Skip to content

HAMMERFALL – King Diamondról, a Stormwitchról és a barátságról (interjú)

Éppen negyedszázada annak, hogy a svéd Hammerfall kiadta a Glory To The Brave című debütáló albumát, egy szégyentelenül heavy metal lemezt, egy olyan korszakban, amikor a klasszikus stílust csak nagyon kevesen képviselték. Be is jött az árral szemben úszás, és azóta sem újították meg a fémzenét, fáradhatatlanul kalapálnak. Februárban egy új albummal jelentkeztek, június 28-án pedig a Helloweennel érkeznek majd Budapestre. A nyurga, szőke gitárossal, Oscar Dronjakkal a Hammer Of Dawn címet viselő friss lemez kapcsán beszélgettünk.

(részlet az áprilisi – Ghost-címlapos – HammerWorldben megtalálható nagyinterjúból)


Mesélj egy kicsit King Diamondról, aki a Venerate Me dalban közreműködik!

„Ez alapvetően az én ötletem volt… Már az elejétől azt mondogattam magamban, hogy mennyire csúcs lenne ez a rész egy King Diamond vagy egy Mercyful Fate dalban, kicsit bele is képzeltem King hangját abba a részbe. A stúdióban megemlítettem Pontusnak, csak úgy mellékesen, ő meg rávágta, hogy ’Megkérdezzem?’. Akkor csak nevettem, annyira képtelennek tűnt a dolog. Azt persze tudtam, hogy ismeri King Diamondot, a turnés hangtechnikusuk volt éveken át, de nem gondoltam volna, hogy igent mondana Pontusnak, mert általában a legtöbb felkérést elutasítja. De egyből benne volt, és ez nekem… Nem is tudom, hogy fogalmazzak. Tinédzser korom óta hallgatom a zenéjét. Megható és hihetetlen, hogy King Diamond hangja hallható egy Hammerfall lemezen! Még akkor is, ha ez csak egy nagyon rövid cameo, de annyira jellegzetes, amit csinál a hangjával. Nekem ennyi is elég, kipipálhatom a nemlétező bakancslistámon! (nevet) Nagyon-nagyon örülök neki.

King Diamond hangja olyan egyedi és különleges, hogyha nem tudod, hogy szerepel a dalban, akkor is felfigyelsz rá: »Várjunk csak, az nem King Diamond?« Nekünk pont ennyi volt a célunk, mert hatalmas rajongói vagyunk, tudjuk, hogy reagál az ember, ha ilyet hall. Gyönyörű. Nagyon sokáig szeretnék még élni, de King szereplése olyan dolog, hogy azt kell mondjam,: most boldog emberként halnék meg… Már az is óriási volt, amikor a Venomból Cronos szerepelt az egyik Hammerfall lemezen, de ez még annál is nagyobb dolog. Ha tizenéves koromban azt mondja nekem valaki, hogy Cronos és King Diamond is szerepelni fog a lemezeden, kiröhögtem volna! (nevet) Nem tudtam volna elhinni!”

Honnan jött ez a Hammer Of Dawn lemezcím? Nyilván ott van a borítókon Hector, aki kvázi a hatodik tag, neki meg van egy kalapácsa…

„Bevallom őszintén, nincs extra jelentése. Eleve nem vagyok egy filózós, mindent megfejtős ember, csak élvezni igyekszem az életet. Hector velünk van a kezdettől, Joacim, én és Hector, mi az összes Hammerfall lemezen szerepelünk. De maga a kalapács számomra nem jelképez semmit. Hectortól kéne kérdezni, ő választotta ezt a fegyvert annak idején!” (nevet)

Arra azért csak emlékszel, hogy miért lett Hammerfall a banda neve…

„Az időszakra emlékszem jól, de a nevet illetően sosem voltam igazán biztos a dologban. Akkoriban szimplán csak heavy metalt akartam játszani, és kellett valami jó, frappáns név. Előtte hét éven át death metalt játszottam a Ceremonial Oathban, de onnan kitettek. Nem egészen önszántamból jöttem el… (nevet) Hallgattam én is Morbid Angelt, Possessedet, Deicide-ot, de igazából a fő hatásaim, a kedvenceim a heavy metal bandák voltak. Judas Priest, Accept és egy csomó minden más. De akkoriban senki nem akart ilyen zenét játszani, mindenki csak nevetett rajtam. Ósdi, lejárt cucc ez, ez már egy másik évtized, egy másik kor… Én meg nem hagytam magam. Egy igazi heavy metal zenekart akartam, azzal a zenével, azzal a kinézettel. A lényeg, hogy sokáig nekem is az rémlett, hogy a Hammerfall név a Warlord egyik dalából jött, de amikor pár éve újraolvastam az egyik kedvenc Stephen King könyvemet, a The Tommyknockerst (A Rémkoppantók), abban szerepelt a ’hammerfall’ szó, és beugrott, hogy tényleg onnan jött. Ugyanis egy olyan nevet akartam, ami biztosan nem foglalt, és ezt a szót akkor a szótárban sem találtam meg. Értettem a jelentését, de elég különlegesnek, ritkának tűnt. A Warlord dala is hatással lehetett rá, de ezer százalék, hogy a Hammerfall név Stephen King regényéből jött.”


HAMMERFALL – Hammer Of Dawn (a 2022-es Hammer Of Dawn albumhoz)Én amúgy azt hittem, hogy ez valami utalás Thor kalapácsára.

„Igen, ezt sokan hiszik, mert hogy svédek vagyunk! (nevet) Nyilván ismertük az északi mitológiát, talán ez is benne lehetett a dologban, de ezen az új lemezen a No Son Of Odin dal pont arra utal, hogy mi másképp látjuk ezt az egészet. Attól, hogy svédek vagyunk, és a nevünkben ott a kalapács, még nem feltétlenül van közünk Thorhoz meg Odinhoz. Mi a saját fantáziavilágunkat teremtettük meg, annak meg inkább a középkorhoz van köze, nem a vikingekhez.”


És ha már új dalok, a Brotherhood a rajongókról szól, a kapcsolatról velük, vagy a Joacimhoz fűződő barátságról?

„Ez szabadon értelmezhető. De már több mint 25 éve annak, hogy találkoztunk. 1996 áprilisában találkoztunk először, amikor lejött egy próbára, mert szükségünk volt egy énekesre. Eredetileg Michael Stanne (Dark Tranquillity) énekelt volna a bulin, de ő nem ért rá, így kellett egy beugrós. Épp egy régi Stormwitch dalt játszottam magamnak, amikor belépett, és egyből azt mondta: »Ez a Dorian Gray a Stormwitchtől«. Bakker, Svédoszágban alig ismerte valaki rajtam kívül ezt a német bandát, és erre jön egy énekes, aki szereti is őket. Azonnal összebarátkoztunk, kiderült, hogy egy csomó közös kedvencünk van. Rögtön el is kezdtünk dalokat írni, és azóta is együtt vagyunk, barátok vagyunk.”


HAMMERFALL – Brotherhood (a 2022-es Hammer Of Dawn albumhoz)
Tavasszal jön ez a Helloween-turné, és nagyon jó látni, hogy annyi sok év után ki tudtak békülni egymással.

„Ez maximálisan így van. Ha Michael Kiske és Michael Weikath képes volt kibékülni egymással, akkor talán a világbéke sem lehetetlen! (nevet) De komolyan, ez nagyon nagy dolog, és egy nagyon fontos üzenet. Fiatalon az ember könnyen felkapja a vizet, mond a másikra ezt-azt, összecsapnak az egók, de aztán eltelik pár évtized, és kiderül, hogy valójában ezek nem fontos dolgok. És vissza tudták hozni a régi varázst, újra közösen élnek át mindent. Én is nagyon örülök, hogy ez bekövetkezett!”


A teljes interjút megtalálod a Ghost-címlapos áprilisi HammerWorld magazinban.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw