján, mint most, két fiatal srác üldögélt egy kis szobában és tervezgetett. Rajongásuk a Heavy Metal zene iránt egyformán intenzív volt, s vágyuk, hogy minél többet tudjanak róla, az aktív munkához adott erőt. Ismereteik túlcsordultak az egymás közötti párbeszéd határain és rendkívül szerették volna továbbadni mindazt az információt, amit addig összegyűjtöttek. Külföldi újságokat lapozgattak, tanulmányoztak, vajon hogyan lehetne Magyarországon is hasonló fórumot létrehozni ennek az elnyomott műfajnak. Az átlapozott újságok között akadt egy akkor frissen indult nyugatnémet kiadvány is. A METAL HAMMER magazin, kiállításával, tartalmával – s nem utolsósorban posztereivel, szimpatikusnak tűnt.

Aztán a srácok befejezték a gimit, bevonultak katonának, de az újságalapítás gondolata ott motoszkált továbbra is a fejükben.

1986 novemberében (200 példányban!!!) végre megjelent az első magyar Hard Rock és Heavy Metal magazin, a METALLICA HUNGARICA. Szinte ugyanebben az időben látta meg a napvilágot a METAL HAMMER első idegen – angol – nyelvű kiadása.

Újabb két esztendő telt el. Itthon a két srác, a METALLICA HUNGARICA hasábjain, kint pedig a METAL HAMMER, acélos erővel küzdött a Heavy Metalért. A Metal birodalom pedig egyre növekedett, világszerte erősödött.

Jött 1988 augusztusa, a schweinfurti Monsters of Rock fesztivál. A két srác egy kellemes modorú, szakállas úriemberrel ismerkedett meg, s mi másról beszélhettek volna, mint újságkiadásról, zenéról. Búcsúzáskor a fiúk átnyújtottak egy METALLICA HUNGARICA magazint, az úriember pedig egy névjegyet, s megegyeztek, tartják a kapcsolatot. „Jürgen Wigginghaus” állt a névkártyán, s az, hogy a „METAL HAMMER magazin kiadója és elnöke”.

Alig telt el néhány hónap, a METALLICA HUNGARICA magazin szerződést kötött a REFORM kiadóval a lap országos készítésére.

A két szerkesztő zsebéből pedig ’88 decemberében véletlenül előkerült az a bizonyos névjegy. Írtak a londoni szerkesztőségbe. Alig telt el egy hét, válasz érkezett: Henry Olberg, a METAL HAMMER vezérigazgatója tárgyalni jön.

Újabb két hónap előkészítés, tervezés, szerződéskötés után február-márciusban a magyar szerkesztőség dolgozni kezdett. Ennyi a történet. S most hadd beszéljünk néhány szót elképzeléseinkról.

A METALLICA HUNGARICA készítése közben megszoktuk az önálló, kemény munkát. Továbbra sem akarjuk önmagunkat feladni. Ebben a kérdésben egyetértésre találtunk a METAL HAMMER vezetőségével. Teljesen ránk bízták a magyar nyelvű kiadás összeállítását. Mi határozzuk meg, hány oldalon lesznek a MH más nyelvű kiadásaiból átvett cikkek, s hogy melyek ezek az írások.

Csak olyan cikkeket veszünk át, amelyeket objektív okokból magunk nem tudunk megírni. Ha lehetőség adódik interjút készíteni, de át is vehetnénk a kész anyagot, akkor a sajátunkat közöljük, ezzel is jelezvén, magyar szemmel szeretnénk láttatni a világ Heavy Metal életét, és nem utolsó sorban mindnyájan rendkívül élvezzük, szeretjük ezt a munkát. Ugyancsak mi tervezzük meg és készítjük el az állandó rovatokat és azok tartalmát.

Ez a lap tehát éppen annyira METALLICA HUNGARICA marad amennyire az volt az elmúlt két éven át, METAL HAMMER annyira, amennyire előnyöket tud nyújtani egy még jobb, igényesebb, népszerűen megírt zenei szaklap elkészítéséhez!

Ha velünk tartotok, bízhattok benne, a METAL HAMMER/METALLICA HUNGARICA minősége egyre csak emelkedik majd. Azért hangsúlyozzuk ezt, mert az első három szám próbakiadvány, amelynek sikerétől függ a magazin további sorsa.

Az anyag összeállításánál továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a magyar HR/HM élet bemutatására, támogatására. Ugyancsak összekötő kapocs szeretnénk lenni Kelet és Nyugat között. Eddig nyolc nyelven jelent meg a METAL HAMMER magazin. Mi vagyunk a kilencedikek. Ám csak öt országban működik önálló szerkesztőség: a METAL HAMMER/CRASH Németországban, a METAL HAMMER Angliában, a METAL HAMMER/ AARDSHOK Hollandiában, a METAL HAMMER/ HEAVY METAL Görögországban, a METAL HAM- MER/METALLICA HUNGARICA pedig Magyarországon. Mi vagyunk az első „vasfüggönyön túli” stáb, és bár nyártól indul a szovjet kiadás, nekünk jutott először a feladat, hogy összekössünk két különböző felépítésű világrészt, ami sok dologban – de egyben különösen – közös: fiataljai és öregjei egyformán szeretik a Hard Rock/Heavy Metal zenét!

Rengeteg tervünk van, ezeket mind veletek szeretnénk megvalósítani! Tartsatok hát velünk, kezdődik az utazás Metalföldön!

Cselőtei László és Lénárd László

METAL HAMMER HUNGARICA No. 1 (1989/1) – TARTALOM
HAVI METAL – Szerkesztői gondolatok
ANTHRAX – Miért maradt el az Európa-turné? Ian és Frank mentegetőzik
SKID ROW – New Jersey-ből jöttünk
MAGYAR HÍREK – Langyos drót
HÍREK
ÉLŐ FÉM – Koncertek és tapasztalatok
DORO – Miről is szól a szőke énekesnő szólóalbuma
EDDIE TÖRTÉNETE – Hogyan változott át a külvárosi csavargó robotrendőrré?
OSSIAN – Metal-kezelés alatt a sörivók
GARY MOORE – Egy háborús veterán emlékezik
DON DOKKEN – Don túlélési receptjei énekeseknek
VIVALDI – Egy olasz zeneszerző reinkarnációja
GITÁRMÁNIA – Hogyan fejlesszük gitárjátékunkat? Mindezt és még többet elárul Szekeres Tamás
SOKKOLÓ KORONGOK – Miért jó, ami szerinted rossz
DEMO
UDO – A smirglihangú törpe visszatér
BADLANDS – A Jake E. Lee Blues Band
EXODUS – A Zetrodus visszavág
JUDAS PRIEST – A Metal Istenek is halandókként kezdték


Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw001/

nka
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. MANESKIN
  Rush!
 2. RIVERSIDE
  ID.entity
 3. OBITUARY
  My Will To Live
 4. CARCASS
  Necroticism
 5. ROTTING CHRIST
  Rituals
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. VISIONS OF ATLANTIS
  Clocks
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw