GHOST TOAST – Új dal és videó Debrecenből: Leaders

Shade Without Color címmel március 3-án lát majd napvilágot az instrumentális prog rockos/metalos, pszichedelikus, poszt-rockos debreceni Ghost Toast zenekar ötödik albuma. A 2020-as Shape Without Form lemez utódjának harmadik előzetes dala a videóval kísért Leaders.

Az új lemezt is a finn Inverse Records gondozza, az artworköt Antal Miklós Tod készítette, a mix és a maszter a Denevér Hangstúdió (Cserfalvi Zoltán, Boros Béla) munkája.


A Shade Without Color a 2020-as Shape Without Form című albumunk folytatása. A dalok többsége egy időben íródott, és egyfajta ‘dupla albumnak’ szántuk, dacára a megjelenésük eltérő időpontjának. Mindkét lemezcím T.S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét album többnyire az üresség témájával, az üressé válás folyamatával foglalkozik – persze csak olyan mértékben, ahogy az egy instrumentális anyaghoz illik.

Valójában nem is a kiüresedett állapot képezi elsősorban a lemez mögötti gondolatok alapját, hanem az ahhoz vezető tényezők, mint például a személyes sorsok, tragédiák, gyengeségek; az autoritás témaköre; a technológia egyre személytelenebbé válása; a politika; az egymástól elidegenedő emberek; a fenyegetettség érzete. Ez az üresség uniformizál, feloldja az egyént, hasonlóan kiábrándulttá és reményvesztetté teszi az embert.


Mindkét lemezre a téma illusztrációjaként tekintünk, ezért is használunk most is filmidézeteket, interjú-, illetve beszédrészleteket, verseket. A saját gondolataink és érzéseink ott vannak ezekben és persze a zenében elrejtve. Igyekeztünk ugyanakkor ezt az elég komor témát több helyen feloldani, hiszen nem gondoljuk azt, hogy az emberi sorsok nagy általánosságban reménytelenek lennének, vagy, hogy ne lenne ki-, illetve visszaút. A komorabb részekben fel-felbukkannak reménytelibb momentumok, a szépnek és lágynak szánt témákban pedig itt-itt disszonancia jelzi, hogy ez egy folyamatos küzdelem. 

A dalokról emiatt nem szeretnénk részletekbe menően írni, egy-egy azokhoz passzoló, vagy éppen az adott dalban felbukkanó idézet szerintünk elegendő arra, hogy hangulatot csináljon és támpontot adjon ahhoz, miért gondoljuk a koncepcióba illőnek az adott tételt.


A Ghost Toast 2008 őszén alakult, a debütáló lemezük 2011 februárjában jelent meg Toast In The Shell címmel. Ezt követte 2013-ban a There is no en…, majd 2017-ben az Out Of This World. A Shape Without Form 2020. márciusában jelent meg a finn Inverse-nél, ezt követően a Ghost Toast átesett az első tagcseréjén: Papp László dobos helyére Cserős Zoltán érkezett.

Ghost Toast: Stefán János -basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű, Rózsavölgyi Bence – gitár, Cserős Zoltán – dobok, dobprogramozás, Pusker János – cselló, billentyű.


www.facebook.com/ghosttoastband
GHOST TOAST – Leaders (a 2022-es Shade Without Color album előzeteseként)


GHOST TOAST – Chasing Time (a 2022-es Shade Without Color album előzeteseként)A Get Rid Of egy csatakiáltás, de te választhatsz ellenséget. Egy gyors és hozzánk mérten súlyos dallal akartuk indítani a lemezt, ami a kezdeti szomorúságból szabadságvággyá edződik.


GHOST TOAST – Get Rid Of (a 2022-es Shade Without Color album előzeteseként)

GHOST TOAST – Shade Without Color
(03/03 – Inverse Records)

01. Get Rid Of
02. Leaders
03. Chasing Time
04. Let Me Be No Nearer
05. Acceptance
06. Deliberate Disguises
07. Reaper Man
08. Whimper
09. RejtekbőlKERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.